fbpx

Smučanje: Kako preprečimo in zdravimo poškodbe

Dom & prosti čas, Gibanje, Zdravje

Ena najbolj priljubljenih zimskih športnih dejavnosti, smučanje, zahteva ustrezno pripravo.

Smučanje in priprava

Ta šport ni le spuščanje po strmih pobočjih, saj padci niso izključeni. Zahteva zelo dobro telesno pripravljenost.

Med smučanjem so aktivne različne mišične skupine, ki jih mora vsak smučar znati kontrolirati. Poleg tega pa morajo imeti smučarji dobro razvite različne motorične spretnosti, kot so ravnotežje, usklajenost, koordinacija, moč, prožnost in vzdržljivost.

Pri smučanju se lahko že manjša napaka konča s poškodbo. Da si ne bi pokvarili počitnic, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako preprečiti poškodbe, če pa do njih pride, kako jih pozdraviti.

Preberite: Smučarska sezona je pred vrati

Preprečevanje poškodb smučanja

Ogrevanje. Tako kot pred vsako športno dejavnostjo je treba mišice ogreti tudi pred smučanjem, da bi se izognili vnetju mišic in poškodbam.

Izboljšanje tehnike. Ne glede na to, ali je vaš prijatelj že od malih nog na smučeh, učenje smučanja prepustite usposobljenim vaditeljem.

Priprava opreme. Pred odhodom na smučišče preverite svojo opremo. Pred sezono naredite servis smuči, preverite, ali vam smučarski čevlji še ustrezajo. Ne pozabite tudi na čelado, rokavice in po potrebi tudi na ščitnike.

smučanje in smučarska oprema

Fizična priprava. Če ne vadite redno, je še posebej pomembno, da poskrbite za fizično pripravljenost. Priporočamo, da izvajate vaje za moč in gibljivost, ravnotežje ter tudi kardio vaje.

Smučanje na označenih poteh. Najpomembnejše pravilo za začetnike kot tudi za vse druge je, da smučate le po označenih progah. Na strmih terenih boste dosegli večjo hitrost, hkrati pa povečali možnost poškodb. Smučanje izven urejenih poti pomeni tudi drugačne pogoje ter več nevarnosti.

Počitek. Če želite maksimalno izkoristiti smučarske dni, sta zdravje in varnost na prvem mestu. Napake, ki vodijo v poškodbe, se običajno zgodijo, ko smo izčrpani.

Zdravljenje poškodb

Ena najpogostejših smučarskih poškodb je poškodba kolena. Da bi zmanjšali bolečino in oteklino, potrebujete počitek, hladne obloge, kompresijo poškodovanega območja ter višji položaj nog, ko ležite. Poškodbe kolena se običajno popravijo s terapijo in rehabilitacijo, ki pospešuje naravno zdravljenje.

Čeprav so poškodbe hrbtenice nekoliko redkejše, so veliko nevarnejše. Pri tej vrsti poškodb veljajo podobna pravila kot za poškodbe kolena. Pomembno je, da počivate, kar pa ne pomeni strogega mirovanja, saj s tem upočasnjujete proces zdravljenja, razen če vam zdravnik ni svetoval drugače. Fizioterapija, vaje za hrbtenico in gibanje so ključni elementi za okrevanje po poškodbah hrbtenice.

Poškodba morda ne deluje resna, bolečine pa so lahko prisotne dlje časa. Če ste si poškodovali hrbet, koleno ali ramo, priporočamo obisk fizioterapevta, ki vam bo pomagal, da se čim prej vrnete na bele strmine.


Sledite nam