fbpx

Sreča na vrvici

Dom, Življenjski slog

»Pes je človekov najboljši prijatelj.«

Njihovi prikupni, vedno veseli obrazki vam lahko v življenje prinesejo veliko več.

Toda, pred vsemi prednostmi, ki vam jih kužek prinese, je pomembno, da se zavedate, da je pes velika odgovornost, življenjska obveznost, ki zahteva veliko časa, učenja in tudi prilagajanja. Zavedati se morate, da ima pes svoje potrebe, kot je uravnotežena prehrana, dovolj gibanja, igre in tudi razumevanja. Vsa leta, bo pes odvisen od vas, zato pred nakupom ali posvojitvijo, temeljito razmislite, če vam vaš življenjski slog to dopušča.

Da bi bil pes kar najbolj zdrav, je tako, kot za vas, izredno pomembna njegova prehrana. In seveda gibanje.

“Pred kratkim je v naše življenje prikorakal težko pričakovani, novi družinski član na štirih tačkah. Prva težava, na katero sem naletela, je bila hrana. Briketi, ki je psiček jedel v leglu, kar naenkrat niso bili več dobri. Po več posvetih smo kupili nove, ki pa mu prav tako niso bili po godu. Vmes sem mu kuhala in pripravljala hrano, kar pa mi je vzelo precej časa. K sreči smo na koncu le našli take, ki mu odgovarjajo. Po nekem naključju pa sem naletela na članek o surovi hrani za pse, ki mi je dal misliti.”

Kljub evoluciji moramo vedeti, da je pes zver. Kot zver ima razvito močno zobovje, predvsem podočnike in kočnike, ki so mu preteklosti pomagali pri tem, da so uplenili žival, jo raztrgali, zdrobili. Pojedli so prav vse, tudi kosti.

Surova hrana za psa predstavlja uravnotežen obrok. Lastniki so večinoma privrženi konzervirani hrani oziroma briketom, saj je taka hrana najbolj dostopna in najbolj enostavna za hranjenje. Toda če je pes izbirčen, občutljiv, ima zdravstvene težave, nastopi težava. V takem primeru lastnik išče tisoč in eno možnost, da bi psu ponudil najbolj optimalen obrok. Običajno se tisti najbolj vdani lastniki prepustijo zadnji, najbolj zamudni možnosti in začnejo psu sami pripravljati hrano.

Zakaj surova hrana?

Kot smo že omenili, je pes zver. Zveri si hrano ulovijo same in surovo pojejo. Verjetno vam je že kdo rekel, da psu ponudite koščke surovega mesa, kajne? Zakaj ne bi pes vedno užival v polnovrednem, zanj najbolj optimalnem obroku, s pravilnim razmerjem hranil.

Ker pa je priprava surove hrane zamudna in tudi tvegana, sta se podjetnika Branko in Radojka Merhar iz podjetja Good4dogs, prva v Sloveniji odločila, da po letih raziskovanj in priprave hrane za svojega ljubljenčka Sala, to možnost predstavita tudi ostalim pasjeljubcem.

Varnost na prvem mestu

Ker je zakonodaja zelo stroga, je strah pred okužbami odveč. Pasji prebavni sistem je krajši, kar pomeni, da psi surovo hrano prebavijo hitreje kot človek.

Pri rokovanju s surovo hrano je pomembno, da upoštevate osnovna navodila ravnanja. Roke si umijete pred in po stiku s hrano, neporabljene/nezaužite hrane ne zamrznete ponovno in jo zavržete. Posodice tudi redno pomivajte.

Prehod iz industrijske hrane na surovo je potrebno uvajati postopoma glede na starost in zdravstveno stanje psa. Več nasvetov o uvajanju surove boste našli tukaj.

Zdravje na prvem mestu

Narava človeka je taka, da dokler nimamo težav, ne sprašujemo. Enako velja za naše ljubljenčke. Ko nastopi zdravstvena težava ali pa je pes že v letih, začnemo raziskovati osnovo, in to je prehrana. Kot pri človeku, je pomembno, da pes dobi to kar potrebuje in zanj je to je surova hrana.

Prednosti uživanja surove hrane

Upala bi si trditi, da bo vaš pes že po prvem obroku hrane Good4dogs zadovoljen, ugodne učinke pa boste opazili kmalu.

  • Imunski sistem se bo okrepil
  • Dlaka bo lepša, bolj sijoča, morebitnih težav skožo ne bo več
  • Zobje bodo močni in čisti, ustni zadah pa bo izginil
  • Iztrebljanja bo manj, saj pes s surovo hrano optimalno izkoristi zaužito hrano
  • Zmanjšajo ali odpravijo se ostale zdravstvene težave
  • Pes bo bolj vesel in zadovoljen

Več o prednostih surove hrane si lahko preberete na Good4dogs.

Naš pes hrano Good4dogs naravnost obožuje. Čeprav hrano uporabljamo kratek čas in gre še za mladička, so prvi učinki že vidni. Prvo in največje je njegovo zadovoljstvo, urejena prebava (manj smrdeči iztrebki) in manj slabega zadaha.

Za zdravje psa je izrednega pomena zdrava prehrana. Izogibajte se hranjenja pri mizi in se držite reda. Psi so še vedno zveri, ki so se v preteklosti hranile izključno s surovo hrano, zato mu ponudite hrano Good4dogs. Hitro boste opazili veliko pozitivnih sprememb, vaš ljubljenček pa bo zdrav in z vami še mnogo let.


Sledite nam