fbpx

Sladkanje brez slabe vesti

Novice, Zanimivo, Zdravoteka

Odslej lahko vsi tisti, ki se sladkanju ne morete upreti, izberete alternativo naravnega izvora.

Nagrajenci nagradne igre so:

– nagrada – knjiga Seksi lahke sladice
Barbara Murko, Leskovec pri Krškem

– nagrada – 1 x Eritritol
Marko Gosar, Logatec

– nagrada – 1 x Eritritol
Dragica Markun, Golnik

Vsem nagrajencem v uredništvu čestitamo!

 

Sladkorju se v današnji prehrani skoraj ne moremo izogniti. Slaščice in sladke pijače so del mnogih praznovanj, zabav in srečanj. Prinašajo nam trenutke ugodja, a se nanje hitro navadimo in nas na dolgi rok zasvojijo. Vendar pa lahko odslej vsi tisti, ki se sladkanju ne morete upreti, izberete alternativo prav tako naravnega izvora.

Eritritol – naravno sladilo brez kalorij

Eritritol iz Medexa je naravno sladilo v obliki drobnih kristalov, ki je pridobljeno s postopkom fermentacije. V naravi se nahaja v sadju, kot so hruške, grozdje, melone in lubenice, ter v fermentiranih izdelkih, kot so sojina omaka, vino in sake.

Odlika Eritritola je, da je brez energijske vrednosti in z glikemičnim indeksom (GI) 0. Zato je idealen za diabetike in vse, ki se izogibate belemu sladkorju, sirupom in umetnim sladilom. Razveselili se ga boste tudi vsi, ki sledite priporočilom prehranjevanja KETO, PALEO ali LCHF, pa tudi vsi, ki izbirate živila z nizkim glikemičnim indeksom (GI). Zaradi rastlinskega izvora je primeren tudi za vegane in vegetarijance. Eritritol je brez glutena, prav tako ne vsebuje konzervansov, barvil in umetnih arom.

Vsestransko nadomestilo sladkorja

Eritritol lahko uporabite povsod, kjer bi uporabili običajni beli sladkor – za sladkanje hladnih in toplih napitkov, pripravo presnih sladic, dodate ga lahko smutijem ali posujete po svežem sadju. Zaradi obstojnosti na visoke temperature je primeren tudi za kuhanje in peko. Eritritol je naravno sladek, brez priokusa ter po videzu in strukturi zelo podoben navadnemu sladkorju. Njegova sladkost je približno 2/3 običajnega sladkorja, zato za nadomestitev ene žličke sladkorja uporabite žličko in pol Eritritola.

Z Eritritolom bo sladkanje vedno brez slabe vesti!

Recept: Mini tortice z borovnicami

Sestavine

 • zavitek listnatega testa
 • 1 vanilijev puding
 • 4 jedilne žlice Eritritola
 • 4 dl mleka
 • ameriške borovnice

Priprava

Pečico segrejemo na 180 stopinj C.

Listnato testo razvaljamo, tako da iz njega dobimo šest mini tortic. S testom obložimo modelčke in testo močno pritisnemo ob stene. Da bodo tortice obdržale svojo obliko, jih lahko obtežimo s fižolom. Pečemo na 180 stopinjah, dokler testo ne postane nežno rjave barve.

Medtem skuhamo vanilijev puding, v katerega namesto sladkorja vmešamo Eritritol. Da bo puding bolj gost, uporabimo manj mleka.

Ko so tortice pečene, na vsako od njih nanesemo tri žlice pudinga in jih obložimo z ameriškimi borovnicami.

Po želji tortice posujemo z zmletim Eritritolom.

 

Več informacij in okusni recepti z Eritritolom vas čakajo tudi na spletni strani www.medex.si ali v ravnokar izdani knjigi Seksi lahke sladice. Rdeča nit knjige je lahkotnost, zato avtorja Sašo in Simon Šketa v receptih ne uporabljata bele moke, prav tako ne sladita s sladkorjem. Ker pa je sladkost vseeno pomembna, v receptih uporabljata naravno sladilo Eritritol.

Si želite njuno knjigo in preizkusiti Eritritol?

Vse, kar morate storiti je, da izpolnite kontaktne podatke in med vsemi prejetimi sporočili bomo 22.12.2016 izžrebali srečnega nagrajenca knjige in dva, ki bosta prejela Eritritol.
Nagradna igra poteka od 14. – 21.12.2016.

  Nagradno vprašanje:

  Koliko kalorij vsebuje naravno sladilo Eritritol?

  a) 0 %b) 10 %c) 5 %

  Ime

  Priimek

  Ulica in hišna številka

  Poštna številka in pošta:

  E-naslov

  Z oddajo obrazca se strinjam s splošnimi pogoji in pravili nagradne igre.

   


  Sledite nam