fbpx

S pametno zobno ščetko do zdravih zob in bleščečega nasmeha

Človeško telo, Lepota, Zdravje, Življenjski slog

Ali ste vedeli, da zdravje zob in ustne votline veliko pove o vašem zdravju in da težave z zobmi lahko vplivajo na celotno telo?

Tako kot celo telo so tudi usta polna bakterij, večinoma neškodljivih. Toda, usta so vstopna točka v prebavni in dihalni trakt, nekatere bakterije pa lahko povzročijo bolezni.

Običajno je naravna obramba telesa in dobra ustna higiena dovolj, da imate bakterije pod nadzorom.

Vendar pa brez pravilne ustne higiene, ki vključuje redno umivanje zob, nitkanje, strganje jezika, rednih obiskov pri zobozdravniku in zdravega življenjskega sloga, lahko pride do okužb v ustih, zobne gnilobe in bolezni dlesni.

Dejansko so bolezni dlesni glavni dejavnik tveganja za razvoj resnih zdravstvenih težav, vključno s srčnimi obolenji in celo sladkorno boleznijo.

Od majhnih nog, pravzaprav prvih zob, nas učijo, da je redna uporaba zobne ščetke eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja naše ustne votline.

Toda, katera ščetka je najboljša?

Mnenja o tem, ali je boljša navadna ali električna zobna ščetka so deljena. Za lažjo odločitev vam bomo predstavili dejstva, ki so nas v uredništvu prepričala, da je električna ščetka Philips Sonicare DiamondClean Smart, najboljša izbira.

Za začetek naj povem, da eno izmed ščetk družine Philips Sonicare uporabljam že več let, zato je po mojem mnenju čiščenje zob s sonično ščetko veliko bolj učinkovito od čiščenja z navadno zobno ščetko. Zobje so že po prvi uporabi veliko bolj gladki, sčasoma postanejo bolj beli, odpravijo tudi težave z dlesnimi.

Kaj je sonična tehnologija, kako čisti?
Sonična tehnologija združuje zelo visoke frekvence vibracij z zelo veliko amplitudo gibanja vlaken. Ker glava doseže kar 62 000 premikov v minuti, zagotavlja hitrejše in lažje čiščenje tudi težje dostopnih predelov v ustni votlini.

Veliko več kot zobna ščetka

Čeprav zunanji videz te krtačke nima vpliva na čiščenje zob, pa vsekakor popestri videz vaše kopalnice.

Ročaj je preprost, kar pa ne pomeni nič slabega. Zasnova je elegantna in minimalistična in naziv, najlepša med električnimi zobnimi ščetkami, zagotovo pripada Philips Sonicare ščetki. Celoten ročaj je kovinske temno modre barve, prevlečen z nedrsečim materialom, brez nepotrebnih gumijastih trakov. V rokah ne drsi tudi, ko je ščetka mokra.

Na ročaju sta dva gumba, ki se odlično prilegata prstom, ter prikazovalnik petih načinov delovanja in treh stopenj intenzivnosti.

V kompletu poleg držala dobite tudi štiri pametne glave, lično stojalo, kamor po uporabi te lahko tudi pospravite, polnilni kozarec ter lično potovalno USB torbico, ki omogoča polnjenje tudi, ko niste doma.

Potovalna USB torbica, v katero lahko pospravite držalo in dve glavi

Najboljši rezultati s pametno zobno ščetko

Po pametnih urah, telefonih je na voljo tudi pametna zobna ščetka. Da, prav ste slišali, pametna. In to dejansko tudi je, saj ima pozitiven vpliv na naše zdravje in konec koncev tudi videz. Vsi si želimo zdrave zobe in beščeč nasmeh.

Zakaj je ščetka Philips Sonicare DiamondClean Smart pametna?

Ker to preprosto pač je. Sonicare ščetko uporabljam že dolgo in je ne zamenjam. Oziroma jo, za pametno različico!

