fbpx

Se počasi spreminjamo v človeške robote?

Človeško telo, Novice, Zanimivo, Zdravje

Zobozdravstva si ne moremo predstavljati brez zobnih vsadkov, nepogrešljivega dela zobozdravstvenih posegov.

Današnja medicina in zobozdravstvo lahko že v številnih segmentih z visoko stopnjo uspeha in dobro dolgoročno napovedjo, uspešno nadomeščata posamezne organe in dele v našem organizmu.

Naštejmo le nekaj najbolj znanih “umetnih” nadomestkov, ki se že rutinsko uporabljajo: umetno srce, umetni srčni spodbujevalniki, umetni kolk, umetna očesna leča, umetno koleno, bionična roka …

Tudi … zobni vsadki

Ne govorimo o presajenih organih drugih ljudi, darovalcih, niti o umetno, v laboratoriju vzgojenih tkivih. Govorimo o tehničnih napravah in tehnologijah, ki uspešno zamenjujejo, kar je ustvarila narava.

Ne glede na dejstvo, da smo šele na začetku obdobja zamenjave dotrajanih delov organizma z umetnimi, je že zdaj jasno, da gre razvoj medicine v prihodnosti v tej smeri. Naslednja faza je uporaba nanotehnologije in umetne inteligence na eni strani ter bioinženiringa na drugi strani.

Vrnimo se k zobnim vsadkom. Vgrajujem jih že 20 let! Prvi so bili vgrajeni pred 50 leti, leta 1965, ki jih je vgradil švedski zdravnik P. I. Branemark. Prvi bolnik s šestimi Branemark vsadki je preminil pred kratkim, v visoki starosti in z vsemi šestimi vsadki še v funkciji!

Mr.sc. Marko Krmpotić, dr.med.dent, specialist oralne kirurgije, vodja implantološke ambulante in direktor poliklinike IMED

Zobozdravstva si ne moremo predstavljati brez vsadkov, saj so nepogrešljiv del zobozdravstvenih tretmajev oziroma posegov. Vsadki se nameščajo, kadar manjka eden ali več zob, vrhunec pa je, ko 4-6 vsadkov nadomesti vse zobe v čeljusti. Način je zelo preprost in tudi poznan; vsadek se kot vijak, namesti v kost, na umetni koren pa se nato postavi nadomestni zob.

Najbolj neverjeten je odstotek uspeha! V mojih rokah vsadki delujejo skoraj popolno, uspešnost je 99,2 % vsaditev implantatov. V 20 letih implantološke kariere sem jih ljudem namestil več kot 14.000! Na uspešnost posega vplivajo strokovno znanje in izkušnje kirurga, pa tudi kakovost materiala. Lahko se pohvalim, da v polikliniki IMED uporabljamo le najboljše materiale, zato so tudi vsadki zelo kakovostni, najboljši (Nobel BIOCARE vsadki, neposredni nasledniki prvotnih Branemark vsadkov).

Trajnost vsadkov

Vsadki ali implantati so trajni, doživljenjska zamenjava zob. Ko se vrastejo, morajo tam tudi ostati. Žal na njihovo trajnost in vzdržljivost ne vpliva samo kirurg, ki jih je namestil, niti ne samo kakovost materiala, iz katerega so izdelani. Za trajnost vsadkov mora skrbeti tudi pacient, ki mora po končani terapiji vestno skrbeti za vsadke. Večina naših pacientov že pred posegom ni dovolj skrbelo za higieno svojih zob, saj jih drugače ne bi izgubili in vsadki ne bi bili potrebni.

V človeški naravi je, da ljudje običajno manj cenijo in spoštujejo stvari in storitve, ki so brezplačne. Naravni zobje so brezplačni, dobimo jih z obstojem, mlečne in stalne. Šele ko ljudje izgubijo svoje stalne zobe, se zavedajo, kaj so izgubili, zato pridejo na vrsto zobni vsadki. Le-ti niso poceni, pravzaprav so precej dragi in vanje je treba vložiti nekaj več truda in volje. Pacienti po navadi bolje skrbijo za svoje vsadke, kot so za stalne zobe, saj bodo dobro vzdrževani vsadki večni.

Kakovostno nameščen vsadek je trajen, edini vzrok za izgubo je vnetje okoli njega, kar pa je vedno posledica slabe higiene in nerednih pregledov.

Lahko trdimo, da so vsadki skoraj popoln nadomestek naravnim zobem. Izdelani so iz titana, za nadgradnjo vsadka pa se uporabljajo titan, cirkon in keramika. Izdelujejo se z najsodobnejšo tehnologijo, CAD-CAM sistemi, vgrajujejo z računalniškim vodenjem, z milimetrsko natančnostjo in 3D navigacijo.

Poseg opravlja ekipa strokovnjakov od inženirjev, IT tehnikov, zobnih tehnikov, zdravnikov, kirurgov do protetičnih tehnikov. To je tehnologija 21. stoletja – CT 3D diagnostika, CAD-CAM in 3D tiskalniki za izdelavo nadgradnje ter računalniško podprta namestitev vsadkov v čeljust.

Ali z namestitvijo titanskih zob postajamo človeški roboti?

Seveda ne! Le izkoriščamo prednosti časa, v katerem živimo, in tehnologije, ki so nam na voljo. Izkoriščamo dano možnost, da nadomeščamo nezdrave zobe z novimi, namesto da bi hodili naokoli brez zob. S tem le še poudarimo svoj videz in svoje bleščeče zobe!

Vir: IMED


Sledite nam