Raziskava zanesljivosti avtomobilov: Najcenejša znamka tik pod vrhom

Obvestila

Te zanima, katere avtomobilske blagovne znamke so najbolj znesljive oz. kakšna so tveganja pri …

Avtomobili se kvarijo, mar ne? Nekateri bolj, drugi manj. Pa tudi lastniki smo različni in ob enaki okvari reagiramo drugače. Marsikdo že ob najmanjši težavi obupa, se o tem vsaj v svoji družbi na široko razgovori in naslednjič zagotovo izbere drugo znamko avtomobila, drugi pa se ne zmenijo in ne omenjajo skoraj serijskih napak. A kako vse skupaj zajeti v uporabno statistiko, ki bo vsaj približno določila tveganje pri izbiri določenega avtomobila ali kar celotne znamke? Potrošniška organizacija Which? iz Velike Britanije vsako leto v ta namen izpelje raziskavo, v kateri sodeluje več deset tisoč potrošnikov, kar je dovolj velika številka, da so rezultati uporabni in realni.

V zadnji raziskavi je sodelovalo 49.023 potrošnikov, ki so ocenili nekaj več kot 58 tisoč avtomobilov. Odgovorov je bilo dovolj, da so zbrali rezultate za 283 različnih modelov, novih in rabljenih. Razdeljeni so v posamezne avtomobilske razrede, posebej je ocenjena zanesljivosti avtomobilskih znamk, ločeno pa so preverili tudi splošno zadovoljstvo lastnikov avtomobilov. Po domače povedano: spraševali so jih, ali bi svoj avtomobil priporočili prijatelju oziroma znancu.

dacia-aon

Milijoni kilometrov v eni analizi

58.055 avtomobilov, ki so zajeti v raziskavi, je skupaj prevozilo več kot 700 milijonov kilometrov. Nekaj več kot polovico poganja bencinski motor, 44 odstotkov je dizelskih, 2 odstotka hibridnih. Tudi v Veliki Britaniji prevladujejo avtomobili z ročnimi menjalniki (71 odstotkov avtomobilov iz raziskave). In še to: 48 odstotkov sodelujočih v raziskavi je svoj avtomobil kupilo novega. Sama analiza je sestavljena iz števila okvar in drugih težav, ki so jih imeli lastniki s svojimi avtomobili v zadnjih 12 mesecih in so o njih poročali v posebni spletni raziskavi. Okvare so različno obtežene glede na njihovo resnost. čim hujša je bila napaka, čim dlje je bil avtomobil zaradi nje nevozen, slabše je bil ocenjen.

Zanesljivost znamk

»Letošnja lestvica najzanesljivejših avtomobilskih znamk se na prvi pogled morda ne razlikuje prav veliko od tistih iz preteklih let, a tik pod vrhom je prišlo do precejšnjega presenečenja. Na četrto mesto se je namreč uvrstila romunska znamka Dacia, ki je del koncerna Renault Nissan, in za katero je zanesljivost do tri leta starih avtomobilov kar 94-odstotna. In to pri avtomobilih, ki večinoma stanejo manj kot 10 tisoč evrov, ali morda kakšnega tisočaka več,« je poudaril Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Druge štiri najbolj zanesljive znamke med najboljšimi petimi so že po tradiciji japonske, Honda, Lexus, Toyota in Mazda.

Podrobni rezultati, kako zanesljivi so posamezni modeli, si zainteresirani lahko ogledajo na spletnem portalu www.zps.si, kjer z dodatnim komentarjem razkrivamo zmagovalce in poražence po posameznih avtomobilskih razredih glede zadovoljstva kupcev. Kategorije so naslednje: »nižji razred«, »nižji srednji razred«, »srednji razred«, »enoprostorci«, »športni terenci«, »karavani«, »prestižni« in »športni«.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


Sledite nam