Pred prvo uporabo si je potrebno naložiti Philips Sonicare aplikacijo, ki te vpraša, kakšni so tvoji cilji pri ustni higieni. Ljudje imamo različne želje, cilje in tudi težave. Moja cilja sta bila nega dlesni in bolj beli zobje.

Aplikacija Philips Sonicare

Čiščenje s Philips Sonicare DiamondClean Smart ščetko je preprosto. Nastavite izbrano pametno glavo, glede na cilj, ki ga želite doseči, aplikacijo povežite s ščetko, uporabite zobno kremo, krtačko zmočite in jo nežno prislonite na zobe, nekje pod kotom 45 stopinj.

Trik je v tem, da večino dela opravi zobna ščetka. Vaša naloga je le, da se premikate po zobnih ploskvah. Na začetku bo morda trajalo nekaj časa, da se na ta način umivanja zob privadite, zato jo uporabljate skupaj z aplikacijo, da boste usvojili pravilno tehniko.

Več glav zmore več

V kompletu so torej štiri pametne, izjemno učinkovite glave z različnimi nameni.

Glava Premium Plaque Defense

Ta glava je zasnovana tako, da v primerjavi z ročno krtačko doseže do desetkrat boljše rezultate pri  odstranjevanju zobnih oblog. Prilagodljivi stranski deli ustvarijo dodaten pritisk in omogočajo večji dotik površine s ščetinami tudi na težje dostopnih mestih.  

Mimogrede, vsaka izmed glav ima na dnu mikročip za pametno prepoznavanje glave, kar pomeni, da ko določeno glavo namestite na ročaj, ta s pametnim prepoznavanjem nastavi tudi ustrezen način delovanja.

Glava Premium Gum Care

Ta glava je bila izdelana za do sedemkrat bolj zdrave dlesni v dveh tednih (v primerjavi z ročno zobno ščetko). Posebno nežne krajne ščetine dosežejo tudi obloge na robu dlesni, ostale lastnosti te glave pa nudijo enako nego kot glava Premium Plaque Control. To so fleksibilni stranski deli, ki ustvarijo pritisk in omogočijo več pritiska na zobno površino.

Štiri pametne glave

Glava Premium White

Ta glava je narejena posebej za odstranjevanje madežev, beljenje in poliranje zobnih ploskev. Precej drzna trditev, da je razlika opazna že po treh dneh uporabe, pa zagotovo drži. Moj cilj so bili bolj beli zobje, kar sem dejansko dosegla v tako kratkem času. Sliši se skoraj neverjetno, pa vendar resnično. Rezultati se lahko primerjajo z dragim in zamudnim beljenjem zob, brez, da bi poškodovali zobno sklenino.

Glava TongueCare+

Zanimiva glava, ki je pika na i celotni ustni negi in poskrbi za dodaten občutek svežine. Fleksibilne mikro ščetine so oblikovane za čiščenje mehke površine jezika.

Če do zdaj sploh niste pomislili, da je tudi jezik poln bakterij, vam predlagam, da v svojo rutino vključite še čiščenje jezika in opazili boste razliko, predvsem v bolj svežem zadahu.

Vsem glavam je priložen pokrovček za zaščito ter posebno lično stojalo s pokrovom, v katerega lahko glave po uporabi pospravite.

Kako dejansko poteka umivanje zob z aplikacijo?

Nikoli si nisem mislila, da si bom zobe umivala po navodilih aplikacije. Toda, ko enkrat poskusiš, razumeš, zakaj. Priznam, da vsa leta Sonicare ščetke nisem uporabljala pravilno, saj sem po nepotrebnem drgnila zobe, kot to počnemo z navadno zobno ščetko.

Učili so nas, da naj bi si umivali zobe vsaj dve minuti. Kolikokrat pa smo si zares umivali zobe dve minuti, je druga zgodba. Philips je že pri prvih krtačkah pomislil tudi na to. Z najnovejšo, pametno Sonicare DiamondClean Smart in aplikacijo Philips Sonicare, pa je šel še korak dlje.

