fbpx

Samomotivacija

Zanimivo, Življenjski slog

Samomotivacija izhaja iz posameznikovega lastnega zavedanja in je notranja težnja k uresničevanju zastavljenih ciljev.

Samomotivacija izhaja iz posameznikovega lastnega zavedanja in je notranja težnja k uresničevanju zastavljenih ciljev ter čim bolje opravljenemu delu. Je prirojeno in naravno nagnjenje k razvoju lastnih notranjih sposobnosti. Samomotivacija je zelo zaželena lastnost. Samomotiviran posameznik je po navadi samoiniciativen in samostojen pri delu, zato je sposoben prevzeti delo in pri njem vztrajati kljub oviram. Samomotivirani posameznik porabi manj časa, ne potrebuje veliko nadzora, je produktivnejši, hitrejši, uspešnejši in ustvarjalnejši. Z uresničevanjem svojih lastnih ciljev črpa motivacijo za nadaljnje podvige, tudi v okviru doma in službe.

Medtem, ko so viri motivacije osebe, stvari ali pojmi, ki posameznika na kakršenkoli način spodbudijo k zagonu notranjih motivatorjev za začetek določene aktivnosti, lahko samomotivacijo sproži le posameznik sam. Poznamo ogromno različnih načinov samomotivacije:

 • uporaba pozitivnih misli,
 • pogovor s prijatelji, znanci, sorodniki o težavah,
 • poistovetenje z vzornikom, ki vzpodbuja,
 • ukvarjanje s športnimi aktivnostmi ali prostočasnimi aktivnostmi, hobiji, kjer se posameznik lahko sprosti in odmisli težave,
 • ukvarjanje s sprostitvenimi metodami, kot na primer joga,
 • ukvarjanje z umetnostjo, kot so ples, slikanje, petje,
 • pogovor o težavi z vodjem,
 • urejanje delovnega prostora,
 • uporaba osebnih predmetov v delovnem prostoru, kot so slike družine, rože, okrasni predmeti,
 • uporaba avtogenega treninga,
 • postavitev svojih ciljev in vztrajanje pri njih,
 • zagotavljanje povratne informacije in nagraditev sebe,
 • takojšnje delo – ne odlašanje,
 • postavitev ciljev, ki jih je možno oceniti in kasneje primerjati.

Ponujamo Vam nekaj sposobnosti za upravljanjem s časom za boljšo produktivnost in razporeditev svojih dnevnih obveznosti:

Vizualizirajte uspeh

Vizualizirajte, kako ste uspešno zaključili nalogo in zastavljen določen cilj. Z zaprtimi očmi za približno 5 minut vizualizirajte svoje počutje, videz končnega rezultata in odličnost procesa. Možgani ne razlikujejo med vizualizacijo, dobro zamislijo in resničnostjo, kar je na nek način dobro, saj imajo možgani tako informacijo, da je naloga že opravljena. Zaradi tega je proces veliko lažji in vizualizacija uspešnega izida te spodbudi, da sploh narediš prvi dejanski korak.

Načrtujte vnaprej

Zamislite si svoje prioritete, ki jih je potrebno storiti. Vsak dan se osredotočite na svoje glavne prednostne naloge, in sicer z izdelavo seznama nalog, največ 3 do 5 postavk za naslednji dan. Nato jih razporedite v koledar tako kot na primer sestanke.

motivacija

Lažni koledar

Na koledar si zapišite veliko lažnih rokov in dodajte rok za opravila, ki naj bo mlajši od dejanskega datuma zapadlosti. Tako lahko začnete delati na projektih, še preden bo to potrebno. Na ta način dobijo dolgoročni projekti enako stopnjo pozornosti kot kratkoročni projekti. Ker bodo nekateri roki na urniku pravi in nekateri lažni, je manj možnosti za goljufijo in odlašanje.

Poiščite navdih v drugih

Glede na dan ali uro je lahko produktivnost zelo spremenljiva. Velik navdih so lahko neverjetni, močni in spoštovani ljudje, ki so v življenju ogromno dosegli. Ob slabem in negativnem razpoloženju se usedite, se odpočijte in vzemite 15 minut za branje pozitivnih misli, verzov ali intervjujev svetovno znanih in občudovanih ljudi. To vas bo povrnilo na pravo pot, v pravo miselnost za reševanje vsakega izziva.

Odstranite moteče dejavnike

Zmanjšajte vse moteče dejavnike. Izklopite telefon, elektronsko pošto, socialne medije in druge, tako da se osredotočite samo na eno nalogo naenkrat. Um bo tako jasnejši in vsaka naloga bo opravljena hitreje, saj ne bo motečih dejavnikov in ne boste opravljali več nalog hkrati.

Ne čakajte

Osredotočite se biti boljši kot najboljši: ne čakajte na pravi trenutek ali pravo priložnost. Morda v tem trenutku ne boste uspeli dokončati celoten projekt, lahko pa si vzamete samo 15 minut in naredite samo del večjega projekta, kar bo zadostovalo. Namesto čakanja na ravno pravi čas za izdelavo celotnega projekta, delajte po majhnih korakih dan za dnem, da dosežete svoj končni cilj.

Izberite nagrado

Spodbudite se z nagrado – masažo, večerjo s prijatelji, večerno gledanje svoje najljubše oddaje, joga vadbo … Vizualizacija nagrade ob zaključku projekta lahko pomaga pri motivaciji za doseganje ciljev oziroma dokončanje nalog.

Za uspešno delo posameznika je bistvena motivacija in spodbujanje ter postavljanje realnih ciljev in nalog, ki posameznika motivirajo. Za dolgotrajno motivacijo, razen posameznika samega, ne more poskrbeti nihče niti najboljši motivacijski govornik.

Po izboru uredništva


Sledite nam