fbpx

Slovenski srednješolci v evropskem parlamentu

Zavod MON

Zmagovalci natečaja "Roza ni zgolj poza" obiskali deželo vafljev in čokolade, si ogledali prestolnico Bruselj in prostore evropskega parlamenta.

Organizatorji projekta “Roza ni zgolj poza” Združenje za boj proti raku dojk Europa Donna, farmacevtska družba Roche in spletni portal Med.Over.Net so se že drugič zapored na zelo zanimiv način lotili akcije ozaveščanja o problematiki raka dojk in pomenu samopregledovanja. Z izjemno kreativnim natečajem so s problematiko raka seznali tudi mlade in jih privabili k aktivnemu sodelovanju pri ozaveščanju širše družbe.

Natečaj je potekal meseca oktobra, slovenski srednješolci pa so se ponovno izkazali in dokazali, da jim kreativnosti, domišljije in idej nikakor ne primanjkuje.

Na spletno stran natečaja www.roza-oktober.si je prispelo dvaintrideset odličnih poz, pri izboru zmagovalcev pa so bili upoštevani rezultati spletnega glasovanje in strokovne komisije. Nagrajeni so bili trije filmčki, ki vsak na svoj način ozaveščajo o raku dojk, pomenu samopregledovanja, ter izogibanju dejavnikom, ki povečajo tveganje za nastanek bolezni.

Ervin Ibričić in Sara Šifrar iz Zagorja sta nas s svojim filmčkom “Rak dojk: Ali veš..?” seznanila z zelo zanimivimi dejstvi o tej bolezni. Morda veste ali lahko za rakom dojk zbolijo tudi moški? Kako pogost je ali pa kako se lahko zmanjšate tveganje?

Med slovenskimi najstniki pa so se še posebej izkazali Novomeščani, saj so sodelovali kar pri dveh nagrajenih projektih.

Karin Grošič, Primož Kastelic, Iva Samaržija, Ana Skobe, Kaja Stopar in Maruša Strojin so se dela lotili na zelo izviren način. Posneli so kratek film z naslovom “Super Mario Rak”, za inspiracijo pa so vzeli vsem dobro poznano računalniško igrico. Film na zabaven način prikazuje boj proti dejavnikom, ki večajo tveganje za nastanek raka in hkrati opozarja na pomen zdravega načina življenja in prehrane.

Še tretji nagrajeni projekt pa so izdelali Klara Medle, Nika Bratkovič, Tina Černič, Valentina Rajakovič, Klara Zupančič in Rok Černič, prav tako iz Novega mesta, ki so javnosti s filmčkom “Brez volje ni cilja” sporočili, kako lahko zmanjšamo možnost obolenja za rakom dojke.

Nagrajenci smo bili že po zaključki projekta počaščeni, da nam je priznanja podelil minister za šolstvo in šport gospod dr. Igor Lukšič, nepozabna nagrada za najboljše pa je sledila konce marca letos. Zmagovalci smo se udeležili ekskurzije v deželo vafljev in čokolade, ter si ogledali prestolnico Bruselj, kjer se nahaja tudi Evropski parlament. Obisk v Evropskem parlamentu nam je prijazno omogočil kabinet evroposlanke Tanje Fajon.

Ekskurzija v Bruselj

Ob izstopu iz letala sta nas v Bruslju že pričakala sonce in prijetne pomladanske temperature. Sprehodili smo se po centru mesta in se kot pravi Brusljčani kar s podzemno železnico zapeljali do svetovno znanega Atomiuma, ki ga je zasnoval arhitekt André Waterkeyn. Po dolgih vezeh smo se sprehajali od enega atoma do drugega, mimo zanimivih razstav, za prijeten zaključek popoldneva, pa smo si belgijsko prestolnico ogledali tudi s ptičje perspektive. Večer smo zaključili še s pravimi belgijskmii vaflji, ki so pomenili pravi raj za naše brbončiče. No, sedaj lahko tudi sami potrdimo, da imajo upravičeno zaslužen svetoven sloves.

7BF9C372-591E-11E0-AAC9-F0AC66B94067

V ponedeljek nas je vodička popeljala še na peš ogled mesta, kjer smo videli vse znamenitosti Bruslja. Sprehodili smo se po trgu Grand-Place, ki velja za enega najlepših v Evropi. Obkroža ga veliko majhnih ulic s prijetnimi trgovinicami, nosne čutnice pa na vsakem koraku premami vonj po odlični belgijski čokoladi, najrazličnejših oblik in okusov, ter slastnih vafljih.  Ulice okoli trga so še danes poimenovane po cehovskih združenjih, ki so nekoč delovala. Ogledali smo si tudi kipec Manneken Pis, katedralo in se sprehodili po različnih predelih mesta. Nato pa je sledila še ena nepozabna izkušnja – sprejem v evropskem parlamentu. Na kosilu v njihovi restavraciji se nam je za kratek čas pridružila evroposlanka gospa Tanja Fajon, potem pa nas je zelo gostoljubno sprejel gospod Rok Koželj in nas povabil na zanimivo predavanje. Delovanje in struktura evropskega parlamenta nam končno nista bili več neznanki. Obiskali smo tudi glavno sejno dvorano, kjer sprejemajo pomembne odločitve o usodi Evropske unije.

71C2C25A-591E-11E0-AAC9-F0AC66B94067

Seveda pa smo mi mladi, polni energije, čakali na prosti čas, da bi Bruselj spoznali tudi drugače. Sprehajali smo se po starih uličicah, obiskali čokoladnice, nakupili spominke in se zabavali. Med nadvse prijetnim sprehajanjem so se tkala nova prijateljstva, delile ideje, nastale čudovite fotografije… zato teh trenutkov zlahka ne bomo pozabili. Noč je bil kratka, saj smo se žal že zelo zgodaj zjutraj morali vrniti nazaj domov. Skupaj smo preživeli zares lepe trenutke in z veseljem se bomo v Bruselj še vrnili.

6AF92694-591E-11E0-AAC9-F0AC66B94067

Da bo projekt zares dosegel svoj namen, vas vljudno vabimo, da si naše prispevke ogledate na spletni strani www.roza-oktober.si. Vredno ogleda!

Zapisala: M.G., udeleženka izleta

 9A36F746-5A8C-11E0-8F4D-529365B94067 


Sledite nam