fbpx

Skupni obroki za manj debelosti

Gibanje, Zanimivo, Zdravje, Zdravje otrok

O pomenu zdrave prehrane in vadbe za zdravo življenje vemo veliko. Premalo pa to znanje vključujemo v vsakdanjik.

Polovica Slovencev se sooča s čezmerno telesno težo in vsak 3. otrok je predebel (povprečje EU vsak 5. otrok) so podatki, ki so člane društva Sobivanje nagovorili, da pripravijo projekt Živim zdravo, s katerimi ozaveščajo in opominjajo, kaj pomeni zdrav način življenja.

Pogovarjali smo se z Borutom Petelinom, vodjo projekta in poskušali ugotoviti, kako lahko starši pripomoremo k temu, da se naš otrok ne bi soočal z debelostjo.

Kaj za vas pomeni zdrav način življenja?

“V raziskavah Inštituta za javno zdravje 2012 smo beležili skrb vzbujajočo porast debelosti pri slovenskih otrocih. Neustrezna prehranjenost otrok in mladine se odraža tudi na gibalni učinkovitosti. Povečevanje indeksa telesne mase v večini vodi v slabšanje gibalne učinkovitosti, saj povečana telesna masa pomeni dodatno breme, ki ga morajo otroci in mladostniki premagovati. Podatki sistema SLOFIT kažejo tudi, da telesna dejavnost in telesna zmožnost zaskrbljujoče pada posebej med fanti.

Zmanjšana gibalna učinkovitost zaradi debelosti ne pomeni le zmanjšane kakovosti življenja in zdravja posameznika, ampak pomeni tudi potencialno zmanjšanje zmožnosti dela v odrasli dobi, kar je pomembno za učinkovitost in razvojni potencial naše družbe nasploh.

Prav iz teh razlogov je projekt Živim zdravo namenjen vračanju h koreninam zdravja. Ne samo, da ločimo, kaj je zdravo in kaj ni, ampak, da vključujemo zdrave navade v vsakdanjik. O pomenu zdrave prehrane in vadbe za zdravo življenje vemo veliko. Premalo pa to znanje vključujemo v vsakdanjik. Tu skušamo navdihniti tako otroke, starše, dedke in babice, da sodelujejo in se združujejo. Spodbujamo sodelovanje z naravo in spodbujamo zdrave zglede. Spodbujamo h kritičnemu razmišljanju in povezovanju. Otroci so namreč pod velikim vplivom medijev, premalo pa si postavljajo vprašanja zakaj. Kot primer… Na eni od delavnic se pogovarjamo o sladkorju. Vsi mu pripenjamo negativne etikete. Otroci ne vedo, da je sladkor naravna stvar in, da je produkt narave. Da sam po sebi ni škodljiv, škodljiva je privzgojena in potrošniška pretirana uporaba.

Poleg športnih aktivnosti spodbujamo tudi pridelovanje hrane, vrtičkanje. Otroci poznajo vzgojo sobnih rastlin, ko jih povprašamo, če bi v istih koritih lahko vzgojili solato pa le redko pritrdijo. Skupaj posadimo in posejemo nekaj rastlin, ki jih bodo lahko vzgojili kar na okenski polici in čez čas tudi uporabili v katerem od receptov. Vzporedno namreč poteka tudi kulinarični natečaj, kjer prejemamo izvirne recepte in predloge za pripravo zdravih obrokov.

Če zaokrožimo je zdrav način življenja pravzaprav telesno ravnovesje ter stik z naravo.”

Kako potekajo delavnice, ki jih organizirate in kdo so njihovi udeleženci?

“V delavnicah so udeleženi otroci vseh slovenskih vrtcev in osnovnih šol. Delavnice potekajo na njihovih ustanovah, v dopoldnevu, ki ga preživimo skupaj dinamično in celostno pristopimo h konceptu zdravega življenja. Otroci tekmujejo v treh različnih športnih panogah, med dvema ognjema, malem nogometu ter spretnostnem poligonu. Igre so različne, tako da lahko vsakdo doprinese k zmagi. Pred vsem se nam zdi pomembno, da skozi tekmovanja izkusijo, kako pomemben je ekipni duh ter, da so za uspeh in zmago pomembni vsi členi. Najbolj se timsko delo izkaže prav v spretnostnem poligonu, ko so vsi posamezniki enako izpostavljeni.

Poleg Športa se otroci s pomočjo odlične strokovnjakinje za prehrano, Lucije Šušteršič, ki s svojim znanjem in ustvarjalnostjo z društvom aktivno gradi projekt, spoznajo tudi z osnovami pridelave hrane. Tako jih, kot se radi pošalimo, oborožimo z osnovnim znanjem za preživetje, kako vzgojiti lastne kulturne rastline. Zanimivost omenjene delavnice je, da se skoraj vsi na novo naučijo, kako lahko je recimo vzgojiti arašide in da so ti stročnica in ne orešček.

Otroci navadno v delavnici sodelujejo z široko razprtimi očmi in strašno zbranostjo, saj jim je dovoljeno, da aktivno sodelujejo in potem tudi skrbijo za svoje rastline. Prav tako jim Lucija zelo nazorno predstavi, kako razumeti vse, kar dandanes piše na etiketah izdelkov. Poleg tega, da so navadno vsi presenečeni, ko slišijo, da je sladkor naravni produkt, si s pomočjo delavnice tudi predstavljajo, koliko aktivnosti je potrebno, da porabijo, kar so zaužili.

