fbpx

Špela Sečnik, moderatorka na Med.Over.Net

Moderatorji

Predstavljamo vam moderatorko Špelo Sečnik, ki na portalu in forumih Med.Over.Net svetuje tistim, ki se srečujejo s težavami v duševnem zdravju, demenco, raznimi nepojasnjenimi bolečinami in ovirami.

Špela Sečnik bownova terapevtka

Drage uporabnice in uporabniki spletnega portala in forumov Med.Over.Net,
Špela Sečnik, dipl. delovna terapevtka in bownova terapevtka, svetuje na forumu Duševno zdravje, kjer se uporabniki srečujejo s težavami in stiskami na področju psihičnega počutja in zdravja. Pokriva področje delovne terapije in demence.

Špela Sečnik

Špela Sečnik je mamica, partnerka, prijateljica, raziskovalka življenja, dipl. delovna terapevtka, bownova terapevtka, reikistka in svetovalka vedske astrologije jyotish. Pri svojem delu kombinira različna znanja in deluje prilagojeno glede na potrebe človeka.

Zase pove: “Od kar pomnim, sem vedno pristopala do ljudi, ki so potrebovali pomoč. Ta naravnanost me je vodila v poklic tehnika zdravstvene nege, nato na zdravstveno fakulteto, da sem postala delovna terapevtka.

V svoji praksi sem se vedno srečevala z bolniki, ob katerih sem dobila priložnost razvijati svoj čut za empatijo. Na začetku sem hotela vsem ustreči, jim olajšati, jih razumeti, spodbuditi, usmeriti … Kmalu sem ugotovila, da pretirano sočutje škoduje meni.

Vedno sem verjela, da je v vsakemu človeku nekaj dobrega, zato sem vedno iskala pri bolnikih kaj je dobrega v njih. Nikoli ni v meni nehal glodati črv, ki je spraševal o razlogih, zakaj človek zboli, zakaj človek otopi, zakaj se človek poškoduje, zakaj človek v starosti postane dementen in odvisen od drugih…”

Znanje, ki ga je dobila tekom šolanja, ni potešilo njene radovednosti. Spoznala je zdravljenje z energijo reiki in ga začela prakticirati. Tri letni študij vedske astrologije jyotish ji je dal spet novo dimenzijo pomena našega obstoja in smisla. Je čudovit pripomoček, ki osvetli našo življenjsko pot.

Iskala je še nekaj bolj otipljivega in se naučila bownove terapije, ki je odličen manualni pripomoček. Pomaga k ravnovesju na mišično-skeletnem sistemu, nevrološkem, limfnem, hormonskem in energetskem sistemu.

“Delovni terapevti iščemo bistvo življenja posameznikov. Iščemo kaj je njim pomembno, pri čem imajo težave in s čim jim lahko pomagamo, da živijo polno življenje. Smo reševalci problemov, kreativni pri svojem delu, inovativni v pristopih, delujemo celostno s postopnim zadovoljevanjem majhnih ciljev, da skupaj dosežemo večje (Zbornica delovnih terapevtov Slovenije).

Zato se vključujemo v vsa področja človekovega delovanja. V dnevne aktivnosti, kot so skrb za sebe, v produktivne aktivnosti in prosti čas. Kot delovna terapevtka sem največ časa delovala v domu za ostarele in postala poznavalka starostnikov in njihovih tegob. Ena izmed največjih je demenca, ki postaja največja tegoba sodobne družbe. Naučila sem se prijemov in tehnik kako pristopati, delovati s človekom, ki trpi za demenco. Osvojila sem nevrološke pristope za rehabilitacijo oseb po možganski kapi.

S stanovalci smo se večkrat pohecali, da je dom za ostarele za njih zadnja postaja. Globoko spoštovanje in ljubezen do življenja sem doživljala ob umiranju. Sodelovala sem z društvom Hospic in organizirala srečanja za stanovalce in svojce.

Zelo blizu mi je rek » Zdrav duh v zdravem telesu«.

Verjamem, da je ravnovesje telesa, uma in duha razlog za kvalitetno bivanje in posledično razlog za kvalitetno zdravo starost. Odkrila sem knjigo ajurvedske zdravnice Preprečevanje demence, ki mi je to tako lepo potrdila. Noben nam ne more zagotoviti, da preventivna skrb do svojega zdravja vodi v kvalitetno starost, lahko pa poskusimo, pa bomo videli. V to smer me nagovarja življenje,”

lepo zaključi Špela Sečnik.

Obiščite forum Duševno zdravje


Sledite nam