fbpx

Spolno prenosljive bolezni

Bolezni, Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

Ali ste vedeli, da spolni odnos ni nujen za prenos nekaterih spolno prenosljivih bolezni?

Spolno prenosljive bolezni (SPB) so, kot že ime pove, bolezni, ki se prenašajo s spolnim odnosom, čeprav so za nekatere znani tudi drugi načini prenosa.

par-postelja-nogeZa omenjenimi boleznimi obolevajo predvsem mlade osebe, ki so v obdobju reprodukcije. Značilno je, da SPB pogosteje potekajo pri ženskah. Zanje imajo večji pomen kot za moške, saj predstavljajo med drugim različne možne zaplete v nosečnosti (tako za mati kot za plod), nekatere so celo povezane z razvojem raka materničnega vratu.

Med t.i. klasične spolno prenosljive bolezn, ki se prenašajo s spolnim odnosom, spadajo: kapavica ali gonoreja, sifilis, mehki čankar,  limfogranuloma venercum ali četrta spolna bolezen in dimeljni granulom. Spolno prenosljive bolezni v širšem pomenu, ki se prenašajo s spolnim odnosom, možen pa je tudi drug način prenosa: klamidijske SPB, bakterijske vaginoze, genitalna mikoplazmoza, herpes simpleks, humani papiloma virus, AIDS, hepatitis B, citomegalija, kandidiaza, dermatofitije, trihomoniaza, garje, sramna ušivost.

Nekaj prispevkov s forumov na tematiko SPB:

V: Zanima me kako poteka zdravljenje okužbe s klamidijo in gonorejo.?Po prebiranju strokovne literature mi zadeva ni čisto jasna. Nekateri zdravniki navajajo, da imata obe okužbi podobne simptome in da zaradi tega pogostokrat prihaja do napačnega zdravljenja…”

O: “gonoreja in klamidijska okužba se velikokrat razlikujeta že klinično. Klasična klinična slika gonoreje je obilen gnojen izcedek (povsem premočene spodnjice) s hudim pečenjem in bolečinami, medtem ko klamidija takšnih težav ne povzroča, ampak je izcedek voden. Gonoreja pri moških večinoma poteka s težavami in je le redko tiha, medtem ko se pri ca. 50 % žensk gonoreja klinično ne pokaže. Pri klamidijski okužbi je pri obeh spolih delež tihih okužb večji od 50 %, morda celo večji od 70 %. Lokalna občutljivost bakterij (gonokoka in klamidije) na antibiotike se po svetu razlikuje. Zato tudi različne navedbe v (verjetno spletnih) virih, ki ste jih brali. Pri terapiji zato vedno upoštevamo lokalne smernice, …” Več >>

zdravnikV: “Mene pa zanima, kje se lahko na enem mestu testiram za spolno prenosljive bolezni v LJ, je to na napotnico in kje jo dobim (ginekolog ali osebni zdravnik), kakšna je čakalna vrsta zer na katere bolezni se je smiselno testirati (HIV, hepatitis, klamidija – to sigurno..kaj še)? Tudi gonoreja in sifilis?”

O: “Pri sumu na spolno prenosljivo okužbo opravimo standarden nabor preiskav in pacientu ni treba posebej zahtevati vsake od njih. O potrebnosti in smiselnosti preskav se odloči zdravnik po pogovoru s pacientom; morda je katera od preiskav nepotrebna, včasih pa se odloči za razširjeno diagnostiko. Običajno odvzamemo kri za serologijo na sifilis, HIV in hepatitis B in C ter brise za genitalne mikoplazme in klamidijo. Gonorejo večinoma iščemo le, če imamo za to poseben razlog. Večino ali morda celo vse preiskave vam lahko opravi tudi osebni ginekolog. Poleg ginekologov jih lahko v Ljubljani opravite na Infekcijski ali Dermatovenerološki kliniki (za spolno prenosljive okužbe obstaja posebna ambulanta tako na eni kot na drugi kliniki). Čakalne dobe se spreminjajo,…” Več >>

V: “Odšla sem h ginekologinji ker sem na spolovilu opazila mozoljčke, peklo me je pri uriniranju in imela sm rahlo srbečičo. Ugotovila je da je to genitalni herpes. To sem seveda povedala svojemu fantu, vendar mi je on rekel da herpesa nima oz ga nikoli ni imel (ni pa še odšel do zdravnika torej ni še 100%), varala ga nisem. Zanima me, kako je potem možno, da imam herpes jaz, on pa ne? Do zdaj sva imela samo oralni seks.”

O: “Genitalni herpes ni posebna bolezen, ki bi bila prenosljiva izključno z (genitalnimi) spolnimi odnosi. Enako kot pri herpesu na ustnicah gre za bolezen, ki jo povzroča humani herpesvirus tip 1 ali 2. Virus se običajno prenaša z neposrednim stikom, kar pomeni, da se lahko okužimo tako pri genitalnih kot oralnih spolnih odnosih od osebe, ki ima herpes. Genitalni stik za prenos herpesa ni nujen, prenos pri oralnih odnosih je zelo običajna pot okužbe. Da bo stvar še bolj komplicirana: ljudje, ki so kadar koli že imeli herpes, lahko tudi v obdobjih brez mehurčkov občasno “izločajo” virus na površini kože/sluznice in z njim okužijo druge…” Več >>

V: “Ali se lahko moški cepi za HPV? Kaj pa če že ima HPV in je prenašalec, a se potem sploh še da cepit?”

O:  “Moški se lahko cepi proti HPV, če uporabimo cepivo, ki vsebuje tudi bradavične seve, cepivo ščiti pred pojavovom anogenitanih bradavic, papilomov, kondilomov zadnjika, ob globokih oralnih tehnikah tudi grla. Tudi če bi bil moški že okužen z enim od sevov, se lahko cepi, saj je v cepivu več sevov. Rutinskega testiranja glede okužbe moških se ne izvaja.” Več >>

Vabljeni k obisku spodaj navedenih forumov, kjer vam bodo naši strokovnjaki z veseljem odgovorili na vprašanja glede SPB:

Viri:
– Borko E, Gorišek B, Kralj B, Takač I.: Ginekologija, Maribor, Univerza v Mariboru, Visoka zdravstvena šola, 1998

– Forumi Med.Over.Net-a

Po izboru uredništva Med.Over.Net


Sledite nam