fbpx

Saloma v SNG Opera in balet Ljubljana

Dogodki

Predstava nastaja v koprodukciji z Opero iz Hongkonga, premierno pa bo uprizorjena 22. januarja 2015 v režiji mednarodno priznanega opernega režiserja …

Predstava nastaja v koprodukciji z Opero iz Hongkonga, premierno pa bo uprizorjena 22. januarja 2015 v režiji mednarodno priznanega opernega režiserja Andrejsa Žagarsa in pod taktirko maestra Lorisa Voltolinija.

Programska misel sezone, skrivnost ljubezni je večja od skrivnosti smrti, je replika Oscarja Wilda iz sklepnega monologa damskega besedila Saloma. Istoimenska glasbena drama Richarda Straussa (1864–1949), ki jo je skladatelj komponiral po Wildovi predlogi, je ob praizvedbi leta 1905 kot meteor treščila na glasbeno prizorišče zgodnjega dvajsetega stoletja, avtorja pa povzdignila med enega najpomembnejših opernih skladateljev. Strauss je s pomočjo inovativne uporabe glasbe in s kritičnim razmislekom o tedanjih tradicionalnih kulturnih vrednotah in mejnih družbenih vprašanjih šokiral občinstvo in uspel ustvaril izjemno, a hkrati tudi kontroverzno delo. Osnova glasbene drame je biblijska zgodba o Janezu Krstniku, skozi optiko drznega fin de siècla pa smo priča utripu trenutka usodnega srečanja med ljubeznijo, poželenjem in smrtjo. Pomembno mesto v tem delu imajo tudi nekatere izrazito mejne teme (obsesija, maščevanje, incest, samomor, …), ki jih nobena družba ne bi smela prezreti.

opera-skrivnost

Datumi predstav: http://www.opera.si

Vir: SNG Opera in balet Ljubljana


Sledite nam