fbpx

Sedem pravil dobre vzgoje

Družina, Zanimivo, Življenjski slog

Dobri starši svojim otrokom postavljajo pravila in meje, ki so “temelji” na katerih bodo kasneje gradili svoje življenje.

Vzgoja in izobraževanje otrok se včasih zdi kot nemogoča naloga, zlasti v današnjem materialističnem sodobnem svetu, kjer nas z vseh strani obdajajo “grožnje”. Še posebej je pomembno, da ste dobri starši otrokom od tretjega do sedmega leta, saj takrat postavljate “temelje”, na katerih bodo kasneje gradili svoje življenje. V tej starosti so otroci nemirni in poskušajo ugotoviti, kdo je glavni v družini, ter koga v družini se prosi, za kakšno stvar, zato je treba postaviti meje, katere naj se ne bi prestopile. Ko gre za vprašanje discipline, otroški psihologi svetujejo naslednje …

  • “Pravila igre” določite na čas in jasno določite kaj je dovoljeno in kaj ne. Nimate pravice za kaznovanje, zaradi igre z žogo v notranjih prostorih, če jim pred tem niste pojasnili, da se to ne počne. Toda, ko boste postavili pravila, jih dosledno upoštevajte.
  • Nikoli ne obljubljajte nekaj, česar ne morete izpolniti. Ne glede ali je vprašanje nagrade ali kazni, se morate držati obljubljenega, saj vas drugače otroci ne bodo jemali resno.
  • Vsa obrekovanja partnerja, prepiri in nesoglasja v vzgoji, glede disciplinskih ukrepov in pravil obnašanja, otroke zmedejo in zmanjšujejo avtoriteto obeh staršev.
  • »Če boš storil to, boš dobil čokolado« (ali gledanje risanke ali odhod v park) – pogosto starši rečejo, ali obljubijo. Podkupovanje je v tistem trenutku učinkovito, vendar pa bo naslednjič otrok zavrnil ponudbo, če ne bo dobil obljubljene nagrade.

puncka noce slisati

  • Vzgojni ukrepi niso tema, o kateri bi razpravljali in se pogajal z otroki, saj so še majhni in se ne zavedajo posledic svojega ravnanja, zato se morajo starši sami odločati o ukrepih in pravilih.
  • Nikoli ne popustite, zaradi otroškega joka, kričanja, metanja po tleh, da bi dosegli želeno. Ostanite mirni, ampak “trdni” in dosledni, saj naslednjič takih prizorov ne bo, ker hitro spoznajo, da s takim načinom ne bodo dosegli cilja.
  • Vedno imejte v mislih, da ste vi največji vzor za svoje potomce. Če ne želite, da otroci »zaigrajo« bolezen, da ne bi šli v vrtec, potem tudi sami ne iščite izgovorov za odhod v službo ali izogibanju drugim obveznostim. Psovk, povišanega tona, ciničnih pripomb so se verjetno “naučili” doma.

O vzgoji otrok in družinskem življenju lahko berete in razpravljate tudi na forumu Vzgoja otrok in družine.


Sledite nam