fbpx

Slovenske institucije pripravljene na Ebolo

Bolezni

Ministrstvo za zdravje RS, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana ter Inštitut za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v …

Ministrstvo za zdravje RS, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ),  Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana ter Inštitut za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pozorno spremljamo situacijo v zvezi z pojavom virusa Ebole že od prvih poročil o izbruhu bolezni v državah zahodne Afrike, ki so se pojavila že v spomladanskih mesecih.

Podobno kot druge Evropske države so tudi v Sloveniji okrepili aktivnosti na področju pripravljenosti in odzivanja. “Nevarnost za prebivalce Slovenije za okužbo z Ebolo je izjemno majhna, vendar vseeno obstaja, zato je prav, da smo v pripravljenosti,” je na novinarski konferenci dejala Nina Pirnat, državna sekretarka Ministrstva za zdravje RS.

novinarska-konferenca-ebola

Za državljane RS bo v primeru morebitnega pojava Ebole poskrbljeno. Prebivalcem zagotavljamo, da vse aktivnosti za morebitni pojav bolnika z ebolo tečejo in bodo tekle tudi v prihodnje,” pa je uvodoma dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Poudarila je, da je Ministrstvo za zdravje RS glavni koordinator celotne komunikacije in dolžnosti posameznih akterjev, pri čemer je Slovenija vpeta tudi v vse mednarodne aktivnosti na področju zajezitve morebitnega širjenja virusa Ebole.

Strokovna ekipa NIJZ je v stalni pripravljenosti in ocenjuje stopnjo nevarnosti za zdravje prebivalstva v Sloveniji, pripravlja ustrezne informacije za splošno javnost ter priporočila in algoritme ukrepanja za strokovno javnost. Zaradi tveganja prenosa okužbe s potniki v letalskem in ladijskem prometu so okrepljene zmogljivosti in povečana pripravljenost pristojnih služb na letališču Jožeta Pučnika in v pristanišču, Luki Koper. Pripravljene so ustrezne smernice in priporočila ter algoritmi za ukrepanje, vključno z izobraževanjem osebja. V preteklosti so potekali koordinacijski sestanki med Ministrstvom za zunanje zadeve RS, Ministrstvom za notranje zadeve RS, Policijo in Upravo za zaščito in reševanje RS.

Ker se epidemija v prizadetih afriških državah ne umirja, bodo v prihodnje še okrepili obveščanje potnikov, ki so bili na ogroženih območjih ali so bili na kakšen drug način izpostavljeni tveganju za okužbo, da bodo natančno seznanjeni z vsemi dejstvi o bolezni ter o načinih ukrepanja v primeru suma na bolezen. Vse potrebne informacije bodo na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: www.nijz.si.

Z epidemiološkega vidika, torej preprečevanja nadaljnjega širjenja bolezni, je izjemno pomembno, da se vse bolnike s sumom na ebolo obravnava po načelu “čim manj stikov“. Zato bi v primeru suma na okužbo z Ebolo obravnava bolnikov potekala na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, laboratorijska diagnostika pa na Inštitutu za imunologijo in mikrobiologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, kjer imajo ustrezno opremo ter znanje in so kadri usposobljeni za celovito obravnavo.

Vir: Ministrstvo za zdravje RS (www.mz.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/670/6851/)


Sorodne vsebine

Sledite nam