fbpx

S preventivni ukrepi se izognite potovalni driski

Dom & prosti čas, Novice, Prehrana, Zanimivo, Zdravje, Zdravoteka, Življenjski slog

Ukrepajte preventivno in ne dovolite, da vam potovalna driska uniči dolgo pričakovane načrte, počitnice ali dopust.

Zgodovina potovalne driske sega v leto 1520, vladavino Moctezuma II., zadnjega vladarja velikega azteškega cesarstva v južni Mehiki. Moctezuma II. je slepo verjel, da so španski osvajalci potomci belega boga Quetzalcoatla. Vendar pa je azteški imperij dejansko porazil Hernando Cortez z nekaj sto španskih vojakov ter prenosom evropskih virusov in bakterij, povzročiteljev smrtonosne driske. Tako se je s porazom končala vladavina Moctezuma II. Tik pred smrtjo je izrekel prekletstvo – vsi novi prišleki in potniki naj poraz plačajo s potovalno drisko. Čeprav je še danes potovalna driska znana kot Moctezumino maščevanje, je v resnici le en od simptomov motenj prebavnega sistema, povezanega s potovanjem.

Kako prepoznati potovalno drisko?

Slabost, bruhanje, napenjanje in driska, ki jih spremljajo želodčni krči, kruljenje v črevesju in bolečine, so simptomi za diagnozo potovalne driske. Pojavijo se od 12 do 72 ur po zaužitju kontaminirane hrane ali vode. V hujši obliki se stanje poslabša s prisotnostjo krvi v blatu, vročino, bolečinami v mišicah (mialgija), šibkostjo in glavobolom. Potovalna driska običajno traja tri do štiri dni, približno 60 % ljudi pa okreva v prvih 48 urah. Pri zdravih odraslih osebah praviloma ne prihaja do zapletov, pri majhnih otrocih in starostnikih ter ljudeh, ki imajo že druge bolezni, pa lahko povzroči neravnovesje in motnje v organizmu ter močno škoduje zdravju. Zato ne pozabite na počitnice vzeti osnovna zdravila za pomoč pri lajšanju simptomov, kot so antipiretiki, analgetiki in probiotiki. Probiotiki so najboljši za ponovno vzpostavitev črevesne mikrobiote, porušene z drisko.

Z majhnimi preventivnimi ukrepi do krepkega zdravja

Najverjetneje že odštevate zadnje minute do letnega dopusta in vas prevzemajo občutki sreče, vznemirjenja in nestrpnosti, da se čim prej prepustite poletnim užitkom, soncu in pitju brezalkoholnih pijač. V tem trenutku nikakor ne razmišljate o nevarnostih, ki jih lahko prinaša poletna vročina, saj je idealno podnebje za hiter razvoj in razmnoževanje mikroorganizmov. Če ste slučajno prebrali naš prispevek “Pakirate kovčke za počitnice, potovalno drisko pustite doma,” boste vedeli o čem govorimo. Za tiste, ki niste prebrali prispevka lahko na kratko ponovimo, da je potovalna driska pogosto odvajanje tekočega blata, ki jo spremljajo slabost, bruhanje, v redkejših primerih tudi visoka vročina, bolečine v trebuhu in prisotnost krvi ali sluzi v blatu. Najpogosteje se pojavi med potovanjem ali v času počitnic, zaradi slabih higienskih razmer v nastanitvah, hrane in pijače, kontaminirane z virusi (Norwalk virus, rotavirus, adenovirusi), bakterijami (enterotoksigenimi E. coli, Shigella, Salmonella) in paraziti (Entamoeba histolytica, Giardia lamblia in Cryptosporidium), pa tudi zaradi negativnih učinkov čustvenega stresa, strahu in drugih psihosomatskih dejavnikov.

Pomembno je vedeti, da se je večini vzrokov za potovalno drisko mogoče skoraj v celoti izogniti in preprečiti z majhnimi ​​preventivnimi ukrepi. Spoznajte jih.

