fbpx

Razvajajte svojo kožo med sončenjem

Lepota, Zanimivo, Zdravje, Zdravoteka

Poleg ustrezne prehrane poskrbite za kožo tudi z ustreznimi pripravki za njeno nego in zaščito, da boste lahko brezskrbno uživali na počitnicah. Izbirajte med pripravki, ki vsebujejo betakaroten, vitamin E in druge antioksidante.

Ko načrtujete počitnice, ne pozabite narediti tudi načrta za nego svoje kože. Zakaj? Ultravijolični žarki ob izpostavljenosti soncu kožo sušijo in postopno uničujejo njene celice, kar povzroča kožne nepravilnosti ali bolezni. Kožni rak je še vedno pogost, zato je odveč poudarjati, kako pomembno je uporabljati pripravke za zaščito pred soncem. Poleg sintetičnih pripravkov so na voljo tudi naravni na bazi olja, ki kožo negujejo, vlažijo in hranijo, odpravljajo nepravilnosti, in kar je najpomembnejše, imajo visoko stopnjo zaščite pred svetlobo.

Žarki UVA delujejo neposredno na tvorbo kožnega barvila melanina, zato povzročajo zagorelost, pa tudi fototoksične poškodbe kože. V nasprotju z žarki UVB prodrejo zelo globoko v kožo ter spremenijo strukturo kolagena in elastičnih vlaken, s čimer pospešujejo fotostaranje, poškodujejo molekulo DNK in tako višajo tveganje za nastanek kancerogenih celic in kožnega raka. Žarki UVB posredno vplivajo na tvorbo melanina, povzročajo pa tudi zagorelost, opekline, razvoj alergijskih reakcij in kožnega raka.

Ključne so tri sestavine – melanin, betakaroten in vitamin E

Ni dovolj, da kožo zaščitimo le med sončenjem. Z zaščito in nego kože je pametno začeti že nekaj tednov pred odhodom na počitnice. Uživajte več jedi, bogatih z antioksidanti, betakarotenom in vitaminom E. Betakaroten je rastlinsko barvilo, ki spodbuja tvorbo melanina, nevtralizira delovanje škodljivih prostih radikalov in tako znižuje škodljive učinke UV-žarkov. Vitamin E je eden glavnih vitaminov antioksidantov v telesu in kot tak varuje pred oksidativnim stresom, ki ga povzročijo UVA- in UVB-žarki. Preprečuje prezgodnje staranje kože in pomaga blažiti simptome nekaterih kožnih bolezni, kot so psoriaza, dermatitis in akne.

Svetujemo vam, da uživate:

  • lubenico, marelice, mango, dinjo, korenje, špinačo, brokoli in bučke, ki so bogati z betakarotenom. Ta znižuje raven vitamina E, zato vam, če betakaroten uživate dalj časa, priporočamo, da povečate tudi vnos vitamina E;
  • avokado, olive, peteršilj in mandlje zaradi visoke vsebnosti vitamina E;
  • jagode, višnje, maline, robide, grozdje in borovnice zaradi visokega antioksidativnega potenciala;
  • paradižnik, ker je bogat z likopenom – še enim antioksidantom. Jejte tudi kuhan paradižnik, saj se raven likopena med kuhanjem poviša, s tem pa se poveča tudi zaščita kože pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki in pred opeklinami, ki jih povzroči pretirano sončenje.

Poleg ustrezne prehrane poskrbite za kožo tudi z ustreznimi pripravki za njeno nego in zaščito, da boste lahko brezskrbno uživali na počitnicah. Izbirajte med pripravki, ki vsebujejo navedene zdravilne sestavine in spodbujajo tvorbo melanina v koži, saj je ta odgovoren za zaščito in potemnelost kože, ob sončenju pa vam bo dal enakomerno in naravno barvo kože.

Naravna olja za sončenje

Arganovo olje ščiti kožo pred UV-žarki zaradi vsebnosti betakarotena in vitamina E. Visoka vsebnost vitamina E in nenasičenih esencialnih maščobnih kislin pomaga pri suhi in izsušeni koži, brazgotinah in pretiranem izločanju sebuma. Poleg tega esencialne maščobne kisline preprečujejo vnetne procese v koži, saj jo vlažijo in hkrati krepijo.

Olje iz malinovih pečk izvrstno absorbira UV-žarke, zlasti žarke UVB, ki so glavni povzročitelji poškodb kožnih celic. Karotenoidi, vitamin E in maščobne kisline dajejo koži antioksidativno in protivnetno zaščito. Uporabljamo ga lahko tako pred sončenjem (za zaščito) kot po njem, saj blaži kožne težave, kot so gube, strije in vneta koža.

Sezamovo olje dokazano odbija celo do 25 odstotkov sončnih žarkov. Zaradi protibakterijskega delovanja odlično pomaga pri zdravljenju različnih kožnih težav: bakterijskih in glivičnih vnetij, ekcema, psoriaze in brazgotin. Velike količine vitamina E preprečujejo prezgodnji nastanek gub in staranje kože. Deluje tudi protikancerogeno, s čimer upočasnjuje nastanek in razvoj kožnega raka.

Nega kože po sončenju

Olje iz šipkovih plodov je bogato s karotenoidi in vitaminom E, zato ga priporočamo za nego kože po sončenju, zlasti če je zaradi UV-žarkov poškodovana. Z vsakodnevno uporabo tega olja se koža vlaži, povečuje se tvorba kolagena in elastičnost kože, ta pa znova pridobiva svojo naravno barvo in ton. Olje pomaga tudi pri opeklinah, gubah, strijah in starostnih pegah, ki so nastale kot posledica škodljivih UV-žarkov.

Šentjanževo olje je odlično za nego kože, a šele po sončenju, in sicer iz zelo pomembnega razloga: sestavina olja, imenovana hipericin, ob reakciji z UV-žarki povzroča fototoksičnost in neugodne stranske učinke na koži, kot so opekline. Ob pravilni uporabi pa pomaga pri suhi in razpokani koži, koži, opečeni od sonca, strijah in brazgotinah.

 

Foto: Pexels

 


Sledite nam