fbpx

S krvodajalstvom poudarjamo strpnost in solidarnost

Dogodki, Novice

Uspešna krvodajalska iniciativa »Daruj energijo za življenje!« letos poteka pod sloganom »Ohranite mirno kri in jo raje darujte tistim, ki jo zares potrebujejo«.

Na dan slovenskega krvodajalstva, so podporniki krvodajalske pobude »Daruj energijo za življenje!«, ki poteka s podporo družbe Petrol d.d., Ljubljana v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije (RKS) in Zavodom RS za transfuzijsko medicino (ZTM), pripravili že četrto vseslovensko krvodajalsko iniciativo, kar kaže na njeno prepoznavnost in priljubljenost.  Akcijo »Daruj energijo za življenje!« so ponovno podprli številni znani obrazi, med njimi Miran Stanovnik, Aleks Humar, Andrej Šporn ter Saša Einsiedler.

Solidarnost, medsebojno spoštovanje in  strpnost kot temelji krvodajalstva

Temeljne človeške vrednote so iz dneva v dan bolj  pomembne, zato  letošnja krvodajalska iniciativa  nagovarja k širjenju medsebojne pomoči ter strpnosti tudi pri spletnem komuniciranju, v javnem govoru, v prometu ipd.

Tomaž-Berločnik-(Petrol),-Andreja-Grabner-(ZTM),-Danijel-Starman-(RKS)-in-športniki_-Foto-Primož-Korošec

Vpis krvodajalcev v spletno krvodajalsko bazo

Potrebe po krvi oz. krvnih skupinah se nenehno spreminjajo, zato skrbno spremljamo zaloge krvi. Glede na stanje zalog krvi in potreb po določeni krvni skupini, vabimo krvodajalce na odvzem krvi.   Za hitro prilagajanje potrebam je potrebno, da imamo na razpolago krvodajalce, ki so pripravljeni priti na odvzem krvi takrat, ko jih potrebujemo. To nam omogoča spletna baza krvodajalcev.

Prav zaradi tega je tudi letos osnovni poudarek in poziv poleg darovanja krvi vpis krvodajalcev v spletno bazo.

Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo tudi sami, na vsa odvzemna mesta – na redne krvodajalske akcije oziroma v delovnem času transfuzijskih služb. Krvodajalce pozivamo, da si prej ogledajo zaloge krvi po krvnih skupinah in s tem pomagajo pri vzpostavljanju optimalnih zalog krvi.

Ažurni podatki o zalogah in potrebah krvnih skupin so dnevno dostopni na uradni spletni strani www.daruj-kri.si, na Facebook strani Daruj kri in spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino, www.ztm.si. Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje zadovoljivo ter nezadovoljivo količino potreb posamezne krvne skupine.

Aplikacija Daruj kri

Na spletni strani www.daruj-kri.si , www.ztm.si in na Facebook strani Daruj kri se nahaja aplikacija Daruj kri za mobilne telefone, ki sta jo pripravila Zavod RS za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije v okviru mednarodnega projekta BESSY. Krvodajalci lahko preko aplikacije spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi ter lokacije in termine krvodajalskih akcij.

ohranimo-kri

Svetovni dan krvodajalcev

14. junija praznujemo Svetovni dan krvodajalcev, ki poteka letos pod sloganom »Varna kri za varnost mamic«. Iniciativa želi dvigniti zavedanje o pomembnosti pravočasnega dostopa do varne krvi in krvnih pripravkov v vseh državah kot delu celovitega pristopa k preprečevanju smrti mater.

Zato Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poziva vse države, da razvijejo plan aktivnosti, ki bodo izpostavile potrebo po pravočasnem dostopu do varne krvi in krvnih pripravkov.

Za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo do 400 krvodajalcev. Kri ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarite, zato se pobudniki krvodajalske iniciative »Daruj energijo za življenje!« iskreno zahvaljujejo vsem krvodajalcem, ki anonimno, prostovoljno in nesebično darujejo kri ter tako nesebično pomagajo in vzpodbujajo  solidarnost.

Oglasno sporočilo


Sledite nam