fbpx

Sproščeno poletno vzdušje … in avanture

Bolezni, Človeško telo, Zanimivo, Žensko zdravje, Življenjski slog

Vsako leto ob tem času naletimo na nasvete o »pametnem« sončenju, veliko premalo pa je opozoril in koristnih nasvetov o vedenju na počitnicah, na morju, o tem, na kaj moramo biti med potovanjem pozorni, in podobno.

Da vam ne bo treba takoj po dopustu obiskati ginekologa, upoštevajte nasvete strokovnjakov o odgovornem ravnanju med počitnicami, in poskrbite za svoje ginekološko zdravje.

Kako se zaščititi pred spolno prenosljivimi boleznimi in nezaželeno nosečnostjo

Prvi odgovor je abstinenca oziroma spolnost z le enim partnerjem, če ste v stalnem razmerju. Vedno imate tudi možnost reči »ne«.
Toda – novo, neznano okolje, sonce, morje, plaža, sproščeno vzdušje, razgreta telesa – lahko hitro pripeljejo do avanture.

Pojem (spolne) avanture ni le hipno doživetje, saj lahko prinaša daljnosežne posledice, in to ne le na področju telesnega zdravja, temveč tudi na čustveni in psihični ravni.

Pomnite: če vas premami sproščeno poletno vzdušje, ne pozabite na nasvete, ki vas spremljajo na vsakem koraku in ste jih slišali že od staršev, v šoli, od starejših in bolj izkušenih ljudi, prebrali v strokovni in poljudni literaturi.

Če se torej spustite v avanturo, obvezno uporabite kondom, saj se tako zavarujete pred spolno prenosljivimi boleznimi in obenem pred neželeno nosečnostjo. Vendar pa kondom ne ščiti pred vsemi spolno prenosljivimi boleznimi, saj se nekatere (zlasti virusne, kot so aids, HPV, hepatitis) prenašajo tudi z drugimi telesnimi izločki ter stikom kože oziroma sluznic.

Tudi pred nosečnostjo niste popolnoma zaščiteni, saj nobena kontracepcijska metoda ni stoodstotno učinkovita. Če možnosti zanositve ni mogoče popolnoma izključiti, je treba obiskati dežurno ambulanto v kraju dopustovanja, kjer dobite napotke oziroma sredstva za nujno kontracepcijo (treba uporabiti v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu).

Mnoge spolno prenosljive bolezni sprva nimajo značilnih simptomov, kljub temu pa nekatere izmed njih resno ogrožajo zdravje. Nekatere (kot je klamidija, ki jo povzroča bakterija Chlamydia trachomatis) lahko celo povzročijo vnetje male medenice in nepopravljivo poškodujejo notranje spolne organe, kar privede do neplodnosti.

Hujše posledice večinoma doletijo ženske, medtem ko so moški predvsem prenašalci okužb.

Če počitnice minejo brez zdravstvenih težav, pa ste doživeli »avanturo«, se vam po vrnitvi domov svetuje obisk pri ginekologu, ki bo opravil testiranje za spolno prenosljive bolezni.

Drugi vidik tovrstnih avantur je povezan s čustvenim in psihičnim zdravjem. Poletne ljubezni najpogosteje niso prave in trajne, zato jih raje pustite, da ostanejo v minulem poletju in se z njimi ne obremenjujte.

Spočijte se, uživajte v soncu in morju, v novi družbi, in v vsem, kar vam ponuja poletje – toda previdno in ne pozabite upoštevati koristnih nasvetov!

 


Sledite nam