Revmatoidni artritis pri otrocih: Kako prepoznati in zdraviti

Julij je svetovni mesec ozaveščanja o juvenilnem revmatoidnem artritisu. Juvenilni revmatoidni artritis je bolezen dolgotrajnega vnetja sklepov, ki je v vseh pogledih zelo podoben revmatoidnemu artritisu pri odraslih, le, da se juvenilni začne pred 16. letom starosti. Vnetje sklepov spremljajo povišana telesna temperatura, izpuščaji, limfadenopatija (povečanje bezgavk), splenomegalija (povečanje vranice) in iridociklitis (vnetje šarenice in dihalnih poti).

”Juvenilni revmatoidni artritis je redka bolezen. Pri približno 40% otrok bolezen prizadene le nekaj sklepov, v ostalih 40% pa prizadene več sklepov. Pri preostalih 20% obolelih, sistemska oblika bolezni prizadene celoten organizem in je znana kot Stillova bolezen”.

Vzrok bolezni

Vzrok bolezni ni znan. Tveganje za nastanek bolezni se poveča zaradi delovanja dednih dejavnikov.

revmatoidni artritis

Simptomi

Sistemsko obliko bolezni spremljamo s:

  • spremenljivo telesno temperaturo, ki se lahko zvečer dvigne nad 39,5°C, s splošno šibkostjo, rožnatim izpuščajem na trupu, zgornjem delu rok in nog ter povečanimi bezgavkami in vranico.
  • Vnetje sklepov je simetrično in vpliva na sklepe na obeh straneh telesa. Vnetje je boleče, zateka in je togo.
  • Pri dekletih pogosto pride do vnetja materničnega vrata in šarenice, kar povzroča bolečino in fotofobijo (občutljivost na svetlobo)

Diagnoza

Diagnozo določimo s kliničnim pregledom. Določiti je treba RF (revmatoidni faktor) in ANA (antinuklearna protitelesa).

Prognoza bolezni

Pri približno 75% primerov s pravilno terapijo simptomi juvenilnega revmatoidnega artritisa popolnoma izginejo. Prognoza je slabša pri otrocih, pri katerih bolezen prizadene več sklepov.

Zdravljenje

Zdravljenje poteka z zdravili (nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, kortikosteroidi, metotreksatom in hidroksiklorokinom), fizikalno terapijo in telesno vadbo.

Več novic

New Report

Close