fbpx

Škrlatinka

Zanimivo, Zdravje in bolezni, Zdravje otrok

Zdravljena škrlatinka običajno ne pušča posledic. Nezdravljena pa lahko povzroča vnetja sklepov, vnetja srčne mišice in.

Škrlatinka nastane kot posledica okužbe z bakterijo beta hemolitični streptokok, ki izloča eritrogeni toksin. Izvor okužbe so bolniki ali klicenosci, ki prebolevajo eno od streptokoknih okužb (škrlatinko, angino, vnetje obnosnih votlin, vnetje srednjega ušesa). Prenaša se kot kapljična okužba, redkeje prek predmetov. Najpogosteje zboljijo otroci v predšolskem obdobju in šolarji.
Posameznik lahko preboli bolezen večkrat, preden nastopi imunost.

Inkubacijska doba je običajno od 3 do 5 dni

Bolezen se začne hitro, pojavijo se visoka telesna temperatura, glavobol, pri manjših otrocih pogosto bolečine v trebuhu, včasih celo bruhanje in tekoče
odvajanje. Kmalu začne otrok tožiti, da ga močno boli žrelo in da težko požira slino.

59979F4A-49BC-11E1-9997-B46665B94067

Izpuščaj se pojavi 2 oz. 3 dan. Lička so redča, okolica ust bleda, jezik postane podoben malini (rdeč, hrapav), na njem se lahko naredi bela obloga. Izpuščaj je drobno pikčast, gosto razporejen po koži prsnega koša, spodnjem delu trebuha, v pazduhah. 3 do 5 dni po izbruhu bolezni začne izpuščaj bledeti. Jezik se prične čistiti. V drugem tednu se prične koža na dlaneh in podplatih luščiti.

Zdravljenje

Uporablajajo se antibiotiki, ki vsebujejo penicilin (Ospen). Otrok ga mora prejemati 10 dni. Naj počiva, je lahko prebavljivo hrano in pije dovolj tekočine.

Komplikacije

Zdravljena škrlatinka običajno ne pušča posledic. Nezdravljena pa lahko povzroča vnetja sklepov, vnetja srčne mišice in vnetja ledvičnih čašic, toda v redkih primerih.

Vabljeni na forum Pediatrija, kjer se lahko posvetuejte glede bolezni otrok.


Sledite nam