fbpx

Sreče ni potrebno kupovati!

Človeško telo, Zdravje in bolezni

Naučimo se odpravljati posledice stresa še pravi čas!

Posledica slabe ekonomske situacije v državi je zmanjševanje socialne varnosti za ljudi. In razmere se slabšajo za vse sloje družbe. Tisti večni občutek negotovosti, strahu, bojazni, žalost, jeza, strah, in tako malo pravega veselja, radosti, občutka varnosti, sreče! Prav varnost, sreča sta osnova za stabilno, uravnovešeno psihično počutje vsakega posameznika.

Kaj pa vseeno lahko storimo, da ublažimo pritiske in nekako vendarle preprečimo posledice stresa, našega vsakodnevnega spremljevalca?

Sami lahko naredimo največ, ko se NAJPREJ resnično zavedamo in upoštevamo:

  • da nikoli več ne bomo živeli v tako varnem okolju, kot smo ga bili vajeni. Vedeti moramo, da bomo ves čas živeli v bolj ali manj stresnem okolju,
  • da čudežne tabletke ali čudežnega pripravka ali ene terapije za odpravo stresa ni. Rešitev je potrebno iskati v kompleksnosti, sinergiji več dejavnikov. Posledice stresa VEDNO čutimo po vsem telesu, dejansko so ogrožene vse naše celice.
  • da naše telo vedno deluje skupaj z našim umom. Vplivata in odvisna sta drug od drugega!

Naučimo se odpravljati posledice stresa še pravi čas!

Kako pa to storimo? 

Zavedati se moramo, kaj so  osnovni dejavniki, ki vplivajo na naše telo in na naš um. To je na naše počutje in vitalnost. Naše telo s svojim umom lahko dobro dela in učinkovito popravlja napake ter se zoperstavlja stresom takrat, ko ga pravilno in redno oskrbujemo in negujemo. Ravno tako kot to počnemo z avtom ali stanovanjem. Tako kot umivamo, čistimo, zračimo naša stanovanja in avtomobile, enako bi morali početi s svojim telesom. Samo da so oblike čiščenj, umivanj, zračenj…nekoliko drugačne. In ni dovolj skrbeti samo za kljuke ali okna, če želimo vzdrževati stanovanje ali avto. Ravno tako velja za naše telo in um, da ni dovolj,če skrbimo samo za mišice ali kožo ali zobe…..

Telo je zelo kompleksno, zato naj nam postane resnično navada in potreba, da vsakodnevno poskrbimo za:

  • Pravilna, redna in zelo raznolika prehrana, ki ni za vse ENAKO DOBRA!!
  • Dnevno uživanje zadostnih količin navadne vode
  • Pravilna in redna tedenska rekreacija, ki že spet ni za vse ENAKA!!
  • Redno vsakodnevno sproščanje, ki naj traja vsaj 20 minut, saj toliko časa potrebujejo možgani, da se uspejo preusmeriti in umirjati!!
  • redno spanje ob isti uri, ki tudi ni ENAKO DOLGO pri vsakem od nas!!

Sreče si ni potrebno kupovati! Srečo ima LAHKO vsakdo v svojih rokah brezplačno!

nasmeh-1Eno najpomembnejših orodij za odpravo posledic stresa so metode, ki so jih poznale že več tisočletij stare vzhodnjaške kulture. S tehnikami, diagnostiko sodobnih ved biologije, nevrofiziologije, psihologije, psihiatrije so te starodavne metode dokazali in pokazali, da so resnično učinkovite pri odpravljanju posledic stresnih dogodkov. Dokazali so, da se jih lahko naučimo tako, kot smo se naučili mnogih drugih veščin. Tako smo se učili branja in pisanja, črke povezovati v besede; sprva smo bili nespretni, črke so bile samo okorne črte, potem pa so nastajale prave črke. Veščine pisanja smo se učili nekaj let in prvi meseci so bili zelo okorni in težavni, saj se še spomnite? Enako je veljalo pri učenju plavanja, kolesarjenja, računanja. Z  leti redne vadbe smo postali pravi mojstri v obvladovanju veščin pisanja, branja, kolesarjenja, računanja, plavanja,… Tisti, ki smo redno vadili in to počnemo tudi vse življenje, tudi v zrelih letih, so nam te veščine rutina, nekaj samo po sebi umevnega. ENAKO lahko dosežemo z obvladovanjem svoje sreče, stresnih dejavnikov!

Vsakdo od nas je EDINSTVEN, zato ni za vsakega enako dobra  ista obleka  ali  terapija ali zdravilo ali strokovnjak ! Poiščimo tistega, ki nam bo najbolj ustrezal!

Odlične metode za obvladovanje stresa, svoje sreče so yoga, avtogeni treningi, meditacije, thai chi, ali samo MIRNO GLOBOKO DIHANJE.

Mirno, globoko dihanje je osnova vsem ostalim tehnikam.

Zato se najprej naučimo globokega, mirnega dihanja. Vdihavanja skozi nosnice in izdihavanja skozi usta. Dihamo s trebušno prepono in ob vdihavanju in izdihavanju mislimo samo na te vdihe in izdihe, ter »opazujmo« svoje telo, kako posamezne mišice reagirajo ob dihanju. Ob tem tudi spremljamo »polnjenje« in »praznjenje« trebuha, saj dihamo s trebuhom in ne s prsnim košem.

