fbpx

Svetovna razstava 1001 izum se počasi izteka

Dogodki, Novice, Zanimivo

1001 izum je vodilna, mednarodno priznana razstava o odkritjih zlate dobe islamske civilizacije in njenih prelomnih vplivih na …

Svetovna interaktivna razstava za vse generacije o prelomnih vplivih na razvoj znanosti in tehnologije 1001 izum ostaja v Evropi. Na željo lastnika, pa tudi zaradi velikega zanimanja, podaljšuje svoje gostovanje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani do 23. avgusta 2015. Julija in avgusta je odprta vse dni od 11.00 do 19.00 ure, septembra pa od 9.00 do 18.00 ure. Brezplačna vodenja po razstavi so odraslim obiskovalcem na voljo vsak dan od ponedeljka do petka ob 17.00 uri, za otroke pa ob sobotah in nedeljah ob 11.00 uri. Vsak ponedeljek si je mogoče razstavo ogledati z znižano vstopnino Happy Monday za 8,5 EUR/osebo.

Razstava 1001 izum – odkritja zlate dobe islamske civilizacije

Na razstavi je prisoten kustos, ki odgovarja na vprašanja in dodatno pojasnjuje izume in odkritja zlate dobe islamske civilizacije. O tej za zahodno civilizacijo tako prezrti dobi, ki se je v medkulturnem dialogu strpnosti in tvornega sodelovanja od 9. do 17. stoletja raztezala od Španije do Kitajske, ter njenih vplivih, spregovori prek 60 interaktivnih eksponatov, ki zaokrožujejo 7 vsebinskih sklopov.

Odkritja in izumi tega obdobja, med katerimi so tudi takšni, ki jih širša javnost sploh še ne pozna, je pustila trajen pečat na življenje dandanes – v naših domovih, šolah, mestih, bolnišnicah, načinu trgovanja in razumevanju sveta ter vesolja. Razstava predstavi pa številne učenjake, inženirje in znanstvenike mnogih različnih veroizpovedi, ki so živeli in delali v zlati dobi islamske civilizacije.

1001 izum je vodilna, mednarodno priznana razstava o odkritjih zlate dobe islamske civilizacije in njenih prelomnih vplivih na področja znanosti, tehnologije in kulture. Je del blagovne znamke 1001 izum. Znamko pozna, tudi po zaslugi izjemne razstave, že 120 milijonov ljudi po vsem svetu.

1001 izum-4Ekipa uglednih izvedencev za različna področja znanosti je pripravila razstavo, ki nam strokovno in verodostojno približa pomembno, a sodobnemu človeku odmaknjeno, predvsem pa zastrto dediščino izjemnih osebnosti, tudi žensk, različnih veroizpovedi in kultur iz civilizacije, ki se je razprostirala od Španije do Kitajske. Predstavljena so prelomna odkritja, ki so pustila neizbrisen pečat našemu današnjemu svetu.

Razstava 1001 izum je sestavljena iz sedmih sklopov: iz sklopa dom, kjer med drugim lahko občudujemo znano vodno uro v obliki slona; kako se je igra šah razširila iz Indije, kako je nastala zobna pasta; iz sklopa trg s predstavitvijo predhodnikov vodnih koles, destilacijskega postopka, z mlinom na veter, papirjem idr. V sklopu šola spoznamo korenine različnih jezikovnih skupin, razvoj desetiškega sistema; odkrijemo, da je prvo univerzo leta 859 ustanovila Fatima al Fihri. V sklopu zdravje se med drugim predstavlja »knjiga vode«, v kateri so na 900 straneh klasificirani medicinski izrazi. Sklop mesto razkriva, da je že takratna civilizacija poznala ulično razsvetljavo. Morda je poleg sklopa vesolje najbolj zanimiv sklop svet, kjer med drugim izvemo, kako je bila odkrita skrivnost mavrice.

1001 izum-3Ta svetovno znana potujoča razstava je pravo interaktivno doživetje, ki med drugim z več kot 60 interaktivnimi eksponati, z vrhunsko paleto modelov, simulacij, različnih iger, produkcij, izdelkov in verodostojnih virov prikazuje znanstveno in kulturno dediščino omenjene dobe.
Razstavo si je po premierni postavitvi v Londonu leta 2010 po vsem svetu ogledalo prek šest milijonov ljudi. Projekt uglednih strokovnjakov iz celega sveta je bil večkrat nagrajen, med drugim s prestižnima nagradama, kot sta nagrada za najboljšo potujočo razstavo 2011 (Museum Heritage Award London) ter nagrada Google za znanost in tehnologijo 2010. Propagandni film, ki spremlja razstavo oziroma osvetljuje odkritja, pa je prejel kar 24 mednarodnih priznanj s filmskih festivalov v Londonu, New Yorku, Los Angelesu, Cannesu in Hamburgu. V njem igra z oskarjem nagrajeni Sir Ben Kingsley. Partner razstave je National Geographic, ob letošnjem Letu svetlobe pa tudi UNESCO. UNESCO je ob tej priložnosti razglasil partnerstvo s 1001 izumom in postavil v ospredje znanstvenika Ibna al Haitama, ki velja z svojimi razlagami o svetlobi in vidu za očeta optike. Tudi njegovo delo in odkritja privlačno osvetljuje prihajajoča razstava.

Še zlasti je razstava zanimiva za šolski obisk, ker skuša izume naravoslovnih znanosti približati mladim, hkrati pa med najširšo javnostjo krepiti večkulturno zavest in s tem podirati enostranske stereotipe o islamskem svetu.

Razstava 1001 izum torej razkriva genialnost človeškega duha, napredek, razvoj kot gonilo vseh časov; znanje, ki ga potrebujemo vedno in povsod; vedenje, ki nam odpira vrata k razumevanju drugačnosti; izročilo bogate dediščine neke civilizacije, brez katere ne bi bili danes to, kar smo.

Primerna je za vse generacije, zlasti za mlade od 7. leta dalje, na Gospodarskem razstavišču je odprta od 2. aprila do 23. avgusta 2015.

 

 Parkiranje: brezplačno na dvorišču Gospodarskega razstavišča
Brezplačno vodenje za otroke: vsako nedeljo ob 11.00 uri
Brezplačno vodenje za odrasle: vsako sredo ob 18.00 uri
Happy Monday: znižana vstopnica za 8,5 EUR/osebo

Spletna stran o razstavi z dodatnimi informacijami: www.1001izum.si

Na spletni strani bodite pozorni tudi na spremljevalni program
Spletna stran blagovne znamke 1001 Inventions: www.1001inventions.com

Oglasno sporočilo


Sledite nam