fbpx

Stanje na urgenci UKC Ljubljana

Dogodki

“Kdorkoli trdi, da v takšnih razmerah slovensko zdravstvo ne potrebuje korenite reforme, ne more misliti resno.”

UKC Ljubljana

Sindikat FIDES z zaskrbljenostjo spremlja aktualno dogajanje v zvezi z urgenco na UKC Ljubljana.

Čakalni časi, katerim so tam izpostavljeni pacienti, so po mnenju FIDESa nesprejemljivi, saj gre za oskrbo pacientov, ki so marsikdaj življenjsko ogroženi ali toliko prizadeti, da večurnega čakanja ne morejo prestati.

Istočasno pa je nesprejemljivo tudi kadrovsko stanje na tem oddelku UKC Ljubljana, kjer so zdravniki in njihovi sodelavci izpostavljeni nehumanim delovnim pogojem. Te nevzdržne razmere trajajo že leta, a kljub našim opozorilom se stanje rešuje le z improviziranimi delovnopravnimi rešitvami, s katerimi problema ni mogoče dolgoročno rešiti.

Krivda za takšno katastrofalno stanje je po mnenju FIDESa v kronični neučinkovitosti zdravstvenih menedžerjev in v seriji povsem zgrešenih političnih odločitev v krčeviti želji po ohranitvi zastarelega zdravstvenega modela in togega delovnopravnega sistema v javnem sektorju.

Zdravniške organizacije v svojem predlogu reforme ves čas poudarjajo, da je treba z oblikovanjem košaric javna sredstva najprej usmeriti v obravnavo najtežjih in najnujnejših primerov, kar bo omogočilo tudi kadrovsko okrepitev oddelkov, kjer za te bolnike skrbijo. Današnja shema financiranja zdravstva in razporeditve sredstev namreč pripelje do situacije, ko imajo sicer zdravi ljudje z blagimi zdravstvenimi težavami ali celo brez njih popolnoma enake pravice kot življenjsko ogroženi pacienti, ki ustrezno zdravstveno pomoč potrebujejo takoj.

FIDES ves čas opozarja, da administrativno urejanje plač in kadrovskih zadev po zapletenih postopkih, v katerih mora praktično vsako kadrovsko odločitev presojati minister, ne vodi nikamor. Politika po eni strani nastavlja direktorje po principu lojalnosti, po drugi pa istim direktorjem nato ne zaupa vodenja.

Kdorkoli trdi, da v takšnih razmerah slovensko zdravstvo ne potrebuje korenite reforme, ne more misliti resno.

predsednik FIDES: Konrad Kuštrin dr.med.
predsednik enote FIDES UKCL: Božidar Visočnik, dr.med.


Sledite nam