fbpx

Sladkorna bolezen med glavnimi dejavniki tveganj za srčno-žilna obolenja

Novice

Bolezni srca in žilja predstavljajo vodilne vzroke smrti med odraslimi prebivalci Slovenije.

Bolezni srca in žilja predstavljajo vodilne vzroke smrti med odraslimi prebivalci Slovenije. Starost, spol, povišan krvni tlak, povišane serumske maščobe, povečana, telesna masa, telesna neaktivnost, stres, kajenje in sladkorna bolezen so glavni dejavniki tveganja za nastanek srčno-žilnih obolenj. O sladkorni bolezni in njeni povezavi z boleznimi srca in žilja smo se pogovarjali s strokovnim vodjem zdravstva v Zdravilišču Radenci Andrejem Vugrincem, doktorjem medicine, specialistom kardiologijo, vaskularne in interne medicine.

1.       Kaj je sladkorna bolezen?

Andrej Vugrinec: Sladkorna bolezen je ena najbolj razširjenih internističnih bolezni, ima jo približno pet do sedem odstotkov prebivalstva, se pravi v Sloveniji govorimo o 100 do 120 tisoč sladkornih bolnikih. v vsakdanjem jeziku sladkorna bolezen pomeni to, da telo zaradi fiziološke nezmožnosti zaradi pomanjkanja inzulina ne more porabiti sladkorja, zato ta v povišanih koncentracijah kroži po krvi in dela škodo.

2.       Zakaj pa sploh pride do sladkorne bolezni, kako nastane in kako jo ugotovimo?

Andrej Vugrinec: Vzročna sladkorna bolezen, bolezen trebušne slinavke, ki ne proizvede dovolj polipeptida, ki ga vsi poznamo pod tem imenom inzulin. Ta pa je »po domače« povedano ključek, ki omogoči krvnemu sladkorju, se pravi glukozi, da vstopi v celico in da ga organizem potem uporabi. Če je inzulina premalo, koncentracije krvnega sladkorja rastejo, sladkor se ne porablja za hrano, temveč dela škodo po žilah. Ugotovimo jo z zelo preprostim laboratorijskim testom, se pravi določimo krvni sladkor na tešče. Tu so pravila zelo jasna. Če je krvni sladkor na tešče do 6,1 milimolov na liter, so te vrednosti normalne, med 6,1 in 7 milimolov na liter govorimo o predstopnji sladkorne bolezni, kjer rečemo motena glukozna toleranca, če pa je krvni sladkor na tešče sedem ali več milimolov na liter pa je to po definiciji sladkorna bolezen. Simptomi, na katere pa morajo biti pacienti pozorni, pa so predvsem hujšanje ob sicer normalni prehrani, bistveno povečano izločanje urina in žeja, ki je recimo prej ni bilo. To so trije simptomi, ki so klasični.

3.       Kakšna pa je povezava oziroma tveganje, da ob sladkorni bolezni zbolimo še za boleznimi srca in ožilja?

Andrej Vugrinec: Sladkorna bolezen je pravzaprav glavni dejavnik tveganja za kardiovaskularne bolezni. Vzročno vedno poudarjamo, je to bolezen trebušne slinavke, ki ne naredi dovolj inzulina, posledično pa je to žilna bolezen. V starih časih, ko še sladkorne niso tako dobro zdravili, so bili ravno žilni zapleti tisti, ki so paciente najbolj prizadeli, se pravi šolo je za okvare žil na periferiji, zato je prišlo do amputacij stopal, potem so bile okvarjene dobre žile na očesnem ozadju. V preteklosti je zelo veliko sladkornih bolnikov oslepelo in tisti organ, ki je ena sama žila, to je ledvica, je bil tudi zelo prizadet, v preteklosti je veliko sladkornih bolnikov potem pristalo na dializi. Danes je tega bistveno manj, ker sladkorno bolezen zelo uspešno zdravimo.

Ali ste vedeli, da imajo ženske s povišanim sladkorjem v krvi do 7x večjo nevarnost za bolezni srca.

4.       Kako lahko pomagate sladkornim bolnikom v Zdravilišču Radenci?

V Zdravilišču Radenci sladkornim bolnikom pomagamo predvsem v smislu preventive pred srčno žilnimi zapleti, ki jih sladkorna bolezen prinaša s seboj. Ko enkrat pacient zboli, bo sladkorno bolezen imel vedno in jo bo vedno moral zdraviti. Da se pa veliko storiti s preventivo, zagotovo je najbolj pomembno sodelovanje med pacientom in strokovnjaki v diabetološkem dispanzerju, našem zdravilišču pa preprečimo predvsem srčno žilne zaplete.

5.       Kako naj sladkorni bolniki skrbijo za zdravje srce v vsakdanjem življenju?

Andrej Vugrinec: Vedno priporočam dve glavni stvari, zmeren optimizem in zdravo pamet. Sladkorni bolniki, ko vsi drugi bolniki in tudi druga populacija naj živijo po načelih spodobnega zdravega življenja, v ničemer naj ne pretiravajo, jedo naj zdravo hrano, v nekaj obrokih dnevno, poskrbijo za dovolj gibanja, na svežem zraku. Zelo sladkorne bolnike je pomembno, da zmanjšajo telesno maso, kajti v 85 odstotkih primerov je sladkorna bolezen bolezen predebelih posameznikov. Se pravi umirjeno zdravo življenje, uboganje nasvetov strokovnjakov za sladkorne bolezni, predvsem lečečega diabetologa in diplomirane sestre v diabetološkem dispanzerju in v tem primeru sladkorna bolezen ne bo bistveno vplivala na kakovost pacientovega življenja in mu tudi življenja ne bo skrajšala.

PREVENTIVA
Ob znanih načelih zdravega življenjskega sloga zdraviliški strokovnjaki svetujejo zdravo prehrano, dovolj telesne aktivnosti, ki naj ji sledi tudi dovolj počitka in izogibanja razvadam. S telesno aktivnostjo so mišljene predvsem aerobne aktivnosti, hitro hoja ali lahen tek, kolesarjenje in plavanje. Pomembna je aktivnost vsaj pol ure dnevno. Starostniki morajo telesno aktivnost prilagoditi (kot tudi vsi drugi) svojim sposobnostim in omejitvam. Večino omejujejo ortopedski problemi, na primer bolečine v velikih sklepih spodnjih okončin. Pomembno je, da je starostniku gibanje v užitek, da ga občuti kot prijetno obremenitev brez bolečin. Zanje je še toliko pomembneje, da opravijo občasne preventivne preglede in imajo dobro pod nadzorom morebitne kronične bolezni.

wellness-termalna-toplice-1

Ozaveščevalna kampanja GREMO V TOPLICE!
V Zdravilišču Radenci  posebno pozornost namenjajo tudi spodbujanju preventive, ki prispeva ne samo k dobremu počutju, temveč predvsem k zmanjšanju dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja. Spodbujanje zdravega načina življenja je  eden izmed glavnih ciljev širše ozaveščevalne kampanje GREMO V TOPLICE!, katere namen je dvigniti zavest, da se terme med seboj razlikujejo in da je pomembno izbrati toplice oz. zdravilišče po meri posameznika. Pri odločitvi vam pomagajo tudi zdravniki iz skupine Sava Hotels & Resorts, ki odgovarjajo na zdravstvena vprašanja.  Zastavite jih lahko na spletni strani www.gremovtoplice.si ali po navadni pošti.

Oglasno sporočilo


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?