fbpx

Sanje / Träume

Novice

Vabljeni na slavnostni koncert ob 200. letnici rojstva Richarda Wagnerja.

Slavnostni koncert ob 200. letnici rojstva Richarda Wagnerja

Sreda, 5. 6. 2013, 19.30, Slovenska filharmonija

  • Mihaela Komočar, sopran
  • Domen Marn, klarinet
  • Orkester Hiše kulture Celje pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka

Program:

F. Mendelssohn Bartholdy: Uvertura Hebridi

C. M. von Weber: Koncert za klarinet in orkester št. 2 v Es-duru

R. Wagner: Sigfried Idyll

R. Wagner: Wesendonck Lieder (Der Engel, Stehe still, Im Treibhaus, Schmerzen, Träume)

Sanje, Träume … Zadnja pesem iz cikla Wesendonck Lieder skladatelja Richarda Wagnerja je ponudila naslov slavnostnemu koncertu Hiše kulture Celje posvečenega 200. letnici rojstva tega genija romantičnega obdobja. Častno pokroviteljstvo večera nemške glasbe 19. stoletja je prevzel veleposlanik Zvezne Republike Nemčije v Sloveniji nj. eksc. g. Werner Burkart, v veliki dvorani Slovenske filharmonije pa se bo predstavil Orkester Hiše kulture Celje pod umetniškim vodstvom celjskega dirigenta Simona Dvoršaka, ki je v goste povabil dva izvrstna mlada slovenska solista – sopranistko Mihaelo Komočar in klarinetista Domena Marna, ki zaključuje podiplomski študij v Zürichu.

sanje-640  sanje-640-2

Simon DvoršakDirigent Simon Dvoršak je leta 2002 diplomiral na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer glasbena pedagogika, 2007 iz dirigiranja v razredu maestra Marka Letonje na ljubljanski glasbeni akademiji, specializacijo pa je končal leta 2009 na londonski šoli Mountview Academy of Theatre Arts (smer: Musical Direction). V času študija se je izpopolnjeval tudi pri maestru G. Pehlivanianu. Kot umetniški vodja in dirigent je vodil Mladinski orkester I. gimnazije v Celju, Simfonični orkester Domžale-Kamnik, Simfonični orkester glasbene šole Žalec in druge tovrstne priložnostne sestave. Je umetniški direktor in dirigent Orkestra Hiše kulture Celje, zaposlen pa je na Oddelku za orkestrsko dirigiranje na Akademiji za glasbo Ljubljana. Večkrat je tudi gostujoči dirigent Orkestra Slovenske filharmonije, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Orkestra SNG Maribor in Orkestra Akademije za glasbo Ljubljana, veliko pa se udejstvuje tudi kot dirigent glasbeno-gledaliških produkcij doma in v tujini (Maribor, Celje, Žalec, Velika Britanija in Irska).

Orkester Hiše kulture Celje združuje profesionalne glasbenike ter uspešne študente iz Celja in okolice. Orkester ima stalno zasedbo, ki jo po potrebi dopolnjujejo gostujoči glasbeniki ter načrtuje 3 do 4 letne projekte. Orkester ob samostojnih projektih sodeluje tudi z domačimi in tujimi solisti, njegov repertoar pa obsega dela od baroka do sodobnosti.

Javnosti se je sestav prvič predstavil decembra 2009 z odmevnim projektom Händel & Haydn ob obletnicah smrti velikanov klasične glasbe, junija 2010, 2011 in 2012 navdušil s projektom Glasba na vodi ter septembra 2010 s projektom Pod celjskimi zvezdami. Novembra istega leta je sledil niz koncertov ob 110-letnici rojstva L. M. Škerjanca, decembra 2010 pa je orkester krstno izvedel Božično kantato celjskega skladatelja Matevža Goršiča. Med odmevnejše projekte pretekle sezone pa nedvomno sodijo slovenska turneja z brazilskim skladateljem in komponistom Neyem Rosaurom ter zasedbo SToP (Celje, Velenje, Ljubljana; oktober 2011), izvedba Pergolesijevega Stabat Mater (marec 2012) ter produkcija operete Grofica Marica v Žalcu (2011/12). Letošnjo sezono je sestav uvedel z Letnimi časi Vivaldija in Piazzolle (november 2012), sledil je projekt Praznične zgodbe (december 2012) in baletna produkcija He, he, helium (marec 2013).