“Skuhaj, olupi, speci ali ne jej” se glasi zlato pravilo

Pri preprečevanju potovalne driske je to „zlato“ pravilo. Naj vas zlato pravilo spodbuja k preventivnim ukrepom, razmišljanju in skrbi o hrani in pijači, ki jo zaužijete. Med počitnicami posebno pozornost namenite predvsem hranjenju in higieni živil. Pri nakupu živil izbirajte tiste, s preverjenim in znanim poreklom. Vsa živila, ki so bogata z beljakovinami in vodo hranite v hladilniku. Zamrznjeno hrano odmrzujte v hladilniku in ne pustite, da pride v stik z drugimi živili. Odmrznjeno hrano je potrebno s kuhanjem in pečenjem nato dobro toplotno obdelati, saj mikroorganizmi ne prenašajo temperature nad 70 ° C. Po kuhanju, lahko hrano pustite na prostem največ dve uri. Če je mogoče, se izogibajte uživanju surovih mesnih izdelkov, surovih rib in školjk. Sveže meso, klobase, jajca, majonezo, kremne sladice in druga občutljiva živila takoj po nakupu oziroma prihodu domov shranite v hladilnik. Za jedi, ki se ne kuhajo, kot sta majoneza ali torta, uporabljajte le sveža jajca, pripravljajte jih tik pred serviranjem in jih porabite v čim krajšem času. Izogibajte se pitju vode iz pipe. Vodo za pitje predhodno prekuhajte ali kupujte vodo v originalni embalaži. Kupljeno vodo v steklenički ali plastenki spijte čim prej, saj lahko vsebuje mikroorganizme, ki se na toploti razmnožujejo. Led je prav tako voda, zato ga je potrebno izdelati iz prekuhane vode ali pa se ga izogibati. Uživajte pasterizirane sokove in prekuhano mleko. Po kuhanju, kuhinjskih aparate dobro očistite.

Če med počitnicami jeste v restavracijah, izbirajte priporočene in preverjene restavracije in slaščičarne. Vsekakor pa se izogibajte restavracij s hitro hrano in ulične hrane, saj je največkrat podvžena ekstremni vročini in slabim higienskim razmeram. V restavracijah, kjer se prehranjujete, uživajte le popolnoma kuhano ali ocvrto hrano, ki jo servirajo še vročo. Izogibajte se “eksotični” hrani, solatam, narejenim iz nekuhane zelenjave in jejte samo olupljeno sadje. Pijte le industrijsko pripravljene pijače iz originalne embalaže, vendar brez ledu.

Preventivni ukrepi vključujejo tudi lastno higieno

Temeljito izvajanje osebne higiene in redno umivanje rok s toplo vodo in milom sta osnova za preprečevanje širjenja okužbe. Predvsem je pomembno redno umivanje rok po uporabi sanitarij, pred in po pripravi in predelavi hrane ter pred in po obroku. Uporabljajte brisače, ki se lahko prekuhajo, pogosto jih menjajte.

Poleg skrbi za svoje zdravje, posvetite pozornost tudi zdravju oseb s katerimi potujete, še posebej otrok, ki so bolj občutljivi in bolj dovzetni za okužbe. Svojega otroka naučite rednega in pravilnega umivanja rok, predvsem po uporabi javnih sanitarij in pred jedjo. Če se otrok pogosto kopa v bazenih ali jezerih, ga navadite, da čim manj vode zaključi v ustih.

Morda ste vseeno imeli manj sreče? Vzemite probiotik.

Čeprav ste se držali preventivnih ukrepov, vas je doletelo Moctezumova maščevalno prekletstvo? Ne obupajte. Nekatere vrste bakterijskih ali parazitskih okužb res lahko zahtevajo posebno obravnavo, vendar so v večini primerov blage, simptomi pa izginejo brez zdravljenja. Z zdravljenjem poskrbite za lajšanje simptomov in vnos dovolj tekočine, da preprečite dehidracijo. Pri tem se izogibajte zelo hladni pijači, ker lahko dodatno poremetati delovanje “dobrih” črevesnih bakterij v organizmu. Za obnavljanje poškodovane črevesne mikrobiote se svetuje, da izberete preverjene probiotike. Probiotiki vsebujejo mikroorganizme (običajno Bifidobacterium in Lactobacillus), ki uravnavajo črevesno mikrobioto. Probiotik lahko zaužijete že nekaj dni pred potovanjem, da si okrepite črevesni imunski sistem in preprečite pojav driske.

Pred počitnicami in dopustom ukrepajte preventivno in ne dovolite, da vam potovalna driska uniči dolgo pričakovane načrte. Vzemite preverjen probiotik.


Sledite nam