fbpx

S kartico plačate, preko telefona izberete število obrokov

Novice, Zanimivo

Plačevanje na obroke je danes vedno bolj razširjena praksa, saj si lahko privoščite več takrat, ko to potrebujete

Plačevanje na obroke je danes vedno bolj razširjena praksa, saj si lahko privoščite več takrat, ko to potrebujete in hkrati porazdelite zneske nakupov na več mesecev. Na trgu obstajajo različne možnosti obročnega nakupovanja, od kartic do hitrih kreditov. Ugotovite, kako lahko svoje nakupe porazdelite na več mesecev na najbolj enostaven način, brez dolgih postopkov in odvečne dokumentacije, število obrokov pa izberete kar sami preko SMS sporočila.

Plačilo na obroke – zakaj pa ne?

Ste se kdaj znašli v trgovini na blagajni ali v spletni košarici in niste vedeli, ali si boste lahko stvar privoščili ali pa je mogoče znesek za enkratni nakup za vas prevelik? Rešitev za takšne primere je nakup na obroke, kjer celoten znesek nakupa razdelite na več mesecev, želeno stvar pa odnesete domov takoj oz. vam jo dostavijo v zelo kratkem času.

Vprašanje št. 1 – plačilo na obroke ali v enkratnem znesku?

Vse je odvisno od vaših trenutno razpoložljivih sredstev, mesečne obremenjenosti vašega oz. družinskega proračuna ter od višine želenega nakupa. Največkrat se za plačilo na obroke odločamo takrat, kadar gre za večje zneske. Pri manjših zneskih nekje okoli 100 EUR to običajno ni praksa. Primernejši način porazdelitve tudi manjših zneskov na več mesecev je obročna kartica, s katero je ravnanje zelo enostavno, hitro in brez odvečne dokumentacije. O tem lahko odločite sami, diskretno, ne da bi trgovec na blagajni ali kdorkoli v bližini o tem kaj vedel ali slišal. Prejeli boste potrditveni SMS, na katerega odgovorite v roku pol ure z navedbo števila obrokov.

Vprašanje št. 2 – kredit ali kartica?

Večina trgovcev ob plačilu večjih nakupov ponuja plačilo na obroke s t.i. hitrimi krediti, ki jih ima dogovorjene s posameznimi finančnimi ponudniki in jih običajno oglašujejo kot brezobrestne. Mogoče to drži, ne pa vedno, zato se raje prepričajte, koliko vas tak kredit v resnici stane. Trgovci največkrat ponujajo hitre kredite večih ponudnikov, zato lahko prosite za različne ponudbe in naredite primerjavo. Bodite vztrajni! Plačilo s kreditom zahteva tudi postopek, kjer morate imeti pri sebi osebni dokument, zadnjo plačilno listo ali pokojninski odrezek (običajno celo zadnje tri), kar žal vsi ne nosimo s seboj, zato bo najverjetneje potreben ponoven obisk trgovine. Torej, kredit da ali ne? Da, pri večjih zneskih, vendar ne za spletne nakupe, saj zaenkrat še ni tovrstne ponudbe.

Plačilo na obroke z obročno kartico je možno tako v prodajalnah kot na spletu, tako doma kot v tujini. Na primer, zgodi se vam, da brskate po internetu in zagledate last minute ponudbo za Tajsko, za samo 400 EUR. Odločiti se morate na hitro. Ja, res super ponudba! Odločite se, da plačate z obročno kartico in na vaš mobilni telefon prejmete SMS. Odgovorite, da želite znesek poravnati na 6 obrokov. Ne potrebujete plačilne liste, odrezkov pokojnine, trgovca, ki pogleduje v vaše bančno stanje in odkriva vse podrobnosti vašega transakcijskega računa. Preprosto, diskretno in enostavno … boste odleteli na Tajsko.

Vprašanje št 3. – ali se mi lahko zgodi, da je znesek vseh mojih obrokov tako visok, da ga nekega dne ne morem več poravnati?

Najboljša je lastna kontrola nad lastno porabo glede na zmožnosti in prilive. Pri nakupih na obroke je to enostavno, saj imate definiran mesečni limit, običajno v višini zadnjega nakazila na TRR iz naslova plače. Vedno imate možen vpogled v stanje na kartičnem računu, kar pomeni preglednost in hkrati nadzor nad porabo.

Tako imate na primer limit v višini 1000 EUR. Greste v trgovino, kupite otroško sobico ter kopalniško opremo in za to potrošite 800 EUR. Odločite se za nakup na obroke s plačilno kartico in preko SMS-a sporočite število obrokov, npr. 4 obroke po 200 EUR. To pomeni, da imate ta isti mesec na razpolago še 200 EUR za druge nakupe z obročno kartico. Naslednji mesec, ko boste poravnali prvi obrok, se bo vaš limit sprostil in imeli boste na razpolago že 400 EUR.

Vprašanje št. 4 – ali vse kartice omogočajo nakupe na obroke, kakšni so limiti in koliko sploh to stane? 

Nakup na obroke je možen z različnimi karticami različnih ponudnikov. Omogočajo plačilo od 2 do 12 oz. do max. 24 obrokov. Limiti so odvisni od prilivov iz naslova plače, npr. od 500 pa do 3000 EUR. Obročne kartice imajo v primerjavi s klasičnimi kreditnimi karticami eno ključno prednost – so cenejše. Uporabnik plača fiksni strošek obroka, ki se giblje od 1,2 do 1,4 EUR, odvisno od ponudnika. In to je to! Nobenih skritih obresti, EOM-ov ali pribitkov.

Strošek je še letna članarina kot za vsako MasterCard kartico ali katerokoli drugo kartico. Lahko se seveda odločite tudi za plačilo s kartico v enkratnem znesku, kar pomeni, da na SMS, ki ga prejmete ob nakupu, odgovorite z ‘ne’. V tem primeru bo poravnava izvedena na dan, ki ste ga določili (8., 18, ali 28. dan v mesecu). Hkrati je s karticami možno predčasno poplačilo obrokov, kar vam v trenutku sprosti limit in zopet lahko opravljate večje nakupe. Pa še to: obročna kartica ni vezana na račun pri Hypo banki in jo lahko uporabljate tudi, če imate transakcijski račun pri drugi banki.

hypo6

Svetujemo vam, da preverite in izkoristite posebno ponudbo Hypo banke ob promociji nove, obročne Hypo MasterCard kartice, ki velja do 31.12. 2015, kjer vam:

  • omogočijo 50 % popust na pristopnino za prvo leto,
  • povrnejo prvi obrok prvega nakupa z obročno kartico* in
  • podarijo 1000 točk zvestobe Hypo Kluba, ki jih lahko koristite za ugodnosti in praktična darila.

*Povrnitev prvega obroka prvega nakupa na vsaj 3 obroke je omejena na 40 EUR. Ob porabi kvote za povrnitev obrokov, se akcija lahko predčasno zaključi.

Pogoji in dodatne informacije na http://www.hypo-alpe-adria.si/sl/content/obrocna-mastercard-kartica.

Oglasno sporočilo


Sledite nam