fbpx

S plankom do boljšega počutja

Gibanje, Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

Z izvajanjem te vaje krepite tudi vzdržljivost in kondicijo. Izboljša se tudi ravnotežje, drža, saj se krepijo tudi …

“Plank”  ali “deska” je preprosta vaja, ki je precej priljubljena po vsem svetu. Je ena izmed najbolj učinkovitih vaj, saj so rezultati vidni dokaj hitro.

plank-pose

Oblikuje trebuh in pas

“Plank” je idealna vaja za krepitev mišic na področju trebuha, saj aktivira vse glavne mišične skupine. Poleg mišic trebuha, krepite še zadnjične mišice. Z izvajanjem te vaje krepite tudi vzdržljivost in kondicijo. Izboljša se tudi ravnotežje, drža, saj se krepijo tudi spodnje hrbtne mišice, ki skrbijo za pravilno in pokončno držo.

Zmanjša se tveganje za poškodbe hrbta

“Plank” poskrbi za krepitev mišic, vendar brez prevelike obremenitve hrbta. Z vsakodnevnim izvajanjem vaje, boste okrepili mišice hrbta, hkrati pa boste ublažili bolečine, katerih vzrok je vsakodnevno sedenje in nepravilna drža.

Metabolizem bo hitrejši

“Plank” stimulira celotno telo, tako ter s tem povzroči večjo porabo kalorij, kot pri izvajanju trebušnjakov. S plankom krepite mišice, ki jih uporabljate vsak dan. Telo bo pokurilo več kalorij tudi v fazi mirovanja. To je še posebej pomembno, če večinoma dneva presedite. Z rednim izvajanjem boste poskrbeli, da metabolizem dela hitreje čez ves dan in ne samo v fazi izvajanja vaje.

Drža se bo izboljšala

“Plank” vas prisili v pokončno držo. S tem, ko krepite mišice trebuha, se vaša drža nezavedno vzravna. Pozitivne učinke ima tudi na mišice vratu, ramen, prsi in hrbta.

Vaše ravnotežje se bo izboljšalo

Če trenutno niste sposobni stati na eni nogi dlje časa, da bi ohranili ravnotežje, boste to zagotovo lahko po določenem času izvajanja te vaje. Za ohranjanje ravnotežja so zelo pomembne močne trebušne mišice. Za še boljši učinek izvajajte tudi stranski “plank”, ki bo aktiviral stranske trebušne mišice, ki prav tako sodelujejo pri ohranjanju ravnotežja.

plank-1327256_960_720

Vaše telo bo bolj gibljivo, prilagodljivo

Gibljivost in prilagodljivost je ena izmed največjih prednosti rednega izvajanja te vaje, kjer aktiviramo tudi mišice hrbta, ramen, razteguje mišice nog in stopal.

Izboljšuje duševno zdravje

Vsaka telesna vadba ima pozitiven učinek na duševno zdravje, zato tudi “plank” ni izjema. S to vajo mišice krepite in hkrati tudi raztegujete. Na ta način se osvobajate stresa, ki se je nabral čez dan. Z rednim izvajanjem znižujete raven stresnega hormona, blažite anksioznost in simptome depresije.

Ker je pravilna izvedba te vaje zelo pomembna, priporočamo ogled videa!

Ste pripravljeni tudi na izziv?

Veliko uporabnih nasvetov strokovnjakov in ostalih uporabnikov najdete na forumu Hujšanje.

Foto: Popsugar


Sledite nam