fbpx

Rezultati ankete: Kdo bolje prenaša bolečino? Moški ali ženske?

Zdravje

Večno vprašanje. Prenašajo bolečino bolje moški ali ženske? Moški veljajo za močnejši spol, medtem ko ženske rade rečejo, da bi človeštvo izumrlo, če bi morali moški prenašati porodne bolečine. Kaj je torej res?

Na Instagramu Žurnala24 je pred kratkim potekala zanimiva anketa. Svojim bralcem so zastavili nekaj vprašanj, povezanih s prenašanjem bolečine pri različnih spolih. Tudi, če je bila večina anketirancev ženskega spola, je velika večina odgovorila, da so ženske tiste, ki bolečino veliko bolje prenašajo. Prav tako so anketiranci v veliki večini menili, da moški porodnih bolečin ne bi dobro prenašali. Večina anketirancev je tudi zase menila, da zdržijo veliko bolečin in dejala, da po protibolečinskih tabletah poseže le, ko bolečina postane neznosna.

Kaj pa pravijo študije?

Konsenza glede tega, kdo bolje prenaša bolečino, v znanstvenih študijah zaenkrat ni. Zadnji podatki kažejo, da imajo sicer ženske nižji prag bolečine ter bolečino občutijo bolj intenzivno kot moški, vendar pa bolečine lažje prenašajo, saj so nanje bolj navajene.

Ženske so bolj nagnjene h kroničnim bolečinam kot so migrene, IBS, fibromialgija in druge podobne kronične bolezni. Če to prištejemo še porodnim in menstrualnim bolečinam, je smiselno, da so študije pokazale, da ženske bolje vedo, kaj pri bolečini pričakovati ter kako se z njo soočiti. Prav tako naj bi pri doživljanju bolečine veliko vlogo igrali hormoni. Tako so leta 2019 na Univerzi McGill v Kanadi pokazali, da ženske na bolečine hitreje pozabijo, ravno zaradi hormonov. Prav tako naj bi moški hormon testosteron poskrbel, da se moški na bolečino odzivajo drugače kot ženske.

Delno je odziv na bolečine tudi posledica družbe. Ženske hitreje posežejo po protibolečinskih tabletah, saj jemanje protibolečinskih tablet pogosto ni dovolj “moško”.

Kdaj vzeti protibolečinsko tableto?

Kljub temu, da večina ljudi protibolečinske tablete vzame šele, ko ne zdržijo več bolečin, strokovnjaki priporočajo, da protibolečinske tablete vzamemo čim prej. Pri tem je seveda dobro prej poskusiti bolečino odpraviti na druge načine – z gibanjem, spanjem, hidracijo. Prof. dr. Borut Štrukelj pravi, da “v kolikor predvidevamo, da bo do bolečine prišlo, lahko zdravilo vzamemo tudi preventivno, torej pred pojavom bolečine”.

Pri tem je najbolje jemati tablete s kombiniranim učinkom. Te bodo na naše telo delovale tako protibolečinsko kot tudi protivnetno. Seveda pa protibolečinske tablete niso namenjene dolgotrajnemu zdravljenju. Če torej bolečina traja dlje časa, je nujno treba na obisk k osebnemu zdravniku.

Dolirief je protibolečinsko zdravilo, ki vsebuje ibuprofen. Spada v skupino nesteroidnih zdravil in deluje protivnetno. Znižuje tudi telesno temperaturo, zato je zelo uporaben v sezoni prehladov in grip. Uporaben je tudi za lajšanje glavobolov, migren, zobobolov, menstrualnih bolečin, bolečin v mišicah in hrbtu ter revmatičnih bolečin. Primeren je tudi za tiste, ki imajo težave z želodčno sluznico, saj je ne draži.


Sledite nam