fbpx

Skoraj vse banke dražijo svoje storitve

Dom & prosti čas, Obvestila

Pri ZPS so ugotovili, da je v prvih pet mesecih letošnjega leta kar 14 od 18 že dražilo svoje storitve ali pa podražitve napovedujejo.

V prvih mesecih letošnjega leta bodo večino potrošnikov neprijetno presenetile podražitve stroškov bančnega poslovanja. Pri ZPS so ugotovili, da je v prvih pet mesecih letošnjega leta kar 14 od 18 že dražilo svoje storitve ali pa podražitve napovedujejo*. 

 podrazitvePri ZPS smo preverili kakšen vpliv te podražitve pomenijo za letne stroške poslovanja tipičnega potrošnika z bančnim računom, ki posluje s spletno banko ali pa na bančnem okencu. Ta na svojem bančnem računu vsak mesec opravi 6 plačil z univerzalnim plačilnim nalogom, eno plačilo z direktno obremenitvijo in eno s trajnim nalogom, poleg tega trikrat na mesec dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom.  Ta »košarica storitev« bo v povprečju dražja za 9,2 odstotka. Tako kar 10 bank s podražitvami presega 6,5 odstotno višino davka na finančne storitve, ki ga bodo banke po pričakovanjih prevalile na potrošnike.   

Najvišje podražitve bodo tipičnega potrošnika doletele pri Raiffeisen banki, Poštni banki in Banki Celje, v absolutnih zneskih pa te lahko znašajo tudi 20 evrov na letni ravni. Razlike med stroški poslovanja so že danes zelo velike, s podražitvami pa bodo še narasle. Največji možni prihranki bodo tako znašali do 62,66 evra pri poslovanju s spletno banko in do 168,14 evra pri poslovanju na bančnem okencu. Zamenjava poslovanja k ugodnejši banki se tako zaradi podražitev še bolj splača. Več o podražitvah lahko preberete na spletnih straneh ZPS

Svoje stroške poslovanja z bančnim računom lahko vsak potrošnik izračuna z našim spletnim primerjalnikom stroškov poslovanja z bančnim računom. Na spletnem mestu www.zps.si lahko potrošniki primerjajo tudi drugo bančno ponudbo stanovanjskih in potrošniških kreditov ter depozitov. 

Več informacij, tudi pregled podražitev po bankah, najdete na: Skoraj vse banke dražijo svoje storitve.


Sledite nam