fbpx

Spomladansko čiščenje po praznikih

Človeško telo, Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

Gibanje in zdrava prehrana sta kot osebna higiena. Le, da z njima skrbimo za urejeno notranjost in ne zunanjost.

Po tem, ko smo iz omar umaknili zimsko garderobo, ko je sonce posijalo v stanovanja, razkrilo prašne police in je prišlo na vrsto spomladansko čiščenje, je čas, da poskrbite tudi zase in svoje telo.

Gibanje in zdrava prehrana sta zame kot osebna higiena. Le, da z njima skrbimo za stvari znotraj in ne na zunaj. In ker vsi vemo, da se na zunaj odraža vse, kar se dogaja znotraj, potem je pravzaprav še bolj pomembno kako naše telo deluje v notranjosti in kaj pojemo.

Spomladanski čas je idealen čas za prečiščevanje telesa, krepitev imunskega sistema, izgubo kakšnega kilograma in izboljšanje svojega počutja. Razstrupljanja se med zimo navadno ne lotimo, saj v zimskem času telo zadržuje energijo in na voljo je manj zelenjave in sadja, manj je svetlobe, ne gibamo se veliko, naštete komponente pa so glavni sestavni deli našega projekta, razstrupljanja. Naša razstrupljevalna kura mora zajeti vse dele telesa, ki sodelujejo pri izločanju snovi: koža, ledvica, črevo, ter jetra, ki so eden izmed naših najpomembnejših prečiščevalnih organov in opravljajo vitalne funkcije telesa.
Že na začetku je potrebno razjasniti, da se zna telo prečistiti tudi samo in s prenehanjem uživanj nezdrave hrane, dovolj gibanja in pitja vode.

Priprave na poletje

Vse, ki pa začenjate s pripravami na poletje, želite izgubiti nekaj pridobljene teže, ki se je kopičila celotno zimo, pa bo razveselila novica, da s prečiščevanjem izgubite tudi kak kilogram. Zakaj ne bi vaše zaobljube in preoblikovanja telesa do poletja začeli z najbolj učinkovito spremembo, zresetirali svoje telo in ga pripravili na nove navade.

Osnovne smernice na kratko:
– IZLOČITI PREDELANO HRANO, BELO MOKO, SLADKOR, MESO IN MLEČNE IZDELKE
– OPUSTITI ALI OMEJITI NEZDRAVE NAVADE   (Nezdrave razvade, kot so kajenje, pitje alkohola in prekomerno pitje kave ali energijskih napitkov pa poskusite zmanjšati ali celo v obdobju prečiščevanja z njimi prekinete)
– ZA OBDOBJE PREČIŠČEVANJA PREKINITI Z UŽIVANJEM POŽIVIL, PREHRANSKIH DOPOLNIL
– IZBRATI USTREZEN NAČIN PREČIŠČEVANJA   (prečiščevalna kura z zelenjavnimi sokovi, zelišči ali glino, uvajanje manjših sprememb kot pitje prečiščevalnih čajev, sode bikarbone, postenje itd.)
– GIBANJE   (uvajanje intenzivne telesne aktivnosti ob kateri se prepotite)
– LIMFNA DRENAŽA   (limfni sistem je specializiran za odvajanje odpadnih snovi iz telesa (bakterije, tujki, odvečna voda itd.), torej bi morali njemu posvetiti največ pozornosti. Žal pa je informiranosti o tem še zmeraj premalo in se več govori o čiščenju telesa v smislu čiščenja prebavnega trakta.)

Prečiščevanje z zelenjavo in sadjem

V primeru, da ne čutite potrebe po daljšem raztrupljanju si lahko omislite bolj osnovno obliko prečiščevanja in izboljšate svoje počutje, ter zdravje, z nekaj preprostimi spremembami v navadah. Verjemite, da lahko še dodatno dvignete nivo energije, izboljšate spanec, ter izgubite nekaj obvečne telesne teže.

Kaj in kako?

Za nekaj dni opustite ali iz prehrane delno izločite mesne izdelke in mlečne izdelke, predelano hrano, izločite belo moko in sladkor. Zaužijte veliko sveže zelenjave in nizkokalorične hrane.
V primeru, da se odločite, da nekaj dni uživate samo sadje in zelenjavo, morate biti pozorni, da pokrijete potrebo telesa po makro hranilih. To pomeni, da morate s hrano vnesti dovolj beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, ter vitamine.
Kombinirajte različne vrste zelenjave:
Vir beljakovin: Fižol, leča, grah itd.
Vir maščob: Avokado, olive, buča, špinača, različna semena (laneno, sončnično) itd.
Vitamini, minerali idr.: zelena zelenjava (špinača, brokoli, ohrovt), korenček, šparglji, artičoke, rdeča pesa, solata.

