fbpx

Shranitev matičnih celic ob rojstvu otroka

Novice

Vaš trebušček raste, brce in premiki otroka, ki ga nosite pod srcem pa so iz dneva v dan bolj intenzivni, a vseeno prijetni in vam vsakič znova na obraz rišejo nalezljiv nasmeh.

Vaš trebušček raste, brce in premiki  otroka, ki ga nosite pod srcem pa so iz dneva v dan bolj intenzivni, a vseeno prijetni in vam vsakič znova na obraz rišejo nalezljiv nasmeh. Od poroda vas loči le še nekaj mesecev, morda celo tednov in verjamemo, da se že pripravljate na novo starševsko vlogo, sploh če gre za vašo prvo nosečnost, ki je zaznamovana z najrazličnejšimi odločitvami. Toliko odločitev, vprašanj in negotovosti, pa vendar je na koncu najbolj pomembno, da je in bo tudi  v prihodnje vaš otrok zdrav. Čarobnega recepta, ki bi zagotovil zdravje vašega otroka, žal ni, se je pa v zadnjem desetletju izredno povečal pomen odvzema matičnih celic iz novorojenčkove popkovnične krvi in tkiva popkovnice. 

Baby-kissing-hand-(intro)

Kaj so matične celice in kje jih najdemo?

Matične celice so najvitalnejše celice v telesu, saj imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni kot so rak, prav tako pa tudi v primeru drugih genetskih, imunskih, metaboličnih in krvnih bolezni. Nahajajo se v najrazličnejših tkivih v telesu in so primerne za odvzem v katerem koli starostnem obdobju. Matične celice iz popkovnice so v primerjavi z matičnimi celicami odraslih kakovostnejše in številčnejše, zato je odvzem le teh, ki je povsem neinvaziven in neboleč, vseeno priporočljivo opraviti ob rojstvu otroka.

Zdravljenje z matičnimi celicami je tako danes že povsem običajen standard v medicini. Od prve uspešne transplantacije matičnih celic iz popkovnične krvi leta 1988 so opravili več kot 25.000 transplantacij. V splošnem vsako leto opravijo približno 5.200 presaditev, za leto 2015 pa stroka in znanstveniki  predvidevajo več kot 10.000 presaditev.

Po zaslugi hitrega razvoja znanosti vemo, da je popkovnična kri najboljši vir matičnih celic, ki so genetsko edinstvene ter predstavljajo neprimerljiv zaklad, ki lahko v primeru bolezni pomaga vašemu otroku in družini. Že danes lahko s pomočjo matičnih celic zdravimo vrsto bolezni in poškodb, napredek medicinske znanosti pa obeta zdravljenje še bistveno širšega kroga bolezenskih stanj.

Shranitev matičnih celic iz popkovnice predstavlja neke vrste zavarovanje za zdravje otroka v prihodnosti, za katerega si želimo, da ga ne bi bilo potrebno izkoristiti. Kako se torej odločiti? Na to vprašanje bo moral odgovoriti vsak starš posebej in pretehtati možnosti, ki jih ima. Vsekakor pa je odločitev za shranitev pomembna in lahko v kritičnih situacijah celo reši življenje. Katerokoli možnost shranjevanja matičnih celic boste izbrali, nobena ne bo napačna. V vsakem primeru pa se bomo vsi strinjali, če rečemo, da našemu otroku nikoli ne bi bilo potrebno odpreti  darila, ki smo mu ga dali ob rojstvu.

Več informacij o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice si preberite na www.neocelica.si.

Naslednjič: Kje shraniti matične celice?

Oglasno sporočilo


Sledite nam