fbpx

Skrb za kontracepcijo je odgovornost obeh partnerjev

Dogodki

V svetu naj bi bilo kar 85 milijonov nenačrtovanih nosečnosti. 26. september je Svetovni dan kontracepcije, ki je namenjen ozaveščanju o kontracepcijskih možnostih, zato …

kontracepcija

26. september je Svetovni dan kontracepcije, ki je namenjen ozaveščanju o kontracepcijskih možnostih. Vizija obeleževanja tega dne je oblikovanje sveta, v katerem je vsaka nosečnost zaželena. Letošnja obeležitev po vsem svetu poteka pod geslom »Gre za tvoje življenje, tvojo prihodnost; poznaš svoje možnosti?«.

Skrb za kontracepcijo je odgovornost obeh partnerjev, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo odkrit pogovor med parterjema o kontracepciji in skrbi za zanesljivo zaščito, kar je temelj sproščene in osrečujoče spolnosti. Nasvete glede izbire najprimernejše oblike kontracepcije lahko pari poiščejo pri ginekologu. V svetu naj bi bilo kar 85 milijonov nenačrtovanih nosečnosti. Po podatkih iz leta 2012 je bilo v Evropi je bilo nenačrtovanih kar 45 odsotkov vseh nosečnosti in več kot polovica le-teh se je končala s splavom. »V zadnjih desetletjih se je uporaba zanesljive kontracepcije v Sloveniji pomembno povečala, kar se odraža v upadu števila nezaželenih nosečnosti in s tem dovoljenih splavov,« ugotavlja Barbara Mihevc Ponikvar z NIJZ.

kontracepcija

Podobno kot v večini evropskih držav je tudi v Sloveniji trenutno hormonska kontracepcija najpogosteje uporabljena kontracepcijska metoda. »V letu 2012 je bilo izdanih skoraj milijon omotov, kar pomeni več kot 77.000 uporabnic oziroma 162 na tisoč žensk v rodni dobi (15–49 let). V zadnjem desetletju je raba hormonske kontracepcije porasla pri mladostnicah in pri ženskah starih 20–24 let, medtem ko je pri ženskah po 30. letu nekoliko upadla. Hormonsko kontracepcijo uporablja vsaka tretja ženska v starosti 20–24 let ter vsaka peta v starosti 15–19 in 25–29 let. Realno je uporaba med mladostnicami še bistveno višja, saj je med dekleti v starosti 15–19 let pomemben delež tistih, ki niso spolno aktivne,« je pojasnila Barbara Mihevc Ponikvar z NIJZ.

Različne slovenske raziske so pokazale, da kondome uporablja med 10 in 15 odstotkov parov. Zanesljiva zaščita pred nezaželeno nosečnostjo predstavlja pomemben vidik spolnega in reproduktivnega zdravja. »Dober dostop do kontracepcije je ena izmed ključnih reproduktivnih pravic. Napredek na področju razvoja kontracepcijski sredstev v zadnjih 50-ih letih parom zagotavlja vse večji nabor visoko zanesljivih in varnih kontracepcijskih možnosti,« ugotavlja Barbara Mihevc Ponikvar z NIJZ in dodaja: »Dovoljena splavnost, ki je kazalnik stopnje nezaželenih nosečnosti, v Sloveniji upada od leta 1982, ko je bila dosežena najvišja stopnja – več kot 41 dovoljenih splavov na tisoč žensk v rodni dobi. Do leta 2012 je upadla na manj kot devet, kar je le še dobra petina najvišje vrednosti. Ta upad kaže na velik porast rabe zanesljive kontracepcije. Beležimo pa še vedno velike regijske razlike v dovoljeni splavnosti, v zadnjih letih je stopnja najvišja v podravski in najnižja v goriški regiji

Nasvet NIJZ

Upoštevate A-B-C izbire, kar pomeni:

abstinenca od tveganih spolnih odnosov

B – bodi zvest/a oziroma zmanjšaj menjave spolnih partnerjev

C –  kondom – skupaj z uporabo hormonske kontracepcijske metode.

Vir: nijz.si


Sledite nam