fbpx

Slavnostna podelitev zlatih priznanj v programu Mepi

Dogodki

Mednarodno priznanje za mlade MEPI je univerzalen, svetovno priznani mladinski program. 97 prejemnikov je zlati …

Na Brdu pri Kranju je v soboto, 5. decembra 2015, potekala Slavnostna podelitev zlatih priznanj v programu MEPI z nazivom »MEPI zlatnik-dragocena valuta jutrišnjega dne«. Na slavnostni podelitvi so se zbrali prejemniki zlatih priznanj iz Gimnazije Jesenice, Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, Gimnazije Škofje Loke, Gimnazije Kranj, Srednje tehniške šole Koper in Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Prejemnikov je zlato priznanje izročil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič.

97 prejemnikov je zlati dan pričelo z zlatim zajtrkom, ki ga je organiziralo Društvo prejemnikov zlatega priznanja-društvo GAHA. Ob zajtrku so bile za mlade organizirane okrogle mize, kjer so s sproščeno debato spregovorili o različnih temah: Rekreativni ali tekmovalni šport, Sprememba – težava ali iziv?, Družbena angažiranost mladih, Zakaj prostovoljstvo? Odnos do prostovoljstva (mi in ostali)?, Disciplina in vztrajnost, Mepi po Mepiju = GAHA, Prihodnost MEPIja, Izkustveno vs. formalno učenje, Prednosti in slabosti skupinskega dela, Kreativnost – delavnice.

Okrogle mize so kreativne debate razvijale ob pomoči moderatorja ter povabljenih gostov: Primož Jamšek (Slovenska filantropija), Marija Štremfelj (alpinistka), Sandi Kamberi (Slovenska vojska), Tina Dermastja (organizatorka projekta Dan smeha in zabave), Neda Kajfež (Zavod MEPI), Barbara Tehovnik (Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov).

V nadaljevanju se je Slavnostne podelitve zlatih priznanj v programu MEPI udeležilo več kot 400 gostov (dijakov, mentorjev, staršev in podpornikov programa MEPI).

Prejemnike in goste je nagovoril slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor:

»Bolj ko bomo svobodne in ustvarjalne osebnosti, večja je možnost, da jih bomo znali razumeti, se z njimi soočiti in obrniti v prid skupnosti. S tem ne bodo obogatili samo sebe, temveč vse nas, mi pa lahko v prihodnost gledamo z upanjem in ne s strahom.«

Mlade je nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, ki je prireditev označila kot slavnostno in praznično, saj z njo obeležujemo svetovni dan prostovoljstva in hkrati dan izjemnih mladih, ki imajo poleg pridobivanja formalnih znanj, veliko željo tudi po odkrivanju novega, po pridobivanju neformalnih kompetenc. Dejala je, da so njihova samoiniciativnost, ciljnost, angažiranost na mnogih področjih, prostovoljstvo in predanost velik doprinos slovenski družbi. Goste je nagovorila tudi direktorica Andreja Anžur Černič:

»Rada poudarim, da MEPI ni nekaj kar se naučiš in, če ne uporabljaš pozabiš. MEPI se vgradi v osebnost v tvoj DNK in ko te prevzame postane tvoj način življenja. Naloga nas vseh je, da z dostopnostjo in kakovostnim izvajanjem programa opremimo mlade da postanejo gospodarji svojega lastnega uspeha in živijo svoje sanje. Saj vemo, da je v nas več kot si mislimo.«

Dogodka se je udeležilo več kot 400 udeležencev – mentorjev, inštruktorjev, koordinatorjev, podpornikov, prostovoljcev ter mladih nosilcev priznanja MEPI iz cele Slovenije. Podporniki in partnerji Mednarodnega priznanja MEPI so: Veleposlaništvo Velike Britanije, Britanski svet, Studio Moderna, Glaxo SmithKline, Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport (URSM), Slovenska vojska, društvo GAHA in nekaj lokalnih skupnosti. Ta forum sta omogočila Nova Ljubljanska banka in podjetje RIKO-Globalni inženiring za srečo ljudi.

mepi 1

O programu mednorodno priznanje za mlade  (MEPI)

Mednarodno priznanje za mlade MEPI je univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. In 25. letom omogoča, da z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale. Program z izvirnim imenom Duke of Edinburgh’s International Award je leta 1956 ustanovil princ Filip, mož britanske kraljice Elizabete II. in vojvoda Edinburški v sodelovanju z nemškim pedagogom in zagovornikom izkustvenega učenja Kurtom Hahnom. Do danes je v programu sodelovalo več kot 9 milijonov mladih iz več kot 142 držav.

V Sloveniji je dejavnosti programa v zadnjih letih izvajalo več osnovnih in srednjih šol, aktivnosti programa MEPI pa se še vedno intenzivno širijo.

Več informacij o Slovenskem MEPI forumu in programu MEPI ter dogodku najdete na www.mepi.si.

Po izboru uredništva


Sledite nam