fbpx

Sejem za zdrav življenjski slog

Dogodki, Novice

Prihodnji teden se bo na Gospodarskem razstavišču od četrtka do nedelje odvil 45. sejem Narava-zdravje. Prireditev se je v desetletjih razvila iz gobarske razstave, ki so …

Prihodnji teden se bo na Gospodarskem razstavišču od četrtka do nedelje odvil 45. sejem Narava-zdravje. Prireditev se je v desetletjih razvila iz gobarske razstave, ki so se ji kasneje pridružili še ponudbi s področij vrtnarstva in sadjarstva. Že nekaj let pa je to sejem, ki promovira zdrav življenjski slog. Aktualne vsebine, ki jih ponujajo posamični sklopi – Prehrana, Zdravje, Naravna kozmetika, Gibanje, Wellness in Zeleno sobivanje – privabijo vsako leto več obiskovalcev.

Sejem Narava-zdravje promovira zdrav življenjski slog. Pri tem ni pomembno le, kaj jemo in kako se gibljemo, pač pa tudi, kako bivamo in kakšen je naš odnos do okolja. Sejem nagovarja s svojimi vsebinami vse generacije, spodbuja jih k ozaveščenemu odločanju in izbiranju. Seznanja jih s pojmi, kot so trajnostno, ekološko, naravno idr. V sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije jih osvešča, kako posegati po izdelkih, ki niso zavajajoči, in kaj pomenijo različni certifikati.

Sejem pa ni le razstava ponudbe storitev, izdelkov in dejavnosti za zdravo življenje, ampak prostor interakcije, izmenjave informacij, nasvetov iz prve roke … Na njem se kuha, okuša, preizkuša in tudi lahko kaj kupi po ugodnih sejemskih cenah. V štirih dneh se odvije bogat spremljevalni program v obliki različnih delavnic, predavanj, okroglih miz, degustacij, predstavitev.

Vabimo vas, da si podrobnejši program predavanj:

Prehrana in

Zeleno sobivanje.

NaravaZdravje2009-(329)

Izpostavljeni dogodki

Konoplja v svetu in v sloveniji: od užitka k zdravju, od pasivnosti k podjetnosti  (okrogla miza)
Javna tribuna, na kateri bodo spregovorili o nedavnih spremembah uredbe o prepovedanih drogah, ki dovoljuje uporabo THCja v medicinske namene, ne pa tudi rastline konoplje; o regulaciji konoplje v medicinske in rekreativne namene; ter o raziskovalnih in podjetniških potencialih konoplje.

“Zakaj potrebujemo nacionalno platformo za slovenijo brez zavržene hrane” (okrogla miza)
Na okrogli mizi bodo posamezniki iz gospodarstva ter vladnih in nevladnih organizacij, udeleženi v prehranskem krogu, spregovorili o današnjih prizadevanjih za zmanjšanje količin zavržene hrane v Sloveniji in Evropi ter soočili mnenja o našem predlogu za ustanovitev nacionalne platforme za Slovenijo brez zavržene hrane.

V okviru sejemske prireditve Narava-zdravje Gospodarsko razstavišče skupaj s pokroviteljema, Ministrstvom za zdravje in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, organizira okroglo mizo:

»Kako približati potrošniku ponudbo zdravilnih zelišč« (okrogla miza)

Dvorana Galerija,  četrtek, 14.00 –15.45 ure

  • Možnosti pridelave v Sloveniji:
    • Stanje v Sloveniji – naravne danosti, sadilni material, razpoložljiva oprema idr.  dr. Nataša Ferant  Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo – Priložnosti za razvoj zeliščarstva skozi ukrepe kmetijske politike 2014-2020 Alenka Marjetič Žnider, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS
    • Pomen prehranskih in zdravstvenih trditev pri označevanju zelišč kot živil
  1. Elizabeta Mičovič  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

  • Zdravilno zelišče kot zdravilo, analize aktivnih substanc

Barbara Razinger Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke Ovire za razvoj, ki jih vidijo pridelovalci