Dobro je, da vam pravi strokovnjaki pokažejo in vas naučijo pravilnih gibov  meditacije, yoge, katerekoli oblike treninga mirnega globokega dihanja.   In to niso terapije, za katere bi morali odšteti celo premoženje!

Kasneje, ko se naučimo osnovnih tehnik, vaje lahko sami izvajamo doma. Izvajamo v tistem obdobju dneva, ki nam najbolj ustreza. Tudi to je zelo pomembno, da nas dodatne aktivnosti še dodatno ne »stresajo«.

Obvladovanje sreče naj postane naša potreba!

Praksa je že zdavnaj pokazala, da moramo vaje, ki smo jih izbrali (pa naj bo to yoga ali meditacija ali…) izvajati redno, vsaj 4-krat tedensko, ko se RESNIČNO želimo naučiti novih veščin!(vedno se spomnite na učenje pisanja, branja,.. kako mukotrpno je bilo v začetku in s kakšno lahkoto in rutino izvajamo, pišemo,…danes).

Te vaje izvajamo vsak dan ob istem času, saj se telo tako navadi in mu postane potreba. Na tak način odpravljamo »možganske cunamije«, ki nastajajo tekom dneva pod vplivom raznoraznih stresnih dogodkov. To je precej podobno naši navadi umivanja zob, obraza ali vsakodnevnega prhanja. Preprosto ČUTIMO POTREBO PO UMIVANJU! Začutimo potrebo po svojem miru, sreči!

Ko dihamo, lahko preusmerjamo svoje misli!

Ob tem počasnem dihanju nam naše misli poskušajo bežati med tisoč in tisoč vsakodnevnih opravkov, skrbi,.. TO JE NORMALNO in se dogaja vsem! To nas ne sme še dodatno razburjati.

Zato različne tehnike uporabljajo različna orodja kot pomoč, da nam misli preveč ne uhajajo in da jih znamo ponovno »pripeljati« na trenutke našega dihanja. To je POSLUŠANJE in GLEDANJE naših vdihov in izdihov v tistem trenutku:

–          Lahko si pomagamo z besedo ali kratko mislijo, ki si jo ves čas po tihem ponavljamo. Ta beseda ali misel naj bo nekaj lepega, nam prijetnega. VEDNO poiščimo nekaj dobrega, pozitivnega, saj tako preusmerjamo svoje možganske dražljaje v tvorbo hormonov sreče.

–          Lahko poslušamo prijetno, nežno glasbo, in dihamo.

–          Priporočljivo je, da smo v prostoru kjer ni hrupa in trušča, da nas še ta ne odvrača od našega dihanja. Še posebej v prvih mesecih učenja sproščanja.

A misli bodo kljub temu uhajale! NIČ HUDEGA, saj lahko ukrepamo!

Ko se nam prikrade neka misel na otroke ali službo ali dolžnost, takrat jo samo nežno odrinimo in ponovno preusmerimo misli na naše dihanje ali poslušanje naše besede, misli, ali nežne glasbe. Vsakokrat, ko se vam to zgodi, neprijetno misel odrinite in prisluhnite sebi, svojemu telesu in nežni misli, ki jo izgovarjate. To se bo zgodilo 10-krat, 20-krat, nič hudega. Naučite se mirno odrivati vsiljive misli in se ponovno usmerjati v vaš trenutek duhanja, sproščanja.

Zmagovalci so vedno tisti, ki so redoljubni, vztrajni in potrpežljivi!

Večkrat ko boste ponovili, lažje vam bo in sčasoma se boste popolnoma naučili obvladovati svoj mir, sprostitev, svojo srečo. Sreča vam bo postala preprosto potreba!

Nič se ne zgodi takoj. Nekaj mesecev redne tedenske vadbe je potrebno, da naše telo in um prevzame te nove navade. Da mu postajajo rutina.

In tudi za vsako vajo je potrebno vsaj 20 do 30 minut. Naši možgani potrebujejo prvih 6 do 8 minut  samo, da uspejo preusmeriti tok dražljajev in s tem omogočijo pogoje za  tvorbo hormonov in nevropeptidov sreče. Ko se začne tvoriti pravilna kaskada hormonov in peptidov sreče, takrat začnemo čutiti občutek miru, pokoja, sproščenosti in tisti občutek sreče in zadovoljstva.  In zato ne potrebujemo mamila ali alkohola, temveč samo nekaj časa samo za sebe. Za svoj um in telo.

Kaj pa lahko storimo, ko doživimo nasilje, stres nepredvideno  v službi ali  družbi?

Ob nepredvidenem stresu, napadu straha, panike, groze, besa: Ustavimo se in zadihajmo!

Naučimo se tudi, da v trenutku, ko nas nekaj nepričakovano razburi, prestraši ,da se ustavimo, globoko zadihamo! Globoko, mirno dihajmo vsaj 20-krat!  In videli boste, kako boste mirnejši in kako boste lahko razsodno mislili.

To je potrebno narediti zato, da se tisti možganski cunamiji, dražljaji, ki so sprožili vaš strah, razburjenje, umirijo. (Z vašim globokim dihanjem preusmerite možgane v drugo nalogo.To je dihanje umirjanje uma, in tako  možgani “pozabijo” na prvotni dražljaj, ne dajo naprej navodil za tvorbo cel kup stresnih hormonov, in ne povzročijo že spet panike, strahu, razburljivosti,jeze,…).

Vabljeni na forum Oksidativni stres, kjer se lahko posvetujete glede stresa. Svetuje Miša Komar Žiberna, univ. dipl. biol.


Sledite nam