fbpx

Spolna zloraba v otroštvu in materinstvo

Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

Spolna zloraba lahko na poseben način obarva nosečnost, porod in zgodnje materinstvo.

Inštitut za varovanje zdravja RS je v letu 2011 izdal publikacijo z naslovom Spolna zloraba v otroštvu in materinstvo avtorice dr. Zalke Drglin.

Obdobje nosečnosti, poroda in zgodnjega materinstva je povezano z radostnimi pričakovanji in srečo, pa tudi z novimi odgovornostmi in zahtevo po zrelosti. Ženske, ki so v otroštvu doživele spolno zlorabo, se v tem času lahko srečajo z dodatnimi izzivi.

Ocenjujejo, da je bila spolno zlorabljena ena do dve ženski od desetih; pogosto s strani oseb, ki naj bi zagotavljale ljubezen, varnost ali predstavljajo avtoriteto.

Deklico spolna zloraba prizadene na različnih ravneh, prestrašena je in zmedena, še posebej, če je zlorabljajoči nekdo, ki ga ima rada, se mu ne more izogniti in od kogar je življenjsko odvisna. Otrok nima orodja, s katerim bi lahko razumel, kako lahko ljudje, ki bi ga morali ljubiti in varovati, prizadenejo bolečino. Travmatična izkušnja vpliva na telesno in duševno zdravje. Posledice so lahko različne, številne, kratkotrajne in tudi dolgotrajne.

7CD6E172-4A80-11E1-B52F-B46665B94067

V knjižici spregovorimo o morebitnih neželenih vplivih spolne zlorabe na nosečnost, porod in zgodnje materinstvo ter predlagamo nekaj korakov, da bi jih preprečili ali ublažili.

V prvem delu knjižice namenjamo informacije predvsem nosečnicam in materam dojenčkov, v drugem pa so predlogi za pogovore z zdravstvenimi strokovnjaki v obporodni skrbi. V besedilu spregovorijo tudi žrtve in okrevajoče, v objem pa ga jemlje tenkočutnost slovenskih ljudskih pesmi.

S knjižico Spolna zloraba v otroštvu in materinstvo, ki je v letu 2012 v poskusnem obdobju, avtorica informira o dolgoročnih vplivih spolne zlorabe v otroštvu na doživljanje nosečnosti, poroda in zgodnjega materinstva ter predlaga poti za preprečevanje ali blaženje stisk in težav.

Brezplačen izvod publikacije Spolna zloraba v otroštvu in materinstvo je dostopen na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja RS.

Vam je dogodek v otroštvu pustil neizbrisno in bolečo sled? Preberite in poglejte, da niste bili edini. Vabljeni na forum Za žrtve spolnega nasilja, kjer so zapisane izpovedi oseb, ki so preživele travmatično izkušnjo in morda vam bodo misli ter nasveti drugih lahko v pomoč.

Po izboru uredništva Med.Over.Net


Sledite nam