fbpx

Spremstvo partnerja pri porodu

Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

Mož ali partner pri porodu naj ne bi bil le opazovalec, ampak naj bi se dejavno vključeval v dogajanje.

Od leta 1982 so pri porodih v celjski porodnišnici lahko prisotni tudi partnerji. Porodnice lahko pri porodu spremljajo tako možje, partnerji ali druge 003E8790-CCBD-11E1-943A-281566B94067izbrane osebe, ki imajo opravljeno materinsko šolo, kot tudi tisti, ki je niso obiskovali.

Mož ali partner pri porodu naj ne bi bil le opazovalec, ampak naj bi se dejavno vključeval v dogajanje. Posebno vlogo imajo partnerji pri vedno bolj uveljavljenih alternativnih načinih poroda, saj pri njih velikokrat sodelujejo tudi fizično in ne le emocionalno. Partner lahko pri porodnici ostane tudi tisti čas, ki ga ta z novorojenčkom po porodu preživi v porodni sobi.

Porodna soba za alternativne porode

Rojstvo otroka ima v življenju vsake matere in očeta gotovo prav poseben pomen. Lepo je, če ga lahko doživimo v prijetnem okolju, ki nam skozi mehke, tople barve pričara kanček domačnosti. Prav tako naredita svoje izbrana glasba in mehka svetloba svetilk. V Splošni bolnišnici Celje prisluhnemo svojim pacientom.

Sodobni trendi v porodništvu žensko iz ležečega, zadnjih 200 let uveljavljenega položaja med rojevanjem, vračajo nazaj v bolj naravne položaje za porajanje. Sede, čepe ali stoje so načini porajanja, ki se danes označujejo za alternativne, tisočletja pa so veljali za normalne in nujne. Nova porodna soba za alternativne porode je zato opremljena s številnimi pomagali (blazina, švedska lestev, velika žoga, masažni pripomočki,…, s katerimi si porodnica lahko blaži porodne bolečine in na blazini v položaju, ki ji najbolj ustreza, tudi rodi. Pri iskanju alternativnih položajev zdravstveni delavci sledimo predvsem udobju porodnice, lajšanju bolečin med porodom in lepšemu napredovanju poroda.

Vir: JZ Splošna bolnišnica Celje

Rojstvo je nepozaben dogodek. Včasih preprost, včasih poln izzivov. Posvetujte se na forumu Porod po meri ženske.


Sledite nam