Milan Kalan, Komisija za zelišča, KGZS

Razprava  KAKO NAPREJ, vodi prof. dr. Samo Kreft, Fakulteta za farmacijo Univerza v Ljubljani

Prehrana otrok v šolah in vrtcih (okrogla miza)
Na okrogli mizi bomo z gosti – s prehranskimi strokovnjaki, predstavniki vrtcev in šol, države in nevladnih organizacij – spregovorili o navadah in kvaliteti prehranjevanja današnjih otrok, nacionalnih smernicah prehrane, izzivih, s katerimi se srečujejo vodje prehrane, pobudah in željah staršev in otrok ter izpostavili ideje in primere odličnih praks, ki stremijo k izboljšanju kvalitete prehrane vseh otrok.

Narava-zdravje_foto_Lukowski_za_vmn_si

Privatizacija človeških virov in hrana za mir kot rešitev pred korporacijsko logiko (okrogla miza)
Glavna okrogla miza se bo odvijala v sklopu ljubljanskega sejma z naslednjimi izhodiščnimi tematikami: samozadostnost na področju prehrane v javnih zavodih, vrtcih, šolah ter privatnih gostinskih obratih
­ združevanje razdrobljenih kmetij v učinkovite zadružne enote
­ zagotavljanje kakovosti hrane in trajnostne etike z obstoječimi prehrambenimi certifikati (BIO, Demeter, EKO …itd.)
­ ekološka, lokalno pridelana hrana in tržna konkurenčnost
­ obuditev starodavnih kultur rastlin in preskrba s semeni
­ kultura prehranjevanja slovenskih potrošnikov

Od setve do žetve, kar sejemo to žanjemo (novinarska konferenca)
Vsi dogodki, ki so potekali v okviru projekta “Od setve do žetve, kar sejemo to žanjemo” , so bili  namenjeni povečanju  prepoznavnosti  ajde, ki je pomembna tako za čebelarja,  kmeta kot tudi za končnega potrošnika.   Dogodki so bili zasnovani  tekom celega leta:  projekt smo predstavili aprila, julija smo sejali medovito ajdo, avgusta smo občudovali polja cvetoče ajde, septembra pa smo jo ročno želi.

Ajda v prehrani – med tradicijo in sodobnimi trendi
Predavateljica dr. Blanka Vombergar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije iz Izobraževalnega centra Piramida Maribor bo predstavila kulturo prehranjevanja z ajdo ter tradicionalne ajdove jedi v Sloveniji, pa tudi v svetu. Predstavila bo navadno in tatarsko ajdo ter razlike med njima, hranilno sestavo ajde in poudarila pomembne sestavine v ajdi, ki v povečujejo njeno atraktivnost v prehrani. Za udeležence  bodo zagotovo zanimive mnoge različne ajdove jedi, ki ji bo predstavila.

Eko trendi v prehrani (okrogla miza)
Na okrogli mizi bomo z gosti – znanimi osebami, prehranskimi strokovnjaki, pridelovalci ekološke hrane ter predstavniki državnih in nevladnih organizacij ter medijev – spregovorili o navadah in kvaliteti današnje prehrane in (ne)zdravega življenjskega sloga. Kako zdravo so jedli naši predniki? Koliko ljudi se danes prehranjuje ekološko? Ali je ekološka hrana, ki jo danes najdemo na trgu, zares eko in zdrava? Kolikšen vpliv ima dejansko ustrezna prehrana na naše zdravje, počutje in razmišljanje? Ali lahko jemo zdravo z nizkimi prihodki in koliko hrane letno zavržemo? S kakšnimi izzivi se srečujejo naši kmetje in kakšne preglavice jim povzročajo evropske institucije in svetovne organizacije? Kakšno vlogo imajo mediji pri vzpostavljanju trendov in aktualnih diet v prehrani? In najpomembneje, kakšno popotnico bomo pravzaprav zapustili našim otrokom?

ODPIRALNI ČAS SEJMA: (13.–16. 11. 2014)od četrtka do sobote, od 9.00 do 19.00 ure, v nedeljo pa do 17.00 ure. 

Oglasno sporočilo


Sledite nam