Priznam, da prvič kar trajalo in trajalo. Misleč, da je umivanja že konec, je začel teči še »en krog«, zahvala pa gre lastnosti Touchup, ki poskrbi, da so čista tudi morebitna spregledana mesta. Aplikacija te vodi, da začneš s ščetkanjem desno zgoraj in nadaljuješ proti levi strani in nato še od leve spodnje strani proti desni (to lahko v aplikaciji tudi spremenite). Ker ima ščetka vgrajen Smart Sensor, nudi takojšne napotke glede na način delovanja, ki ga posameznik uporablja, saj ta senzor pošilja podatke o ščetkanju v aplikacijo Philips Sonicare in vam tako prikaže vaše navade ščetkanja zob. Ker sem mislila, da moraš ščetko premikati in čvrsto pritiskati na zobe, me je aplikacija preko senzorjev drgnjenja in pritiska takoj opozorila, naj ščetke ne premikam prehitro in ne ustvarjam tolikšnega pritiska na zobe. Po končanem umivanju te aplikacija, če imaš vključene opomnike, vpraša, če si uporabil tudi glavo za jezik, zobno nitko ter ustno vodico.

Sicer pa ima ščetka pet načinov delovanja in tri stopnje intenzivnosti (visoka, srednja, nizka):

  • Clean – za čiščenje
  • White+ – za beljenje
  • Gum Health – za zdravje dlesni
  • Deep Clean+ – za globinsko čiščenje
  • Tongue Care – za nego jezika

Ščetka samodejno izbere moč in način delovanja glede na glavo ščetke, ki jo uporabljate in zagotavlja izjemne rezultate.

Samodejno prepoznavanje glave ščetke in izbire načina delovanja

Kaj je Smartimer?
Funkcija zagotavlja dodatno nego s podaljšanim delovanjem za tiste, ki nosijo zobni aparat ali mostičke.

Sicer pa ima Philips Sonicare DiamondClean Smart vrsto senzorjev in opozoril, ki omogočajo, da bodo vaši zobje zares zdravi in čisti tudi na težje dostopnih mestih. Ščetka in tudi aplikacija vas bosta opozorili tudi na menjavo glave, ko ta ne bo več polno učinkovita. Z aplikacijo lahko vodite tudi nekakšen dnevnik umivanja zob, vaše stanje zob (po posameznih območjih v ustih lahko določite morebitne težave), načrtovane obiske pri zobozdravniku in še veliko drugega.

Zaključna misel

S Sonicare DiamondClean Smart je Philips mislil prav na vse.

Minimalistični videz, uporabnost in vrhunski rezultati, ki jih z redno uporabo dosežete doma.

Čeprav sem Sonicare krtački zvesta že leta, me je najnovejša različica prijetno presenetila. Uporaba krtačke skupaj z aplikacijo je odličen način predvsem za tiste, ki se s sonično ščetko srečajo prvič, saj te nauči pravilnega umivanja. Nežno, a temeljito čiščenje zagotavlja zdrave zobe in dlesni.

Ker sem ljubiteljica kave in čajev, to pusti posledice tudi na zobeh. Čeprav hude obarvanosti ni, pa sem vseeno razmišljala o beljenju. Z uporabo glave Premium White, sem v treh dneh dosegla bolj bele zobe, in to kar za nekaj odtenkov. To je potrdilo tudi dejstvo, da so me začeli spraševati, če sem si pobelila zobe. Sem, toda na varen način, s pametno krtačko.

Omenila pa bi tudi to, da so se z uporabo krtačke obloge ob dlesnih, ki se sčasoma spremenijo v zobni kamen, precej zmanjšale.

Brez dvoma je ta ščetka najboljša izbira za zdravje vaših zob in dlesni, zato bi jo priporočila vsem, ne glede na cilje pri ustni higieni.


Sledite nam