fbpx

Spominjajmo se prelepih trenutkov

Dom & prosti čas, Družina, Odnosi, Zanimivo

Ohranite spomine na dragocene trenutke in za dediščino zapišite spomine v dnevnik ali jih shranite v foto album.

Zamisli in praktični nasveti, ki nam pomagajo ohraniti spomine na vsakodnevne trenutke, naša življenja in dediščino:

Posebne spomine zapišite v dnevnik.

Ključnega pomena je, da so zapiski preprosti. Vključujejo naj zanimive podrobnosti, na primer dejanske citate pogovora.

Spodbujajte otroke, da se pogovarjajo s sorodniki o njihovem vsakdanjem življenju.

Zapisan intervju, pogovor z družinskim članom ali sorodnikom, boiz leta v leto bolj aktualen in zanimiv, predvsem za naslednje generacije. Tako boste ohranili spomine na bližnje in pokojne.

Zapisi življenjskih mejnikov.

Človek misli, da nikoli ne bo pozabil otrokovega prvega zobka, prvih korakov, prvih besed, danes pa si v spomin ne uspe več priklicati teh trenutkov, so že pozabljeni. Zato je potrebno spomine zapisati in shraniti v dnevnik ali foto album.

stare slike

Shranite najljubše umetnine.

Otroške umetnine in slike shranite v »ustvarjalni« mapi ali škatli, kot lepe spomine in zapuščino.

Otroke prosite, naj napišejo in narišejo svojo družino, orišejo dogajanje na poletnih počitnicah ali pa se spominjajo večjih dogodkov v njihovih življenjih.

Nato njihovo umetnino datirajte in okvirite. Namig: ta umetnina je lahko zelo lepo darilo za stare starše.

Fotografiranje na istem mestu, na isti dan, vsako leto.

Tradicionalnih slik za rojstne dneve in praznike je veliko, zato bi lahko poskusili tudi s čim bolj izvirnim. Lahko fotografirate svoje otroke na prvi šolski dan, ko vstopajo v šolo, morda na domačem vrtu posadite drevo in se slikate poleg vsako leto na isti dan ali pa naredite družinsko fotografijo vsako leto isti dan, na istem mestu.

Napišite pismo vašemu otroku za njegov / njen rojstni dan in shranite kopijo.

V pismu zapišite spomine na dogodke v otrokovem preteklem letu, na primer kako je otrok zrasel tako fizično in duhovno, kaj je dosegel, kaj je počel … Dodate lahko tudi slike in zabavne komentarje.

spomini

Enkrat letno opravite pogovor z otrokom o njegovih / njenih sanjah in ciljih za prihodnost.

Pogovor snemajte na avdio ali video snemalnik, saj boste kdaj pa kdaj želeli pogledati pretekle otrokove komentarje o prihodnosti. Lahko pripravite tudi družinsko srečanje, na katerem si ogledate “stare” posnetke. Verjemite, nasmejali se boste. Namig: tak posnetek je odličen tudi za posebne priložnosti, kot so matura, diploma ali poroka.

Ohranite družinsko zgodovino in družinsko dediščino.

Shranite odejo, ki jo je spletla babica in s katero vas je v otroštvu pokrivala, ko je bilo hladno. To bo zelo lep in dragocen spomin. Poleg priložite še zapis o pomembni zgodovini in dragocenosti družinske dediščine.

Spomnite se lepih trenutkov.

Zaprite oči, če se želite spominjati nečesa iz preteklosti npr. vonja zeliščnega čaja, ki ga je kuhala babica, prelepega vzhoda sonca ali šumenja morja. S tem bodo oživeli lepi spomini življenja.

Po izboru uredništva


Sledite nam