fbpx

Sodobno mladostništvo-privilegij ali obdobje naraščajoče notranje osiromašenosti?

Življenjski slog

V sredo, 12. avgusta, je bil svetovni dan mladih. Ob tem dnevu je mag. Klementino Sambolič spodbudilo h kritičnemu razmišljanju o njihovem odraščanju v današnjem svetu.

“Na mladih svet stoji,” je bilo pogosto slišati v mojih mladostniških letih! Danes so se časi spremenili, a vendar imajo mladi še več možnosti za izražanje svojega potenciala, kot smo jo to imeli mi! Hkrati pa na njih preži še več pasti, ki jih lahko potegnejo v svet zasvojenosti. Predvsem nekemične v tem času, če niso pravilno usmerjeni s strani svojih staršev, učiteljev, družbe, prijateljev.

Ko spremljam mladostnike danes in poslušam njihova razmišljanja, pa »dogodivščine,« ne vem ali bi jim zavidala, da imajo svet, majhen kot žep, na dlani ali naj si mi kar malce smilijo, saj jih je moderna računalniška tehnologija oropala pristnega stika s knjigo, igre s prijatelji na igrišču, ter pogovora v živo namesto preko sms-jev po telefonu.

Del mene jim ob vsakem pogovoru o njihovih, že sedaj številnih potovanjih v tujino, kar malo zavida. Saj je sedaj moderno potovati mnogo prej in večina jih tujino izkusi že do 20. leta.

Moderno je, da si otroci ali mladostniki zaželijo, katero Evropsko prestolnico bi želeli obiskati in z enim od staršev se odpravijo tja za nekaj dni. Med spomladanskimi ali »krompirjevimi« počitnicami. Tako preprosto je to sedaj postalo!

Edina tujina, ki sva jo jaz in moja sestra izkusili v osnovnošolskih klopeh so bili enodnevni »Milka izleti« v sosednjo Avstrijo ali v sosednjo Italijo v Trst na tržnico z oblačili-Ponterosso. Nato je za množične poceni nakupe postala moderna še Češka in jaz sem imela to srečo, da mi je moj oče od tam prinesel violino.

Poleti pa so za nas »obljubljena dežela« bili 10-dnevni dopusti v izposojenih hiškah ali kamp prikolicah majhnih Istrskih mest. Danes pa že vsak drugi otrok gre v jezikovno šolo v tujino.

Danes mladostniki enotedenske počitnice vsake dva meseca izkoristijo »mimogrede« za skok v Ameriko, medtem ko se jim zaključnih spričeval, ter pripadajočih pohval, pa nagrad, ne zdi več vredno počakati in vsaj četrtina razreda manjka pred uradnim koncem pouka.

Kot študentje smo se v študijsko mesto vozili z vlakom ob nedeljah popoldne, danes pa ima vsak študent že svoj avto in to po možnosti boljšega kot profesorji na fakulteti.

Midve s sestro sva za božič dobili gramofon in prvo gramofonsko ploščo z Danijelovo Džuli, danes pa otroci dobijo računalnik ali  Playstation. Medtem ko so revolucionarni Ericsonovi mobiteli prišli na tržišče pred 20. leti, ko sem sprejela svojo prvo zaposlitev, ima danes pametni telefon že vsak otrok.

Ali jim je res tako bolje? Mi smo otroštvo in mladost preživljali na mnogo manj prometnih cestiščih ob igranju ris tanca ali gumitvista, ter se dejansko družili. Danes se mladostniki na hitro odpravijo s skrajšanimi sms-ji ali mms-ji, medtem ko vsak za svojim računalnikom igrajo igrice. 

V mojem otroštvu smo natanko vedeli, kdo od staršev je zasvojen z alkoholom in čigavi otroci zaradi tega trpijo. Danes je najstnika, zasvojenega z računalnikom ali računalniškimi igricami, najti že v vsaki drugi hiši ali gospodinjstvu. Zaradi česar trpijo starši.

Včasih so naši starši prišli po nas v vrtec ali šolo takoj po končanem delovniku, s katerim so zaključili ob 14.uri. Danes po otroke hodijo stari starši, ker starši končajo z zaposlitvijo prepozno, da bi lahko prišli do 16., nekateri celo do 17.ure.

Včasih smo ob nedeljah hodili na družinske izlete v naravo, pa nabirati borovnice, kostanj in gobe v gozd s starši. Danes so standardni nedeljski družinski izleti šoping v trgovskih centrih.  

Medtem, ko smo mi videli krave, konje, zajce in druge kmečke živali v živo, če ne doma, pa vsaj pri starih starših, morajo mladostniki danes v živalski vrt, da jih spoznajo. Nekateri še vedno mislijo, da so krave vijolične, kot v reklami.

Ko se danes igram z otroci Activity, četrtino kart vrnejo, ker ne poznajo pomena besed, ki bi jih morali pokazati ali narisati. Medtem ko smo si mi besedni zaklad pridobivali iz knjig, ki smo jih prebrali.

So mladostniki danes res toliko na boljšem? Ali pa so jih računalniki, tablice in pametni telefoni oropali spoznavanja resničnega sveta, ki ga je nadomestil virtualen? Ter časa za igro z vrstniki zunaj, na igrišču in doživljanja lepote narave v živo. Presodite sami!

Pripravila:
Mag. Klementina Sambolič,
Društvo Sinergija Ljubljana
https://drustvo-sinergija-lj.si/


Sledite nam