fbpx

Reševanje Sabrine – Prva dvojna presaditev matičnih celic

Novice

Transplantacija matičnih celic iz popkovnične krvi je postala standard za zdravljenje otrok s tovrstnimi bolezni, vendar je bilo zdravljenje omejeno zgolj na majhne otroke.

Iz Miamija prihajajo odlične in spodbudne novice za otroke, ki se borijo s krvnim rakom. 15-letno Sabrino Couillard, ki so ji diagnosticirali levkemijo, so pozdravili s kombiniranjem dveh različnih vzorcev matičnih celic odvzetih iz popkovnične krvi. Darovalca popkovnične krvi sta bila novorojenčka, punčka in fantek, ki sta danes stara 5 let.

V ZDA je vsake štiri minute ena oseba diagnosticirana z levkemijo ali kakšno drugo krvno boleznijo. Transplantacija matičnih celic iz popkovnične krvi je postala standard za zdravljenje otrok s tovrstnimi bolezni, vendar je bilo zdravljenje omejeno zgolj na majhne otroke. Sedaj medicinska stroka rešuje življenja starejših otrok s kombiniranjem dveh različnih vzorcev matičnih celic iz popkovnične krvi, odvzetih in shranjenih ob rojstvu novorojenčka.

15-letna Sabrina Couillard  je ena tistih, ki je bila diagnosticirana z levkemijo. »Postajala sem zelo suha in po celem telesu sem imela modrice« pravi Sabrina, medtem ko skupaj s svojo sestrico igra partijo Enke. »En trenutek smo se skupaj z družino veselili v Disney World-u, v naslednjem pa smo že hiteli v lokalno bolnišnico« se s solzami v očeh spominja Sabrinina mama, Marta Gonzales.

sabrina

Sabrini so diagnosticirali ponavljajočo se vrsto levkemije, ki je ni mogoče zdraviti s kemoterapijo. Njeno edino upanje je predstavljala presaditev kostnega mozga, vendar ustreznega darovalca v Sabrininem ožjem družinskem krogu in tudi v največjem registru darovalcev niso našli. Dr. Kamar Godder, onkologinja in direktorica programa za presajanje kostnega mozga v Otroški bolnišnici v Miamiju, pa je izvedla alternativni postopek – odločila se je za zdravljenje z matičnimi celicami, pridobljenimi iz dveh različnih darovanih vzorcev matičnih celic iz popkovnične krvi.

»Težava zdravljenja s kostnim mozgom je v tem, da ga lahko telo zavrne, sploh če ne gre za povsem ustrezno ujemanje ter skladnost« je pojasnila Godderjeva. Matične celice je moč pridobiti tako iz kostnega mozga kot tudi iz popkovnice novorojenčka. Celice odvzete iz popkovnične krvi novorojenčka so mlajše, sveže in s tem tudi bolj naivne, kar pomeni da nimajo spomina in so mnogo bolj prilagodljive, zato ujemanje darovalca in prejemnika zdravljenja ni tako pomembno kot pri transplantaciji kostnega mozga.

Danes je Sabrina zdrava najstnica, ki ji nikoli ni dolgčas. Nadvse rada pleše ter se zabava s svojimi sedmimi brati in sestrami. V letošnjem letu namerava dokončati osnovno šolo in se veseliti vsakega dne brez levkemije. Darovalci matičnih celic so povsem anonimni, znana pa je informacija, da sta bila darovalca novorojenčka, punčka in fantek, ki sta danes stara 5 let.

»Če bi vedela, kdo in kje sta darovalca, bi ju pogledala globoko v oči, jima stisnila dlan ter se iskreno zahvalila, ker sta rešila življenje moje deklice.« pravi Marta, Sabrinina mama.

Kje lahko shranimo matične celice?

Poznamo dve vrsti shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi: javno in zasebno.

Javna banka shrani darovano popkovnično kri in vpiše v seznam (register) shranjenih krvotvornih matičnih celic. Shranjena popkovnična kri je nato na voljo vsem, ki bi jo potrebovali za zdravljenje s presaditvijo krvotvornih matičnih celic tako pri nas kot v svetu. Shranjevanje je brezplačno, vendar je potrebno vzeti v obzir, da vam darovana popkovnična kri tudi ob morebitnem pojavu bolezni vašega otroka, ne pripada več. Boste pa lahko morda z darovanjem matičnih celic vašega otroka rešili življenje nekoga drugega.

Zasebne banke, katerih storitev shranjevanja matičnih celic je plačljiva pa po drugi strani zagotavljajo ekskluzivnost in hranijo matične celice, ki so rezervirane posebej za vas in vašo družino ter jih ne more uporabiti nihče drug. V kolikor bi tako prišlo do bolezenskega stanja vašega otroka ali bližnjih sorodnikov, ki bi ga/jih bilo potrebno in smotrno zdraviti s shranjenimi matičnimi celicami, se zgolj obrnete na zasebno banko, kjer ste celice shranili, ta pa jih vam oziroma lečečemu zdravniku v najkrajšem možnem času tudi dostavi.

Matične celice imenujemo tudi gradniki življenja. So najvitalnejše celice v telesu in imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni. V njihovi naravi je, da se selijo na mesto poškodbe oziroma bolezni ter tam izpodrivajo bolne celice. Zbiranje popkovnične krvi in tkiva popkovnice poteka takoj po porodu, ko je popkovnica med materjo in novorojenčkom prerezana. Odvzem je preprost in varen, traja le nekaj minut, je popolnoma neboleč tako za mater kot za otroka. Ne vpliva na potek poroda in, v nasprotju z odvzemom matičnih celic iz kostnega mozga, ni invaziven.

Družba Neocelica že sedmo leto kot prvi slovenski ponudnik shranjevanja matičnih celic, shranjuje matične celice iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice slovenskih otrok. Shranili so že več kot 4.500 vzorcev matičnih celic slovenskih otrok, kar jih uvršča na prvo mesto med ponudniki v Sloveniji. Za zdravje v prihodnosti.

Oglasno sporočilo


Sledite nam