fbpx

Srce daje našemu telesu in življenju moč

Obvestila, Zanimivo, Zdravje

»Srce daje našemu telesu in življenju moč. S srcem ljubimo, se smejemo in polno živimo svoje življenje.«

“Dajmo življenju moč”

Svetovna zveza za srce (WHF, World Heart Federation) je za letošnji svetovni dan srca pripravila tematiko “Dajmo življenju moč”. Z Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije si še vedno skupaj prizadevajo, da se do leta 2025 za vsaj 25 % zmanjša prezgodnja umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni. Med pomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja so visok krvni tlak, previsoke vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi, kajenje, pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdrava prehrana, stres in drugi.

Bolj se je treba zavedati dejstva, da se lahko prepreči vsaj 80 % prezgodnjih smrti, zaradi bolezni srca in ožilja, če se izognete glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek: kajenju, nezdravemu načinu prehranjevanja, telesni nedejavnosti, škodljivemu uživanju alkohola.

Svetovni dan srca je vsako leto 29. septembra in po sedemnajstih letih obeležitve (tudi v Sloveniji) ostaja edinstvena priložnost za uvrstitev preprečevanja bolezni srca in ožilja v osrčje prednostnih nalog na področju zdravja in širše.

»Srce daje našemu telesu in življenju moč. S srcem ljubimo, se smejemo in polno živimo svoje življenje.«

Zaradi tega je tako pomembno, da se poskrbi za njegovo zdravje. Če se zanj ne poskrbi, se izpostavljate tveganju za nastanek srčno-žilne bolezni, kamor sodijo bolezni srca in možganska kap. Te bolezni so največji ubijalci, vsako leto odgovorni za 17,5 milijona prezgodnjih smrti in do leta 2030 se pričakuje, da se ta številka povzpne na 23 milijonov. Spodbudno pa je to, da je mogoče veliko srčno-žilnih bolezni preprečiti. Potrebnih je le nekaj preprostih sprememb, da bo srce ostalo močno in zdravo. To so spremembe v vsakdanjem življenju: zdrav način prehranjevanja, redna in zadostna telesna dejavnost, izogibanje kajenju, preverjanje zdravstvenega stanja, ki dovolj zgodaj pokaže velikost tveganja za nastanek srčno žilne bolezni (krvni tlak, holesterol, sladkor v krvi, ITM, …)

Promocija skrbi za zdravje ter zdravega načina življenja bo letošnje vodilo aktivnosti ob svetovnem dnevu srca.

Svetovni dan srca 2016 je priložnost, ki se je ne sme zamuditi. Vabijo vas, da se jim pridružite ob svetovnem dnevu srca v Sloveniji in s tem podprete njihova skupna prizadevanja!


Sledite nam