fbpx

S starostjo in pešanjem zdravja vožnja ni več varna

Novice, Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

Pešanje zdravja starejših ljudi in slabših voznih sposobnosti lahko pripeljejo do trenutka, ko vožnja zares ni več varna.

Ko starejšim začnejo pešati zmožnosti za varno vožnjo, se znajdejo pred eno najtežjih odločitev – da prenehajo voziti. »Ta korak pri marsikom lahko primerjamo samo s preselitvijo v dom za starejše,« pojasnjuje izr. prof. dr. Jože Ramovš, predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje.

Opozorilni znaki

Pešanje zdravja lahko pripelje do trenutka, ko vožnja zares ni več varna. Včasih voznik to spozna sam, a se vožnji vseeno težko odpove. Ob nekaterih boleznih, kot je demenca, pa se tega morda niti ne zaveda. Tedaj ga je tudi najtežje prepričati, da bi prenehal voziti.

Starejše voznike spodbudite, da obnavljajo veščine varne vožnje.

Pri starejših voznikih lahko preverite nekatere opozorilne znake, ki kažejo na to, da njihova vožnja morda ni več varna:

  • Voznika vožnja preveč vznemirja.
  • Vse pogosteje se znajde v situaciji, ko bi se skoraj zgodila nesreča (nenadna ustavljanja v zadnjem hipu, zmote pri presoji hitrosti in oddaljenosti drugih udeležencev v prometu).
  • Pogosto zaide čez črto ali zadene pločnik.
  • Na vozilu se pojavlja več udrtin in odrgnin (od ograj, vrat …).
  • Za vožnjo do cilja porabi veliko več časa, ker se slabše znajde, čeprav mu je okolje poznano.
  • Težko sledi prometnim znakom in signalizaciji.
  • Med vožnjo se težje zbere in hitro ga zmotijo druge stvari.
  • Pogosteje dobiva kazni za prometne prekrške.
V infografiki Starejši za volanom so predstavljeni podatki in številke, kako vozijo starejši vozniki.

Če omenjenih znakov pri vašem starejšem svojcu še ne opazite, ga spodbudite, da obnavlja veščine varne vožnje. Če pa ste opozorilne znake pri vožnji že zaznali, je čas za sočuten pogovor. Predstavite prednosti opustitve vožnje, kot je konec skrbi in stroškov za avto ter manj stresa zaradi vožnje in iskanja parkirišča. V nadaljevanju članka preberite, kako lahko zagotovite enako stopnjo mobilnosti in samostojnosti. >>

 


Sledite nam