fbpx

V slovenski gozdovih je odličen vir zdravja

Novice

Kaj nam ponuja lubje iglavcev? Kaj nam sporoča narava?

1. Si lahko s pomočjo naravne lokalne učinkovine Slovenci ohranjamo zdravje?

Kočevska jelka

V našem okolju je veliko naravnih zdravilnih učinkovin, kar zeliščarji že dolgo vedo. Da se zdravilne učinkovine nahajajo tudi v lubju dreves, je v farmacevtski stroki že dolgo znano. V Evropi je že preko 80 let znana učinkovina iz lubja francoskega bora. Iz lubja vrbe se pridobiva tudi v svetu ena najbolj prepoznavnih tablet proti bolečinam. Strokovnjaki Fakultete za farmacijo v Ljubljani pa so pred nekaj leti odkrili, da se v lubju bele jelke iz kočevskega gozda nahaja še bistveno več naravnih polifenolov, kot v ostalih znanih evropskih iglavcih. V tem so v sodelovanju s podjetjem Ars Pharmae videli odlično priložnost za lansiranje mednarodno konkurenčne učinkovine. Lansko leto smo Slovenci tako dobili prvo patentirano učinkovino iz neokrnjenega kočevskega gozda – Abigenol®. To je prva slovenska lokalna naravna učinkovina, katere delovanje je podprto z znanstvenimi raziskavami.

2. Kaj nam ponuja lubje iglavcev?

Ker se drevesa ne morejo premikati in so izpostavljena različnim vplivom okolja (vlaga, UV žarki, veter), razvijejo lastno zaščito v obliki zaščitni snovi, kamor sodijo polifenoli. Polifenoli so bioaktivne snovi, ki zaščitijo drevesa pred napadi mikroorganizmov in insektov, hkrati pa varujejo drevo pred boleznimi, ki nastanejo zaradi prostih radikalov oz. zaradi zunanjih vplivov. Polifenoli v lubju bele jelke so učinkoviti lovilci prostih radikalov, ki ščitijo celotno drevo pred njihovimi škodljivimi učinki.

3. Kaj nam sporoča narava? Opazujmo živali.

Po pričevanjih slovenskih gozdarjev, srne in srnjaki vsako zimo v slovenskih gozdovih oglodajo lubje stotinam dreves belih jelk. Zavod za gozdove jih mora tako vsako leto pogozdovati. Ravno lubje bele jelke živali najbolj zanima, druga drevesa ne pritegnejo tovrstne “pozornosti” s strani gozdnih živali. Ni neobičajno, da lubje grizejo tudi psi. Tako nam opazovanje živali pokaže, da so v lubju učinkovite naravne učinkovine, s pomočjo katerih svoje zdravje še posebej pozimi ohranjajo tudi živali.

abigenol-1-224. Zaradi Abigenola ne pade nobeno drevo

Pridobivanje učinkovine iz lubja poteka po posebej patentiranem postopku. Ob redni sečnji lesa se olušči lubje, iz katerega se nato na poseben način pridobi ekstrakt Abigenol. Tako postane lubje, ki bi se ga ob običajni sečnji sicer zavrglo, ključni vir pri ekstrakciji naravnih polifenolov oz. Abigenola.

5. Izvlečki iglavcev so že dolgo preizkušeni in raziskani.

Naravni polifenoli iz lubja iglavcev so že dolgo raziskani. V zadnjih 40 letih je bilo objavljenih več kot 400 obsežnih znanstvenih raziskav in kliničnih študij z naravnimi polifenoli. Znanstveno je dokazana njihova varnost, moč in učinkovitost ter izjemno koristni učinki za zdravje. Pri nas in v svetu je bil doslej znan izvleček iz lubja francoskega bora, raziskave Fakultete za farmacijo pa so pokazale, da ima lubje kočevske bele jelke še več naravnih polifenolov in boljšo absorpcijo v telesu.

kaj-povecuje

Lea Avsec, uporabnica Abigenola, navaja: Prejšnja leta sem v jesensko-zimskem obdobju, ko je tudi delo bolj stresno, vedno naokoli hodila prehlajena. Letošnjo jesen smo jaz in moja družina redno začeli jemati Abigenol. Rezultati so neverjetni! Letos še nihče od nas ni zbolel. Poleg tega porabimo veliko manj denarja za lajšanje prehladov, saj teh od kar jemljemo Abigenol praktično ni več.

Odslej pristajamo na preventivo z Abigenolom.

abigenol-logoVeč o izkušnjah uporabnikov z Abigenolom®: http://www.arspharmae.com/izdelki/abigenol-4/

Izvleček naravnih polifenolov iz lubja bele jelke lahko kupite v obliki prehranskega dopolnila v lekarnah in specializiranih trgovinah ter DM v obliki prehranskega dopolnila Abigenol in Enduranza. Lahko jih kupite tudi prek spleta: www.enduranza.si, www.arspharmae.si ali preko telefona 080 87 66.

Prehransko dopolnilo Enduranza lahko tudi brezplačno preizkusite : www.enduranza.si

 Oglasno sporočilo


Sledite nam