fbpx

S projektom »Lep je dan!« v rožnati oktober

Dogodki, Zanimivo

Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki ga bo tudi letos slovenska Europa Donna posvetila predvsem osveščanju. V rožnatem oktobru bodo s podporniki izvedli številne aktivnosti in s …

Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki ga bo tudi letos slovenska Europa Donna posvetila predvsem osveščanju. V rožnatem oktobru bodo s podporniki izvedli številne aktivnosti in s simbolom rožnate pentlje nagovorili ženske po Sloveniji. S projektom »Lep je dan« želijo poudariti, da je življenje čudovito in da je lahko vsak dan lep tudi, če se spopadaš z boleznijo.

Predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna Mojca Senčar je včeraj predstavila ključne poudarke rožnatega oktobra, svetovnega meseca boja proti raku dojk ter ponovno poudarila pomen zdrave prehrane, ustrezne telesne aktivnosti, pozitivne naravnanosti in rednega mesečnega samopregledovanja. Opozorila je na 15. oktober, dan zdravih dojk, ki ga bodo na pobudo  Evropske zveze Europe Donne obeležili že sedmo leto zapored. Evropska zveza za boj proti raku dojk je ob tej priložnosti pripravila mednarodno kampanjo, s katero želi osvestiti odrasle ženske in mlada dekleta o pomembnosti sprejemanja zdravih odločitev v vsakdanjem življenju za zdravje svojih dojk.

roza-oktober

V nadaljevanju je dr. Mateja Krajc iz Onkološkega inštituta spregovorila o pomenu sekundarne preventive, ki pomeni zgodnje odkrivanje raka. Najbolj učinkoviti so organizirani presejalni programi, kot je v Sloveniji Program Dora, ki se mora razširiti na vso državo, da bo njen rezultat čim boljši. Zmanjšanje bremena raka dojk lahko dosežemo le s skupnimi močmi stroke, medsektorskega sodelovanja in s vključevanjem nevladnih organizacij. Prav z Europo Donno program Dora sodeluje že od samega načrtovanja programa, skupaj skrbijo za primerno osveščanje žensk na vseh ravni preventive raka dojk po vsej državi.

Sekretarka Europe Donne, Tanja Španić, je predstavila projekt »Lep je dan«, s katerim želijo poudariti, da je življenje čudovito in da je lahko vsak dan lep tudi, če se spopadaš z boleznijo. Z bolnicami in ozdravljenkami so posneli glasbeni spot na pesem Lep je dan pevke Anje Rupel. Za koreografijo in koordinacijo plesno-gibalnega dela je poskrbel koreograf in plesalec Matevž Česen, ki deluje v okviru plesne šole Bolero. V spotu sodeluje skoraj 40 bolnic in ozdravljenk in 40 plesalcev. Posnetki za spot so nastali na različnih lokacijah v Ljubljani, za režijo, montažo in video produkcijo je poskrbel Žiga Zupančič, za celostno podobo projekta pa članica Europe Donne Jana Koteska. Videospot bo dostopen na svetovnem spletu (Youtube) in na različnih televizijskih postajah. S plesalci se bodo predstavili tudi v živo v blagovnicah v Ljubljani in Mariboru. Vzporedno s plesnim dogajanjem je nastala tudi serija fotografij Lep je dan. Fotograf Tomaž Levstek je skozi objektiv ujel pozitivno podobo bolnic in ozdravljenk. Fotografije so v črno-beli tehniki, čez prsi pa imajo portretiranke širok rožnati trak. S fotografijami bodo nagovarjali k skrbi za zdravje dojk mimoidoče v blagovnicah v Ljubljani in Mariboru ter na mestnih avtobusih v Ljubljani.

Za konec je dr. Simona Borštnar iz Onkološkega inštituta predstavila rezultate, ki jih dosegajo z vedno bolj učinkovitim multidisciplinarnim zdravljenjem. Rak dojk postaja čedalje bolj obvladljiva bolezen, kar se kaže tudi v naši državi že nekaj let z zniževanjem umrljivosti in čedalje boljšim preživetjem. Petletno preživetje za bolnice, ki so zbolele v letih 2006 in 2010 je 86,2 odstotkov, kar je v primerjavi s stanjem pred dobrima dvema desetletjema za več kot 20 odstotkov boljše. Razveseljiv in zelo optimističen je podatek, da so petletna preživetja bolnic, ki so imele ob postavitvi diagnoze lokalno omejeno bolezen, le nekaj odstotkov manj od 100.

Vir: www.europadonna-zdruzenje.si/


Sledite nam