Ko izbirate sadje pa izberite nizkokalorično sadje. Prečiščevalen učinek imajo maline, borovnice, drugo jagodičevje, melona, pomaranče in drugi agrumi, ananas …

Razstrupljanje z zelišči in čaji

Pomlad z lepim vremenom, prebujanjem narave, cvetenjem kar kliče po spremembah in novih začetkih, telo se zaradi daljših dnevov prebuja, sonce nas polni z energijo. V spomladanskem času, ko se prebuja narava je na valjo veliko zelišč, ki spodbujajo čiščenje organizma.
Ene izmed teh so: breza, kopriva, regrat, aloe vera.
Omenjena zelišča imajo odvajani učinek, vplivajo na delovanje ledvic in spodbujajo prebavo.
Različne pripravke, čaje lahko kot prečiščevalno kuro samo dodate k prehrani. Za večji učinek pa upoštevajte predhodno omenjene smernice.
Iz regrata in kopriv si pripravite čaj, ki ga za začetek na zmernem ognju kuhajte 2-3minute, lahko dodate meto, koromač vse skupaj prevrete in oladite.
Zeleni čaj odvaja vodo s telesa, prav tako voda v kateri prekuhate in namakate petršilj.
Obstajajo že pripravljeni zališčni čaji, ki na telo delujejo prečiščevalno in do cenovno že zelo dostopni.

Prečiščevanje z zelenjavnimi in sadnimi sokovi

Nekoliko bolj stroga, pa toliko bolj učinkovita je dieta z zelenjavnimi in sadnimi sokovi.
Preden se je lotite vam priporočam, da se par dni uvajate, in postopoma spreminjate svoj jedilnik. Prve dva dni izločite predelano hrano, sladkor, mesne in mlečne izdelke. Kasneje kak dan zaužijte samo zelenjavo in sadje in kasneje iz nje obroke spremenite v sokove. Pri izbiri sadja in zelenjave lako upoštevate smernice iz prvega odstavka (prečiščevanje s sadjem in zelenjavo).

Postenje

Je najzahtevnejša oblika prečiščevanja, saj se pri strogih postih hrani popolnoma odpovemo. Če se lotite delnega ali popolnega posta pa vam ponovno priporočam, da se ga lotite postopoma. Ne šokirajte telesa s spremembo iz danes na jutri, saj bo telo v zmedi in ”paniki” spet zadrževalo snovi v sebi zaradi strahu pred stradanjem.

Prečiščevanje z glino

Ljudje že veliko let verjamejo, da glina nase veže strupe in tako prečisti telo, čeprav to nikoli ni bilo zares popolnoma dokazano. Je pa glina vsekakor bogat vir mineralov in drugih hranilnih snovi (kalcij, magnezij, kalij, silicij itd.) ter jo lahko uporabljamo tudi za čiščenje kože v obliki maske.

Priljubljena je 21 dnevna glinena kura (ki jo lahko opravimo 2x letno) z enotedenskim premorom in jo nato ponovno prijemo 21 dni.
Glino raztopimo v stekleni ali keramični posodi z 2dl vode. 1 nekovinsko kavno žličko gline zmešamo z vodo in počakamo nekaj ur, da se glina usede. Usedlino nato zavržemo.

S Sodo bikarbono nad zakisano telo

Soda bikarbona alkalizira telo. Zakisanost povzroča marsikatera obolenja, nanjo pa lahko ugodno vplivamo že samo s pitjem pol ali ene žličke sode bikarbone na dan, raztopljene v vodi. Pozorni moramo biti na to, da raztopine ne spijemo v času ene ure pred ali po jedi.

Gibanje, savna, limfna drenaža

Gibanje naše telo ohranja vitalno, ugodno vpliva na metabolizem in procese v telesu. Kot sem že omenila se zna naše telo prečistiti samo. Z rednim gibanjem dvignemo metabolizem, pospešimo presnovo, vsi procesi (prenos kisika, absorbcija hranil, izločanje nepotrebih snovi itd.) se hitreje in bolje izvajajo, hormoni so v ravnovesju, naše počutje je posledično boljše, kvalitetnejši je spanec, pozitivni hormoni, ki se sproščajo ob športni aktivnosti pa vplivajo na naše spopadanje s stresom ter naše splošno razpoloženje. Tako, da lahko prečiščevalne kure zamenjate (ali jim dodate) s kombinacijo zdrave prehrane in navad (tukaj se ponovno navezujem na napotke v začetku članka), ter dodano 2 – 3x tedensko športno aktivnostjo pri kateri se prepotite (ne pozabite, da je koža prav tako organ, ki izloča snovi iz telesa), si privoščite obisk savne in limfne drenaže. Vzpodbuditev limfe k boljšemu delovanju z drenažo je terapija, ki bi jo vsakemu priporočala 1x ali 2x letno. Zaradi nezdravih navad, stresa naš limfni sistem (ki je pravzaprav glavni sistem za odvajanje odpadnih snovi iz tkiv (bakterije, tujki, odvečna voda itd.)

Glede na svoje potrebe, finančne in časovne zmožnosti, si izberite svoj način nekajdnevnega prečiščevanja. Osnovni načini so preprosti, cenovno dostopni in veliko lahko naredite sami doma brez velikih dodatnih stroškov. Začeti je težko, vendar dobro počutje kasneje odtehta vsa odrekanja. Veselo na delo, ne bo vam žal!

Sledite nam