Sopranistka Mihaela Komočar je diplomirala leta 2007 na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri prof. Snježani Bujanović Stanislav. V času šolanja je prejela številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih (1. nagrada na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije, 2. nagrade na tekmovanju Belvedeere na Dunaju, na tekmovanju Ondina Otta v Mariboru in tekmovanju Jaume Aragall v Barceloni). Že od študentskih let redno sodeluje z domačimi in tujimi orkestri (Zagrebška filharmonija, Orkestrom Akademije za glasbo v Zagrebu,  Orchestra Metropolitana Lisboa, Orchestre National de Montpellier, ansambel čelistov Conjunto Iberico, orkester Boca Cannes, orkester marseillske opere, simfonična orkestra RTV Slovenija in HRT Zagreb). S Simfoniki RTV Slovenija in pianistko Lano Bradić je snemala za arhiv Radia Slovenija, snemala pa je tudi za arhiv Radia France. Od leta 2005 do 2007 se je izpopolnjevala v centru za promocijo pevcev Cnipal v Marseilleu v Franciji.

Na odru je debitirala v vlogi »matere« v Ravelovi operi Otrok in čarovnije. Sledile so vloge: Junone (Offenbach, Orfej v podzemlju, opera Montpellier), Amelie (Verdi, Ples v maskah, HNK Zagreb), Helmwige (Wagner, Walküre, opera Marseille), Leonore (Verdi, Trubadur, festival Splitsko ljeto 2007).

Je dobitnica rektorjeve nagrade univerze v Zagrebu.

Domen MarnKlarinetist Domen Marn se je po zaključeni glasbeni šoli v Krškem in glasbeni gimnaziji v Celju podal na študij v Švico, kjer je leta 2012 diplomiral na Visoki šoli za glasbo v Zürichu, trenutno pa zaključuje podiplomski študij v razredu prof. Fabia Di Casole. Svoje znanje je izpopolnjeval pri priznanih klarinetistih  (Mate Bekavac, Slavko Kovačič, Joseph Balogh, Paolo Beltramini, Sylvie Hue, Philippe Cuper, Robert Spring, Charles Neidich, Eric Mandat, Karel Dohnal, Jorge Montilla, Elmar Schmid, Felix-Andreas Genner, Heinrich Mätzener, Richard Schönenberger) ter pri priznanih profesorjih za komorno igro (Wendy Enderle, Karl-Andreas Kolly, Friedemann Rieger, Martin Frutiger, Giorgio Mandolesi, David Bruchez, dr. Dominik Sackmann). V koncertni sezoni 2013/14 bo sodeloval kot praktikant v Luzerner Sinfonieorchester, doslej pa je že sodeloval z raznimi profesionalnimi in mladinskimi orkestri (Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester Musikkollegium Winterthur, Orkester Collegium Novum Zürich, Ensemble Paul Klee Bern, Orkester Bavarske Filharmonije, Orchesterakademie der Zürcher Hochschule der Kunste, Mladinski pihalni in simfonični orkester GŠ Celje, Simfonični orkester GŠ Krško, Pihalni orkester Krško). Snemal je za arhive RTV Slovenija in češkega radia. Na svoji dosedanji glasbeni poti je prejel številna odličja na tekmovanju TEMSIG, na tekmovanju v Udinah, Požarevcu in Beogradu.

Medijski pokrovitelj dogodka je tudi Med.Over.Net.

sanje-podporniki


Sledite nam