fbpx

Slabše slišijo, a se tega ne zavedajo

Bolezni

Izguba sluha v sodobnem času postaja težava, s katero se ne srečujejo samo starejši, ampak tudi mladi ljudje. Najbolj zaskrbljujoče je, da tega dolgo niti ne opazijo.

ženska sluh

Ste vedeli?
Sluh je prvo čutilo, ki se razvije že v času nosečnosti. Ste vedeli, da plod v četrtem mesecu nosečnosti že zaznava zvoke iz okolice? V zadnjih treh mesecih nosečnosti pa se njegov sluh razvije do popolnosti.

Tako, kot se sluh razvija postopoma, pa tudi njegova kakovost upada postopoma. Večino oseb, ki slabše sliši, se ne spomni trenutka, kdaj je prišlo do poslabšanja sluha, saj do izguba prihaja tiho in velikokrat brez posebnih pretresov, ki bi jih lahko zaznali. Mnogi le nekoliko dvigujejo glasnost na radiu, televiziji ali mobilnem telefonu in zaradi teh možnosti niti ne opazijo, da v resnici slabše slišijo.

Izguba sluha postaja vse resnejši zdravstveno socialni problem, ki ni povezan samo s starostjo, ampak se z njim srečuje vse več mlajših in tistih v srednjih letih.

90 odstotkov vseh informacij do možganov pride preko sluha

Sluh je nepogrešljivo čutilo. Uho neprestano zbira zvoke iz okolice, jih posreduje do bobniča, ki okrepi vibracije in jih pošlje v notranje uho, kjer se pretvorijo v električne impulze in potujejo v možgane do centra za sluh. Preberite več o delovanju sluha. Kljub temu, da uho le zbira in posreduje informacije do možganov, ga strokovnjaki obravnavajo kot nepogrešljiv telesni organ.

Vsaka okvara na poti med ušesom in možgani lahko povzroči poslabšanje kakovosti zaznave zvokov in sluha.

Naglušnost in gluhota

Glede na stopnjo okvare zaznave frekvenc in s tem povezane prizadetosti tega pomembnega organa, govorimo o naglušnosti in gluhoti. Po klasifikaciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je gluhota ena najtežjih invalidnosti. Naglušnost predstavlja manjšo ali večjo izgubo sluha, medtem, ko biti gluh pomeni izgubo sluha na frekvencah 500, 1000 in 2000 Hz, povprečno na ravni 93 dB.

Preberite več: Kdaj in kam na brezplačne meritve? 

Vzroki za slabši sluh:

 • Težave pri prenosu zvoka od zunanjega ali srednjega v notranje uho; zamašitev slušnega kanala z ušesnim maslom, poškodbe in vnetja zunanjega in srednjega ušesa ….
 • Težave pri zaznavi frekvenc ali intenzivnosti zvoka: izpostavljenost hrupu, prirojena ali starostna izguba sluha, vnetja in poškodbe notranjega ušesa, tumor na slušnem živcu … Preberite več o nevarnostih hrupa in tinitisu.

Starostna izguba suha je lahko povezana z različnimi dejavniki, pri vseh pa je pomembno, da oseba naredi ustrezne preglede in gre na potrebno zdravljenje, saj le to lahko prepreči nadaljnje poškodbe in izgubo sluha.

Zdravljenje poteka na različne načine, med katerimi je tudi uporaba slušnega aparata. Čeprav nekateri še vedno niso naklonjeni njegovi uporabi, je dobra novica, da so z napredkom v razvoju tehnologije le ti vedno bolj prijazni do uporabe in tudi učinkovit pripomoček, ki pomaga do jasnega zvoka brez šumov iz okolice. Preberite več o pripomočkih za varovanje sluha.

Tudi otroci imajo vse pogosteje okvarjen sluh

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da vse več otrok trpi zaradi okvare in tudi izgube sluha, ki je nujno potreben za zdrav in nemoten razvoj. Zato je odkrivanje motenj ključnega pomena. Kaj takrat, ko otrok ne sliši? Preberite več.

Vzroki za okvare sluha pri otrocih:

 • Težave pri porodu: nizka porodna teža, prezgodnji porod, zlatenica, pomanjkanje kisika …;
 • Vnetja, meningitis, ošpice, vnetja srednjega ušesa;
 • Bolezni ušes, povezanih z zamaški zaradi pretiranega kopičenja ušesnega masla;
 • Ototoksična zdravila;
 • Hrup;
 • Genetski zapis …

Hrup je pogost dejavnik tveganja, ki so mu izpostavljeni predvsem tisti, ki se zadržujejo na mestih z glasno glasbo ali koncertih. Sluh kvari tudi predolgo poslušanje glasbe preko mobilnikov in/ali predvajalnikov glasbe. Preberite več o okvarah sluha pri poslušanju glasbe.

Nasveti, kako varovati sluh

Upoštevajte priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in varujte sluh svojih najbližjih. Svetujejo:

 • Previdno pri vnetjih, predvsem pri novorojenčkih in majhnih otrocih.
 • Krepite imunski sistema – močen imunski sistem lahko pomaga preprečiti ali omiliti marsikatero vnetje.
 • Redni pregledi in testiranje sluha, še posebno pri otrocih.
 • Uporabite čepe za varovanje sluha v vodi (še posebno v bazenih) in ob izpostavljenosti hrupu (delo s stroji, glasna glasba …).
 • Opravite testiranje in poiščite ustrezno zdravniško pomoč ob prvem poslabšanju sluha, saj lahko tako preprečite poslabšanje (upoštevajte priporočila in ustrezne terapije).
 • Bodite pozorni pri uporabi in zlorabi zdravil (ototoksična zdravila).

Kam po nasvet?

Brezplačno, hitro in brez napotnice lahko sluh preverite v katerem koli od 13 slušnih centrov AUDIO BM. Več informacij: www.audiobm.si.

Imate vprašanje, ste v dilemi in ne veste, na koga se obrniti?
Na voljo vam je svetovalec mnogim, ki se srečujejo s težavami s sluhom – Franci Urankar. Vprašajte ga na forumu Slušni aparati in zaščita sluha.

Literatura: World Health Organization. Childhood hearing loss – act now, here’s how!


Sledite nam