Veliko k vsem delavnicam pripomorejo tudi partnerji projekta. Hofer že drugo leto skrbi za nagrade najboljšim tekmovalcem ter tudi za zdravo malico na vseh dogodkih, Bauhaus pa je letošnje leto poskrbel za vse potrebne materiale za sejanje in vzgojo rastlin. Poleg omenjenih partnerjev nam izvedbo projekta, ki je za vse ustanove popolnoma brezplačen omogočajo še Merkur zavarovalnica, Hoteli Bernardin d.d in Manner.

20.5.2016 bomo za vse otroke, ki so sodelovali v naših natečajih organizirali tudi zaključni Festival sobivanja, kjer bomo skupaj zaključili vse projekte, podelili vse nagrade ter se pred vsem družili in povezovali v duhu trajnosti, športa, prijateljstva in zdravja.”

arasidi_vrtnarjenje

Imate povratne informacije, ali po zaključku delavnice udeleženci naredijo spremembo svojih navad?

“Projekt Živim zdravo letos poteka drugo leto. V tem času smo spoznali ogromno otrok z vseh kotičkov Slovenije. Poleg aktivnih delavnic spremljamo tudi natečaj Živim zdravo, kuham z naravo, kamor prejmemo vse več odličnih receptov, ki so zdravi in tudi po otroškem okusu. Skupno ustvarjanje in spoznavanje otroških okusov se nam zdi super in tudi ključnega pomena za spodbujanje zdravega sloga življenja.

Prejeli smo kar nekaj povratnih informaciji in reportaž ustanov, kako ohranjajo zdrav slog skozi vse leto, letošnje leto pa bomo skupaj z otroki tudi spremljali kako jim uspevajo vse rastline, ki smo jih skupaj posejali, posadili.
Imamo tudi vedno več »Stalnih strank«, ki skozi celo leto ohranjajo duh zdravega življenja in na splošno trajnostnega ravnanja v vseh pogledih, kar je tudi glavno sporočilo vseh projektov društva Sobivanje.”

Kaj je po vaših izkušnjah najbolj pogosta napaka staršev, ki vodi v čezmerno telesno težo otrok?

“Izvirni greh je potrošništvo. Procesirana hrana. Za prekomerno težo otrok težko bremenimo šolsko kuhinjo. Prehranske navade izvirajo iz družine. Gre za celosten odnos do hrane in kaj je s tem povezano. Ob obrokih naj bi se cela družina zbrala ob mizi ter tudi pogovarjala. Hrana povezuje. Tudi v pripravo hrane je vložena energija. Starši bi morali otroke večkrat povabiti k sodelovanju pri pripravi hrane. Če so otroci vključeni tudi v pridelavo hrane, je manj odpora za mizo. Glavna napaka bi torej lahko bila odtujenost. Naj dodamo še potrošniško osveščenost! Vsekakor bi bolj morali poznati oznake na živilih in brati med vrsticami.”

Ne vem, ali imate svojega otroka, pa recimo, da imate dva, enega starega 7 let in drugega 1 leto. Kako bi bil videti vaš dan, kaj bi bilo na dnevnem urniku in kaj bi bilo na krožniku?

“Izjemno težko vprašanje. Dan družine je kot mozaik. Večji delci so obveznosti staršev, torej služba. Dan za družino se začne z zajtrkom in nadaljuje v poznem popoldnevu po končanih obveznostih. Ko se družina ponovno vrne v svoj dom je najbolje posvetiti čas otrokom. To ne pomeni, da jih takoj obremenimo z obveznostmi, ampak se posvetimo en drugemu, igri, pogovorom, vtisom. Ta del je izjemno pomemben. Pogosto sobivamo en mimo drugega zaradi tempa, ki ga narekujejo obveznosti. Sledi priprava večerje. Med tednom je to edini topli obrok, ki ga zaužijemo doma. Na krožniku pa obvezno polovica zelenjave in četrtina priloge in četrtina glavne jedi. Uporabljamo domače sestavine in živila, ki so doma v naši okolici. Pripravimo recepte, ki nam jih je zaupala babica, krepimo tradicijo, odstranimo telefone in vse moteče ekrane. Vsak družinski član bi moral poskrbeti tudi za rekreacijo in počitek. Umetnost zdravega življenja je ravnovesje.”

In kakšen je vaš “recept” za skladno zadovoljno življenje?

“Najbolj dragoceni in ključni sestavini vseh dejavnosti sta veselje in življenjska energija. Otroci niso nezainteresirani in nepripravljeni poslušati, biti ekipa, vrtnariti, kuhati in živeti zdravo. Le pokazati jim moramo kako. Na koncu nas vedno znova preseneti ustvarjalnost in to, koliko se lahko skupaj naučimo, če sodelujemo in delimo svoje misli in izkušnje. Glede praktičnih nasvetov pa vas povabim, da si ogledate našo FB stran, kjer jih dnevno delimo z naše strani in objavljamo tudi tiste, ki nam jih pošljejo naši varovanci.”


Sledite nam