fbpx

Skrb za dobrobit živali se odraža v kvaliteti mesa  #ustavise

Novice, Prehrana, Zanimivo

Če jeste meso, naj bo le to kakovostno in iz živalim prijazne reje, kar je tudi prednost, ki se pozna na okusu mesa.

Perutnina Ptuj je prva in trenutno edina v Sloveniji, ki je leta 2015 vzpostavila t. i. piščancem prijazno rejo. Gre za nov standard in certificirano rejo, ki način reje približuje reji, kot je potekala na kmečkih dvoriščih ob striktni spremljavi sistema Kakovost – Varnost – Sledljivost, ki je vpeljan na vsakem koraku na poti od njive do vilice. Načrtujejo širitev piščancem prijazne reje, saj povpraševanje po mesu iz tovrstne reje, ki ga prodajnih policah najdete pod imenom Natur Premium. Dodana vrednost tovrstne reje se odraža na kvaliteti mesa, hkrati pa pri Perutnini Ptuj verjamejo, da je način reje korak naprej v smeri sodobnih dognanj o t. i. dobrobiti živali in trajnostnega razvoja.

Šampion kakovost: Kolekcija Natur Premium

Trikratna prejemnica zlate medalje in s tem s prestižnim nazivom Šampion kakovosti se ponaša kolekcija Natur Premium, ki ga je prejela na letošnjem mednarodnem strokovnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov Agra 2017. Nagrajeni izdelki iz kolekcije Natur Premium: piščančje peruti in bedra, file, file zrezek, stegna BKK, krače in piščanec z dodano drobovino.

Perutnina Ptuj ob lastnih farmah sodeluje skupno z 240 rejci, katerih primarna je skrb za dobrobit živali. Rejcem dostavljajo krmne mešanice, ki nastajajo v mešalnicah Perutnine Ptuj in so brez živalskih proteinov. Sestavljene so pretežno iz koruze, soje, pšenice ter mineralov in vitaminov. Rejcem dostavljajo tudi dan stare piščance, v samem procesu nudijo veterinarske storitve in storitve lastne tehnološke službe za kooperantsko rejo. Trenutno 24 rejcev se ukvarja s piščancem prijazno rejo. Najopaznejša novost, ki jo uvaja piščančja prijazna reja, je poseben pokrit nadstrešek ob celotni dolžini hleva. Njegova površina predstavlja vsaj 20 % rejne površine in tla so posuta s kakovostnim nastiljem. Piščancem je tako zagotovljen izhod na prosto, kjer lahko brskajo po nastilju, hkrati pa so zavarovani pred slabim vremenom in z mrežo tudi pred drugimi živalmi in pticami. Nov standard opredeljuje še veliko več, od kakovosti naravne krme do dobre osvetljenosti hleva, uvaja posebna plezala v notranjosti za spodbujanje naravnega gibanja in predpisuje številne čisto tehnične parametre.

Preverite izkušnje rejcev – video

 


Sledite nam