fbpx

S keramičnimi prevlekami do naravnega nasmeha

Lepota, Novice, Zanimivo, Zdravje

Cilj estetske stomatologije so zdravi in lepi zobje ter polepšanje nasmeha – to je prva stvar, ki jo opazimo pri osebi.

Estetska stomatologija vključuje vrsto postopkov, katerih cilj je polepšati nasmeh in doseči zadovoljstvo pacienta. Veste, da je prva stvar, ki jo pri osebi opazimo, prav njen nasmeh? Nasmeh in zobje so opaznejši od drugih lastnosti, zato so zdravi in lepi zobje odločilni za samozavest vsake osebe.

Keramične prevleke oz. krone so najpogostejša rešitev funkcionalne ali estetske poškodbe zob. Izdelujemo jih iz keramike, ki odlično posnema naravno barvo zob, in kar je še pomembnejše, zobna krona varuje zob pred nadaljnjimi poškodbami, torej preprečuje njegovo nadaljnje propadanje. S keramičnimi prevlekami lahko popravimo obliko in barvo zob, kar vodi k lepemu nasmehu naravnega videza.

Kdaj se odločiti za keramično prevleko

Kadar je vaš naravni zob tako poškodovan, da z zalivko ni mogoče nadomestiti dela, ki manjka. S prevleko zobu ne le povrnemo izgubljeno estetiko in funkcionalnost, temveč ga tudi zavarujemo pred nadaljnjim propadanjem oz. lomljenjem. Običajno gre za zobe, ki so bili endodontsko zdravljeni (»nimajo živca«), zaradi česar so bolj krhki in podvrženi lomljenju kot vitalni (»živi«) zobje. Danes veljajo keramične prevleke za najvišji estetski standard v zobozdravstvu, saj so izjemno trdne, odporne, biokompatibilne in estetske.

Kakšen je postopek

Pred brušenjem zoba, ki bo nosil prevleko, dobite lokalni anestetik, zato je postopek popolnoma neboleč. Če manjka večji del zoba, se zob najprej nadgradi in dogradi s polnilom, na katero je mogoče namestiti prevleko. Po brušenju vzamemo natančen odtis izbrušenega zoba in ga pošljemo v zobotehnični laboratorij, kjer izdelajo prevleko. Pacient dobi začasen zob in izbere barvo prevleke, skladno z naravno barvo zob. Ob naslednjem obisku je na vrsti trajno cementiranje keramične prevleke. Ta je lahko izdelana iz različnih materialov; v našem Centru so na voljo kovinsko-keramične krone, cirkonsko-keramične krone in polnokeramične krone.

Kovinsko-keramične krone

Nosilno ogrodje te vrste kron je izdelano iz kovinske zlitine, krona pa je popolnoma prekrita s keramiko, tako da kovinski del ni viden. Prednost teh kron je izrazita trdnost kovinske podlage. Zaradi trdnosti in odpornosti jih priporočamo za zadnje zobe (predkočniki in kočniki), pri katerih je prisotna močna sila grizenja in žvečenja.

Cirkonsko-keramične krone

Cirkon je najnovejši, visokokakovostni material za izdelavo zobnih kron in zobnih mostičkov. Ti se odlikujejo po svoji biokompatibilnosti in natančnosti ob ohranjanju naravne lepote zob. Ker so krone izdelane zelo natančno in visoko spolirane, je čiščenje zob lažje in draženje dlesni manjše. Bela barva cirkona je podlaga, na kateri keramična prevleka daje naravno barvo tudi manjšim zobem.

Polnokeramične krone

Polnokeramične oz. porcelanaste krone zadostijo visokim estetskim zahtevam pacienta. V celoti posnemajo videz naravnih zob, tako da med naravnimi in prevlečenimi zobmi ni vidne nobene razlike. Priporočajo se na prednjih zobeh, da ohranimo vrhunsko estetiko teh zob. Izdelava je zapletena in odvisna od anatomskih značilnosti pacienta, zato jih ni mogoče vedno uporabiti.

Trajnost keramičnih prevlek

Čas trajanja je odvisen predvsem od ustne higiene pacienta. Sama prevleka se ne more »pokvariti« oz. dobiti kariesa, zob pod njo pa ga lahko, zato je treba tudi tako prevlečene zobe redno čistiti. Ob ustrezni higieni in rednih pregledih pri zobozdravniku lahko keramične krone trajajo deset do dvajset let. Slabe navade, npr. škripanje z zobmi ali grizljanje ledu, lahko pomembno skrajšajo trajanje kron in jih je treba odkriti pred izdelavo prevlek. V Rotim medicinskem centru velja za vsako njihovo protetično delo petletna garancija ob obvezni kontroli enkrat letno.

ROTIM MEDICAL CENTAR – z vami že 25 let

 


Sledite nam