fbpx

Spinner pandemija

Zanimivo, Zasvojenosti, Zdravje otrok

Spinner gor, spinner dol. Zdi se, da se zadnje tedne otroci govorijo le še spinnerjih, ki so obsedli slovenske otroke.

Če bi besedo »Fidget sipinner« vpisali v Google konec lanskega leta, verjetno ne bi našli zadetkov, zdaj pa jih je že skoraj 30 milijonov.

Nedvomno gre za hit letošnje pomladi, ki je najprej navdušil otroke v Združenih državah, nato pa kmalu osvojil še evropske.

Spinner, kot ga imenujejo slovenski otroci, je bil razvit kot terapevtski, »anti-stresni« pripomoček, namenjen hiperaktivnim otrokom, otrokom z motnjo pomanjkanja pozornosti, avtizmom. Povečal naj bi koncentracijo in dobro vplival na spomin. Pa je res tako?

Kakšen je vpliv spinnerja na otroke in mladostnikee?

Preprost, majhen tri-kraki pripomoček, s krogličnim ležajem in malimi utežmi uporabnik vrti med prsti. Zagotavljal naj bi prijetno senzorično izkušnjo, hkrati pa se je pojavilo polno izzivov ter video posnetkov z napotki, kako ga uporabljati.

Mnenja psihologov so deljena. Nekateri menijo, da se z uporabo spinnerja težave s koncentracijo poslabšajo, medtem ko drugi trdijo, da jih sprošča.

Miriam Gwynne, mama 8-letne hčere z avtizmom potrjuje, da je za njeno hčer spinner pripomoček, ki ji pomaga sprostiti stres.

Če ga nimaš, si izločen, učitelji pa pozivajo k prepovedi uporabe v šoli

Težava, ki se je pojavila v svetu in slovenskih šolah, je, da ta pripomoček dejansko moti pouk, saj imajo otroci potrebo, da ga imajo nenehno v rokah, zato so ga nekateri učitelji tudi pri nas že prepovedali med poukom.

Hkrati se pojavila tako nezaželeno rivalstvo med otroki, čigav je večji, dražji, se sveti v temi. Če bi jih vprašali, zakaj je koristen, zakaj si ga želijo, odgovorijo, zato, ker ga imajo vsi. Če ga nimaš, si »out«.

Verjamem, da se kar nekaj staršev sprašuje, čemu služi spinner, zakaj ga otrok potrebuje. Vsak si želi, da njegov otrok ne bi bil izločen iz družbe, vendar kakšne so dejanske koristi te male vrtljive »stvarce«.

Modna muha?

Če je spinner modna muha, bodo otroci nanj do jeseni že pozabili. Kljub vsemu pa previdnost ni odveč, zato naj starši nadzorujejo in omejijo njegovo uporabo, ravno tako, kot to velja za pametne telefone in tablice, ki ne sodijo v šolo.

Kljub vsemu pa vse le ni tako slabo.  Ljudje smo si različni in veliko spinner navdušencev pravi, da jih sprošča v napetih trenutkih in jim v času izpitov pomaga izboljšati koncentracijo. In končno nekaj, kar je otroke spravilo stran od elektronskih naprav.

Se strinjate, da je tudi odlična zabava za domače ljubljenčke:-)?

Naši uporabniki so se na forumu spraševali, kje kupiti spinner. Zagotovo ga najdete v Mercatorjevih trgovinah, tisti, ki radi nakupujete iz naslonjača, pa kliknite sem.

Spinner GIF - Find & Share on GIPHY

 


Sledite nam