fbpx

Stara zgodba za nove čase – zgodba večne ljubezni: Tristan in Izolda

Dogodki, Novice

Celovečerni balet na avtorsko glasbo Saše Kalana z odlomki Wagnerjeve opere Tristan in Izolda. Zgodba … Marke, kralj dežele Cornwall, čaka na obali. Tristanova ladja z Izoldo in njeno …

Celovečerni balet na avtorsko glasbo Saše Kalana z odlomki Wagnerjeve opere Tristan in Izolda.

Datumi predstav: 30. 10., 4. 11., 6. 11., 7. 11., 8. 11., 10. 11. 2014

Zgodba

Marke, kralj dežele Cornwall, čaka na obali. Tristanova ladja z Izoldo in njeno spremljevalko Brangaeno se zrcali na obzorju. Žalostna zaradi svoje nesrečne usode si Izolda priseže, da bo dosegla Tristanovo smrt, saj jo je odpeljal z rodne Irske, da bi se poročila z njegovim stricem, kraljem Markejem.

Tristan je ubil Izoldinega zaročenca, irskega viteza Morholta, in jo zdaj pelje v Cornwall kot darilo kralju, čeprav ga je ona negovala in ozdravila, potem ko ga je Morholt ranil z zastrupljenim mečem.

Izolda pozove Brangaeno in ji zaupa svoje misli. Želi, da bi se ladja potopila in da ne bi nikdar dosegla cilja. Brangaena jo poskuša pomiriti, vendar zaman.

Izolda je besna, ko opazi Tristana na palubi. Brangaeno pošlje ponj, vendar se Tristan povabilu izogne. Namesto njega jo Tristanov spremljevalec Kurwenal obvesti, da kornvalski junak ne more ugoditi Izoldini zahtevi. Tristana te besede razžalostijo, zato Kurwenala pošlje stran.

opera

Kmalu zatem Kurwenal stopi v Izoldino sobano in razposajeno napove, da se približujejo kopnemu. Izolda mu odvrne, da ladje ne bo zapustila, dokler ne prejme opravičila za Tristanovo obnašanje. Kurwenal ji obljubi, da mu bo prenesel sporočilo. Medtem Izolda naroči Brangaeni, da čarobni napoj, ki ga nosi na prsih, vlije v zlato kupo.

Tristan končno stopi v sobano in Izolda mu pove, da si želi sprave glede Morholtove smrti. Tristan ji poda svoj meč, misleč, da ga hoče ubiti, vendar Izolda meča noče sprejeti, češ da žlahtnega vazala ne more ubiti, saj bi s tem silno prizadela kralja Markeja. Predlaga, da skleneta mir in nazdravita prijateljstvu. Zdaj Tristan poskuša izpiti napoj do dna, preden bi Izolda lahko dosegla kupo, vendar jo ta iztrga iz njegovih rok in popije ostanek napoja.

Tristan in Izolda v svojih očeh, polnih kljubovanja, namesto smrti najdeta ljubezen. Prevzeta in slepa za svet okoli sebe si padeta v objem. Brangaena je smrtni napoj zamenjala z ljubezenskim. Ladja je medtem prispela v Cornwall. Tristan in Izolda zbežita v gozd in objeta zaspita.

Jasna, prijetna polenta noč na vrtu Izoldine hiše. V daljavi odzvanja zvok rogov in klic k lovu se neusmiljeno vrtinči okoli dreves. Brangaena je zaskrbljena. Trepeče v strahu pred razkritjem in opozarja Izoldo na neizbežno nevarnost, saj  Melot, vitez kralja Markeja in Tristanov prijatelj, opreza za njim. Kralj Marke je z možmi odšel na lov in Izolda, potopljena v svoje misli, čaka na srečanje s Tristanom.

Kljub preteči nevarnosti roti svojo zaupnico, naj prinese baklo, da bo Tristan našel pot do nje. Brangaena obžaluje, da je zamenjala napoja. Preganja jo slutnja, da se je nemogoče izogniti pogubi. Izolda jo tolaži, da nad vsemi in vsem vladajo bogovi ljubezni; z baklo išče dragega in ko ga ugleda v daljavi, mu steče v objem.

Brangaena opreza iz stolpa in svari zaljubljenca. Tristan in Izolda blagoslavljata temo, saj sta v noči varna pred pravili in navadami vsakdana, vendar noč pojenja in nevarnost bo kmalu razkrita.

Brangaena zakriči. Prihiti Kurwenal in vzklikne Tristanu, naj se reši. Kralj Marke in njegovi vitezi se vračajo z lova. Približujejo se izza dreves in zgroženi obstanejo ob pogledu na ljubimca.

Kralj Marke želi izvedeti, kaj je privedlo zvestega viteza k temu, da ga je onečastil, izdal deželo in dvor. Saj je prav Tristan svetoval Markeju, naj izbere Izoldo za nevesto. Tristan ne more odgovoriti, obrne se k Izoldi in jo vpraša, če bi mu sledila v deželo noči. Ko Izolda na to pristane, Melot zagrabi meč in napade Tristana. Ta se ne brani in pade v Kurwenalovo naročje.

Dogajanje se preseli v Tristanov grad v Bretanji, kjer Kurwenal neguje smrtno ranjenega viteza. Tristan blodi o obisku dežele noči in ostaja živ v čakanju na  Izoldo, da bi ga pospremila onkraj … Ladja z Izoldo se približuje. Tristan umre v naročju svoje ljubljene, Izolda omedli. Ko se zbudi, v mislih sledi Tristanu, ki jo roti, naj pride k njemu. Izolda se zgrudi na mrtvega Tristana in njuni duši se združita v onstranstvu.

Več informacijwww.opera.si

Oglasno sporočilo


Sledite nam