Skupna akcija uspešna, nihče več ni dobil ošpic

Aktualno, Obvestila, Zanimivo

V četrtek, 25. januarja 2018, se je iztekla inkubacijska doba, ko bi se lahko pokazali znaki okužbe z ošpicami.

Na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana je v začetku januarja 2018 prišlo do vnosa ošpic. Na Pediatrično kliniko je takrat prišla odrasla oseba, ki ni vedela, da je okužena. V najkrajšem možnem času je stekla hitra akcija, da bi poiskali vse kontakte, s katerimi je bila okužena oseba v stiku, zato da bi kar se da omejili morebitno širjenje okužbe. V četrtek, 25. januarja 2018, se je iztekla inkubacijska doba, ko bi se lahko pokazali znaki okužbe z ošpicami pri posameznikih, ki bi lahko bili v stiku z obolelo osebo. Ukrepanje je bilo optimalno, zbolel ni nihče.

Doc. dr. Anamarija Meglič, dr. med., strokovna direktorica Pediatrične klinike UKC Ljubljana, je povedala:

»Zahvaljujoč hitremu in ažurnemu ukrepanju služb Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, Pediatrične klinike UKC Ljubljana in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, smo preprečili prenos bolezni. Ukrepanje je bilo optimalno, nihče ni zbolel. Zelo sem ponosna na svoje sodelavce, skupaj smo naredili to, kar je potrebno. Včeraj zvečer smo si oddahnili. Brez tesnega sodelovanja ne bi šlo. V kontaktu z bolno osebo je bilo 194 otrok, ki so prišli tisti dan na Pediatrično kliniko in z njimi 266 spremljevalcev. Približno 80 otrok smo prepoznali kot zelo ogrožene in jih nekatere zaščitili z imunoglobulini. Ostale so poklicali in obveščali epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dejansko smo se potrudili in naše delo se je obrestovano, saj bi ošpice pri že tako hudo bolnih otrocih z okvarjeno imunostjo lahko potekale v težji obliki, vendar pa na srečo in naše veliko veselje nihče ni zbolel.«

 

»Pridružujem se oceni strokovne direktorice Pediatrične klinike. Naša akcija je bila resnično je bila. Nismo zaznali nobenega primera, torej nobenega prenosa, ki bi bil vezan na Pediatrično kliniko. Da se to ni zgodilo, je bilo treba veliko narediti. Največ kontaktov je bilo iz osrednjeslovenske regije, in sicer približno polovica.  Mali bolniki in njihovi spremljevalci pa so prihajali tudi iz drugih regij,«

je poudarila izr. prof. dr. Maja Sočan, dr. med., predstojnica Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Več kot polovica otrok in mladostnikov, ki so se zaradi zdravstvene obravnave zadrževali na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana in so bili izpostavljeni bolniku z ošpicami, ni potrebovala cepljenja proti ošpicam ali zaščite z imunoglobulini, saj so že prejeli dva odmerka cepiva proti ošpicam. 28 otrok in mladostnikov je potrebovalo imunoglobuline, ker jih zaradi starosti (manj kot 6 mesecev) ali motnje v imunosti ni bilo možno cepiti. Ostali so prejeli odmerek oziroma so jim svetovali, naj prejmejo pri svojem izbranem pediatru cepivo proti ošpicam (t. j. mono ošpice), ker še ne morejo biti cepljeni s kombiniram cepivom ošpice-mumps-rdečke (OMR) ali pa s prvim oziroma drugim odmerkom cepiva OMR (skupno 59 otrok in mladostnikov), so še sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

RSS Ustavi se!

 • Vonj oceana, nežen vetrič in mir – 5-minutni odklop
  V mnogih literaturah je stresni odgovor zložen v predalčke – stopnja ena, dva, tri itd. Vendar to je le teoretična interpretacija stresnih reakcij, ki pa se od posameznika do posameznika razlikuje.
 • C4
  Takratna izguba službe in nenadna smrt očeta so me pretresli do temeljev. V vrtincu zame že tako prehitrega življenjskega tempa, ki me je pogoltnil, in dodatnega šoka nisem mogla več dihati ...
 • Potlačen strah nezavedno prenašamo na potomce
  Zavedanje širšega družinskega konteksta vzorca potlačenja strahu nam daje možnost notranje biološke in psihološke osvoboditve ter omogoča, da potlačenega strahu ne prenašamo na naslednje potomce.
 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.