fbpx

Se imate dovolj radi?

Bolezni, Novice, Zanimivo, Zdravje

Za pravočasno odkrivanje bolezni in ukrepanje, ki vam lahko reši življenje, so nujni samopregledi.

Rak na dojkah je najpogostejši rak pri ženskah. Pri mladih moških sodi rak na modih med najpogostejša rakava obolenja. Za pravočasno odkrivanje in ukrepanje, ki vam lahko reši življenje, so nujni samopregledi. Ti naj postanejo del vaše rutine. Če se vam zdi, da ni vse tako, kot bi moralo biti, nemudoma ukrepajte.

Opazovanje in samopregledi so nujni

To je poglavitno za pravočasno odkrivanje raka na dojkah in modih. Le nekaj minut, ki jih vsak mesec namenite tipanju dojk in mod, vam lahko reši življenje.

Preživetje bolnikov ob teh boleznih je zelo odvisno od velikosti tumorja ob odkritju, zato lahko zgodnje odkritje bistveno pripomore k boljši prognozi.

Pri ženskah najpogostejši rak na dojkah

Rak na dojkah je z 20,5 odstotka primerov najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto za njim v Sloveniji zboli okoli 1300 žensk (in celo okoli 10 moških). Vsak dan za njegovimi posledicami umre najmanj ena ženska, njegova pojavnost pa se povečuje za dober odstotek na leto.

Verjetnost, da zbolite, narašča s starostjo, čeprav lahko prizadene tudi zelo mlade ženske in celo doječe mamice. In dobro je vedeti, da rak na dojkah ni le ena bolezen, ampak cela skupina bolezni, ki lahko v telesu nastajajo nekaj let, preden zatipate zatrdlino.

Pri mladih moških najpogostejši rak na modih

Rak na modih v nasprotju z rakom na prostati, ki je najpogostejši rak pri moških, sodi med redkejša obolenja v splošni moški populaciji. Toda pri moških, starih med 20 in 40 let, je to najpogostejše rakavo obolenje.

Tkivo je v tem obdobju aktivnejše, proizvaja več semenske tekočine in je zato bolj ranljivo za spremembe.

Obolevnost v zadnjih letih močno raste – danes zboleva kar 70 odstotkov več moških kot pred 20 leti.

Ljubo Breskvar, dr. med., iz urološke ordinacije TAURO je prepričan, da je »ta izjemna rast neposredno povezana z onesnaženo hrano in okoljem. Te snovi neposredno vodijo v slabšo odpornost celic proti spremembam, hormonski motilci v hrani pa naredijo veliko škode. Zato ni čudno, da narašča tudi število anomalij na spolovilih.«

In zelo verjetno bi vsaj del naraščanja pogostosti vseh vrst raka lahko pripisali istim vzrokom.

Obolevnost je pri obeh vrstah raka resda visoka, toda tudi ozdravljivost je visoka: pri raku na modih do 90-odstotna, pri raku na dojkah pa 95-odstotna. Vzemite zdravje v svoje roke. Dobesedno. Naj samopregled postane vaša dobra navada. Kako to naredite? Preberite nadaljevanje članka in sledite navodilom v infografiki na strani Vse bo v redu. >>

 


Sledite nam